2024 37. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2024 17:26
1960’lı yıllarda kadının sadece evde oturup çocuk doğurması ve yemek yapması beklenirken, kimyager Elizabeth Zott sadece kadın değil aynı zamanda bir ‘bilim insanı’ olduğunu tüm dünyaya anlatmaya çalışır. İş arkadaşı Nobel adayı ünlü kimyager Calvin Evans ile yolları kesiştiğinde ise Calvin’in onu takdir etmesi ve diğer erkeklerin aksine desteklemesi ile iş arkadaşlıkları ilişkiye dönüşür. Topluma rağmen evlenmeden birlikte yaşamaya başlarlar. Herkes Calvin’in evlenmek istemediğini düşünür ancak teklifi kabul etmeyen aslında Elizabeth’dir. Elizabeth çalışmalarının bir erkeğin gölgesinde kalmasını istemez ve evlilikten çok kariyerine odaklanır. Ancak hayatın Elizabeth için çok daha farklı bir planı var. Hiç beklemediği anda hiç beklemediği bir şekilde hayatı değişen Elizabeth kendini bir anda bekar bir anne ve televizyon programcısı olarak bulur. Yemek yapmanın bir kimya olduğuna inanan Elizabeth, programında yapımcısının istediği seksi kıyafetler yerine önlüğünü giyerek kadınlara hem yemek yapmanın inceliklerini hem de hayat dersi anlatmaya başlar. Birçok kadını cesaretlendirerek kadınların kendi hayalleri ve hedefleri peşinde koşmalarını destekler. Fakat Elizabeth herkesi mutlu edemez. Çünkü o, kadınlara sadece yemek yapmayı değil, statükoyu değiştirmek için ne yapmaları gerektiğini de öğretmektedir. Bir mücadelenin, direnişin öyküsü. Bir kadının, annenin öyküsü. Bir bilim insanının öyküsü. Senin, benim, onun ve bütün kadınların öyküsü. Herkese ve her şeye rağmen var olmaya çalışan tüm kadınlara, sevgiyle.. “Kendinizden şüphe etmeye başladığınız zaman, korktuğunuz zaman şunu hatırlayın. Değişimin temeli cesarettir ve kimyasal tasarımımızda değişmek var. Bu yüzden yarın uyandığınızda kendinize söz verin. Kendinizi tutmak yok. Neyi başarıp başaramayacağınız konusunda başkalarının fikirlerine tabi olmak yok. Ve artık hiç kimsenin sizi cinsiyet, ırk, ekonomik durum ve din gibi işe yaramaz kategorilere sıkıştırmasına izin vermek yok. Yeteneklerinizin kış uykusuna yatmasına izin vermeyin, hanımlar. Kendi geleceğinizi tasarlayın. Bugün eve gittiğinizde ben neyi değiştireceğim diye sorun kendinize. Sonra da işe koyulun."
Bir Kimya MeselesiBonnie Garmus · Altın Kitaplar · 20233,975 okunma
1 +1'leme