Her insan eşittir fakat bazılarımız daha eşittir
2024 8. kitabı
Dünya klasiklerine karşı ön yargılarımın olduğu bir zamanda okumuştum. O zamanlar çok fazla fantastik ve korku kitapları okuyordum. "İnsanların zevki bir garip yaa... Dünya klasiklerini okusam bile seveceğimi düşünmüyorum." kafa yapısındaydım. Eve bu kitabın girdiğini görünce de haliyle ilk tepkim kitabı bir rafa kaldırıp okumamak oldu. Bir gün boş boş raflarıma bakarken bu kitabı gördüm. "Ne olucak az bir okurum beğenmezsem bırakırım" dedim ve alıp okumaya başladım. Hem hikayesini beğenmiştim, hem de yazarın o zamanlarda hiç korkmadan komünistliği bu kadar sert biçimde eleştirmesini beğenmiştim. Kitabın ana konsepti eşitlik üzerine gidilmesi, lakin bu eşitlik ileride öyle bir hal alıyor ki bazı kişiler bazı kişilere göre daha "eşit" konumuna geliyor. Burada da aslında yönetimin halkla nasıl gelişigüzel şeklinde oynadığını anlatıyor sevgili yazarımız. Kitaptaki koyunların devamlı programlanmışçasına aynı şeyleri söylemesi, domuzların yanına şiddetle ve kibirle yetiştirilmiş köpeklerin yer verilmesi gerçek hayattaki toplumlara çok iyi göndermeler olmuş.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,3bin okunma
1 +1'leme