Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 06 Ocak 2024 14:18 Yıllar önce lise zamanlarımda İnsan Nedir kitabını sesli kitap olarak dinlemiş ve yaşlı adamın düşüncelerini çok zorlama bulmuştum. Çünkü genç adama yalnız kendi istediği doğrultuda sorular soruyor ve onu bir nevi çıkmaz sokaklara itiyormuş gibi hissediyordum. Sonrasında yıllar geçtikçe kendimi istemsizce yaşlı adam gibi düşünür buldum ve öylesine dinlediğim bu kitabın yaşamımı ne denli etkilediğini anlamış oldum. Durum böyle olunca kitabı bir de elime alıp okuma zamanımın geldiğini anladım. İyi ki de tekrar okumuşum. Çünkü benim için gerçekten düşünce tarzımın ne denli değiştiğini görmek için harika oldu.
Kitaba geçecek olursak. Bence gerçekten çok değerli bir kitap. Eminim yazar gibi düşünen ama bu düşüncenin üstünde durmayan çokça insan vardır. O yüzden çoğu insan için bir aydınlanma yaşatmayacak olsa da düşüncelerini pekiştirmek ve insan doğasını anlayabilmek için etkili bir kitap olacağını düşünüyorum.
Kitapla ilgili tek eleştirim şu olabilir; bence yaşlı adamla genç adamın yaşadığı çatışmanın ana sebebi daha çok duygusal bir ikilemden kaynaklanıyordu. Yaşlı adamın insanı bencil olarak nitelendirmesi genç adamı tamamen inkar etmeye itiyor ve bu yüzden de eleştirilerini çok sığlaştırıyordu. Bunun da yaşlı adamın düşüncelerinin doğru şekilde eleştirilmesini engelleyen bir problem olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple yaşlı adamın düşüncelerine katılsam da söylediklerinden tam anlamıyla tatmin olamadım.