2024 26. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2024 00:00
"İRADE EĞİTİMİ" Çevrelerinin kendilerine biçtiği çerçeveyle yetinir ve bunu alışkanlık haline getirirler. Bu da içlerindeki gizli, gerçek duyguların ölmesine kadar gider. Bu "bana ne derler" durumu sevimli, saygılı ama içi boş insanlar yaratır. İpleri başkalarının elinde olan kukla misali. En zor anlarda bile hissettikleri "makbul olan" olacaktır. "Biz kim olduğumuz alışagelmiş hatalarımız ve bize zaman kaybettiren şeylerin neler olduğu konusunda bilinçlenmek zorundayız." İrade Eğitimi; her yaştan herkesin özellikle öğretmen ve öğrencilerin okuması gereken bir baş yapıt.Başarıya ulaşmak için kompleks bir yapıya sahip olan bireyin yapması ve yapmaması gerekenleri örgütleyici rehber niteliğinde anlatmış yazar. Eğitimin önünde en büyük engel olarak iradenin kullanılmamısını gören Payot ; bunun özellikle kişinin karakterinin değişmeyeceğine dair beslediği yanlış inancı ve insanın kendisini tanımasını sağlayan özgür iradenin olabilirliğini yadsımasından kaynaklı olduğunu belirtir. Hemen her insanın determinizme bağlı olduğunu ve arzularının kölesi olarak yaşadıklarını belirten yazar iradeyi kontrol eden mekanizmanın çok hassas olduğunu ve bu nedenle dikkat edilmesi gerektiğini de belirtir. İradenin eğitimle olan bağlantısını bu noktada önemli bulurken yaşamın tutarsızlığını "Hayatımın artık sahip olmadığım bir inançla yönetildiğini hissediyorum " sözüyle açıklamaktadır. Kitapta; Tembellikten uzak durma, Zamanı boşa harcamama, Zekanın değil; tekrarın, çalışmanın önemi İstikrar ve düzen, Başarı yolunda karşılaşilan engeller ve bu engelleri nasıl kaldırmamız konusunda tavsiyelerde bulunulmuş. İradeyi kontrol etme, Sabır,tefekkür,kötü arkadaştan uzak durma ve iradenin psikolojisi. Ahlâk ile beden arasındaki ilişki derinlemesine anlatılmış. İradenin değiştirilip gelistirilebileceğini sadece çevremizdeki tembel insanların bize engel oluşturmadığını, en büyük engelin yine kendimiz olduğunu. Planlarımızı uygularken sadece yapmak için değil öğrenmek,öğretmek ve kendimize yeni şeyler katmak için yapmalıyız. Belli aralıklarla tekrar tekrar okunacak güncelliği hep devam edecek bu eser her kitaplikta yer almalı. Kitapla kalın.
İrade EğitimiJules Payot · Mavi Nefes Yayınları · 202338,5bin okunma