2023 12. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2023 00:00
BEYAZ DİŞ & JACK LONDON Beyaz Diş ve benzeri kitaplar yediden yetmişe herkesin okuması gereken kitaplardır. “Beyaz Diş” ismini 3 sahibinden birinden almış, babası kurt annesi köpek kendisi de kurtla köpek arasında gidip gelen bi hayvan. Ona hayvan demek ne kadar doğru olur bilmiyorum kitabı okuyunca asıl hayvanın “merhametsiz insanlar” olduğunu anlayacaksınız. Vahşi hayattan kopup insanlarla birlikte yaşamak zorunda kalan Beyaz Diş insanın içini ısıtıyor. Kitabın girişini okuduktan sonra ilerleyen sayfalarda, girişte anlatılan hikayeyle şu an okuduklarım ne alaka dedim. Devam ettikçe yazarın ustalığını anlıyor insan. İnsan doğaya hükmediyor ve Beyaz Diş’in gözünde insan bir tanrı olarak görünüyor. İnsanın koyduğu yasalara uymayı beceren vahşi bir kurt ve içimizdeki merhametin kaybolmamasını anlatan hikaye. Doğada amansız bir mücadele vardır, yaşamak için bir can başka bir cana hayat verir. Hayatta kalmanın kuralıdır bu. Yaşa, ye, yoksa yem olursun! Bir başka kural analar ne pahasına olursa olsun yavrularını korurlar. Bu kitaptan çıkartılacak en önemli derslerden biri dayak ve şiddetle yapılan bir eğitim sadece nefret ve kini doğurur. Oysa sevgi ve şefkat her zaman çok daha olumlu sonuçlar verir. Bu her canlıda böyledir hayvan olsun insan olsun fark etmez. Bir başka çıkarım da doğada hiç bir canlı dişisine saldırmaz zarar vermez, dişi ona saldırsa bile. Dişisine zarar veren tek canlı insan oğludur, ne yazık ki. Beyaz Diş'in hayatını okurken, zaman zaman duygulanacak, ona kötü davranan Gri Kunduz ve Güzel Smith'e kızacaksınız. Onun hayat mücadelesini adım adım izleyeceksiniz. Bir kurt'un gözünden insanları göreceksiniz. 1906'da ilk kez yayınlanan bu kitaptan önemli dersler çıkarabilirsiniz. Okuyun ve okutun.
Dünya Klasikleri
Beyaz DişJack London · Siyah Beyaz Yayınları · 201895,6bin okunma