·104 syf.····Okunma: 04 Şubat 2024 19:25 İyilik ve kötülük arasında bir sarkaçta sallanıp duran insan, aslında iblis mi melek mi?
İyilik ve kötülük, her ne kadar zıt kavramlar olsa da insan ikisini de içinde barındırır. Eserimizde ise bu konuya vurgu yapılmaktadır.
Dr Jekyll , iyiliği ve merhameti temsil ederken Hyde onun tam zıttı kötülük ve bencilliği temsil eder , ama sorun şu ki bu iki zıt kişilik aynı bedendedir. Eserde Dr Jekyll'ın önceleri kötü tarafı Hyde 'ı açığa çıkararak yaptığı bazı kötülük ve aşırılık duygularının ilerleyen zamanlarda kontrol edilemez baskınlığını görürüz. Başta Dr Jekyll'ın Hyde' ye dönüştüğünde daha kısa, çelimsiz görünüyordu ama kötülük yaptıkça, Hyde'nin kapasite alanı arttıkça Hyde'nin de beden boyutları artıyordu.
İnsanın içinde iyilik ve kötülük her daim bir arada yaşar lakin bu güçlerin benliğimizde kapladığı alan aynı değildir. Biz zihnimizden geçirdiğimiz düşüncelerle, başvurduğumuz eylemlerle hangi gücü içimizde büyütürsek o, benliğimizde daha fazla yer kaplamaya başlar. Ve en sonunda bir güç diğerine baskın gelir.
Eser çok anlaşılır bir biçimde ele alınmış , yazarın bir çok sözüne hak verdiğim bu eserin herkesin kütüphanesinde bulunmasını , kötülük duygumuzun ya da kötü düşüncelerimizin her akla gelişte bu kitabı tekrardan okumalarını tavsiye ederim...