·160 syf.····Okunma: 27 Şubat 2024 00:00 Tolstoy, 1854’te Kırım Savaşı’na subay olarak katılmış ve bu süreçte yaptığı gözlemleri bu romanıyla okura yansıtmaya çalışmış. Tolstoy’un bu esere başlaması ve bitirmesi toplam 8 sene sürmüş.Kitapta Kafkasya’da yaşayan Çeçen lideri Hacı Murat’ın Rus ordusuna karşı giriştiği mücadeleyi okudum. Tarihi gerçeklerden yola çıkılarak yazılmış bir eser.
Hacı Murat öyle iman dolu ki; her durumda namazını kılıyor.
Öyle güzel bir insan ki düşmanları bile saygıyla bahsedebiliyor.
Öyle güzel karakteri var ki; kadınlar mertliğine hayran kalıyor.
Savaş hikayesi değil ; insanların çıkarları uğruna birbirlerini manipüle etmelerini, savaşın kötülükleri, içsel çatışmaları ve insanların ne olursa olsun güç arayışında vazgeçmediklerini anlıyoruz.Bu eserinde yazar, 19. yüzyılın Kafkasya’sının sosyo-kültürel coğrafyasını konu ediniyor. Karakterleri ve olay örgüsü ile ritmini hiç kaybetmeyen bir anlatı bu. Yazarın gerçekçilik merceği sayesinde de olaylar kadar karakterler ve yaşantıları da derinleşip detaylanıyor. Bu nedenle de, bu eserin birçok kültürün kesişimini ve belli bir dönemi anlamak için biçilmiş bir kaftan olduğunu söyleyebilirim.Keyifle okuduğum bir eserdi. Herkese tavsiye ederim. Özelikle de klasik edebiyat ile mesafeli olanlara.