···Okunma: 27 Ocak 2024 15:57 Jane Eyre, Charlotte Bronte'un en bilinen romanı olup İngiliz edebiyatının önemli eserlerinden biridir. Anne ve baba sevgisinden mahrum büyütülmüş bir kız çocuğunun hayata tutunma mücadelesini anlatmaktadır. Charlotte Bronte, bu eserinde gerek Jane Eyre'in, gerekse onun karşılaştığı karakterlerin ayrıntılı psikolojik analizlerine yer vermiş ve detaylı çevre tasvirleri ile okuyucuyu romanın içine sokmayı başarmıştır. Olaylar Jane'in başından geçmektedir ve karakterlerin analizleri onun gözlemlerine dayanmaktadır. Şüphesiz şu ana kadar yazılmış en güçlü kadın karakterlerden biridir. Bu noktada Charlotte Bronte'un kadın haklarına verdiği önemi de vurgulamadan geçmemek gerekir. Zira kitabın ana konusu tıpkı erkekler gibi kadınların da çalışmaya ve kendini gerçekleştirmeye hakları olduğunu vurgulamaktır. Kitap sadece erkeklerin değil kadınların da güçlü olabileceğinin ve kendi ayakları üzerinde durabileceğinin altını çizmektedir.
Şahsen kitabı karakterlerin gelişimi, aralarındaki diyaloglar, çevre tasvirleri ve kurgu bakımından oldukça iyi işlenmiş ve ilgi çekici buldum. Ancak sonunu çok beğendigimi söyleyemeyeceğim. Daha farklı bir son beklerdim. Biraz hayal kırıklığına uğradım.
Okumak isteyenler herkese gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. İngiliz edebiyatından kesinlikle okunması gereken bir eser.