YÜZYILLIK YALNIZLIK KİTAP YORUMU
2024 16. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2024 20:20
Bir ailenin yüzyıllık tarihini anlatan bir kitapla karşınızdayım. Son altı gündür Macondo’da yaşayan Buendia ailesinin yaklaşık altı kuşağının da yaşamlarına şahit oldum. Kitabın başında bir soyağacı haritası bizi bekliyor çünkü her kuşakta ya bir Aureliano var ya da jose Arcadio. Kitap tüm kuşakların kronolojik sırasıyla anlatıyor hikayeleri. Simyacı olan en büyük dededen altıncı kuşaktaki dört dil bilen, gezip görmediği yerler hakkında bile bilgisi olan Aureliano ile son buluyor. Kitaba dair bir özet yazacak olsam bunu uzatmadan ve spoiler vermeden yapamayacağımı anladığım için yalnızca düşüncelerimi aktarmak kararını verdim. Kitabı okurken bazı yerlerde ensest ilişkileri okumak beni zorlasa da yazarın kalemini çok güçlü bulduğumdan merakım beni okumaya devam ettirdi. Aslında fantastik diyebileceğimiz bir kitapken Garcia Marquez’in kalemi sayesinde sanki gerçek hayatta yaşanan olayları bize anlatmış, hiçbir aşırılık yokmuş hissine de kapılıyoruz. Kitapta güzel betimlemeler varken bunların ancak bazılarının anlamlarını bulabildim kendimce. Mesela sarı kelebekler aşkı betimliyorken Remedios’un göğe uçası ölümü betimliyordu. Ben kitabı seven tarafta yer alıyorum. Özellikle son üç sayfasını okurken tüm hikaye ve kitabın adı kafamda bütünleştiğinde tamam oldu dedim. Kitap boyunca kimin yüzyıllık yalnızlığı diye düşünüyorken aşağıdaki alıntı bana cevabı vererek kitabı tamamladı: “Çünkü yüzyıllık yalnızlığa mahkum edilen soyların, yeryüzünde ikinci bir deney fırsatları olmazdı.”
Yüzyıllık YalnızlıkGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202546,5bin okunma