Toplumun farklı kesimlerinden Üç farklı kadının öyküsü , Köylü kadın Girgia, Portekizli kadın ve Tonka…
Kitabın başlığı itibariyle üç farklı kadının ön planda olacağını düşündürten Musil adeta ters düz yapmış ve ön plana erkek figürleri yerleştirmiş.
Her bir hikayede bir erkeğin gözünden kadın karakterlerden birisini tanıyoruz. Önce erkeği tanıyarak başladığımız öyküye kadın dahil oluyor ve kadınlar, erkeklerin hayat gayelerini bulmalarına yardım edip psikolojik sıkıntılarına yoldaşlık eden figüranlar olarak öyküye yerleşiyorlar.
Üç öykünün de giriş kısımları oldukça anlamlı. Öyküleri okuduktan sonra giriş paragrafını bir kez daha okumanızı öneririm, farklı bir gözle okuyup öykünün ana temasının sinyallerini yakalayacaksınız. (Bu yazıyı yazarken giriş paragraflarını tekrar okuyunca hissettiklerim)
Yazarın kitaplarından ‘Niteliksiz Adam’ ve ‘Birleşmeler’ de okumak istediklerim arasında. Üç Kadın kitabıyla Musil kalemine giriş yapmış olduğumu sayıyorum. Ucu açık anlatımıyla, barındırdığı derin duygularla ve kadınların her öyküde dimdik durmasıyla ‘Üç Kadın’ dan severek ayrılıyorum.