Şems ve Mevlana Aşkı Üzerine Hasbihal Tadında İnceleme Yazısı Olsun :))
2023 22. kitabı
Şems ile Mevlana’nın aşkı çok güzel. Şems hep konuşur, ama Mevlana da tam tersine hep suskundur. Şems konuşur, Mevlana dinler. Hatta bu sebepten Şems ona Hamuş lakabını takmıştır. Farsça bir kelime olan Hamuş sessiz, sakin, suskun, konuşmayı sevmeyen anlamlarına gelmektedir. Şems Fars, Mevlana Türk. Şems İranlı, Mevlana Türkiye’den. Aralarında binlerce ama binlerce kilometre mesafe var Zıt kutuplar birbirlerini çeker derler, doğrudur. Şems ve Mevlana esasında zıt karakterlerdir. İşte bu yüzden birbirlerini tamamlamışlardır. Şems, Mevlana’yı terketme cesaretini de göstermiştir. Ama Mevlana çok fazla bağımlılık çalıştırdığı İçin, Şems’ten bir türlü gidememiştir. Hep Şems’i düşünmüş, ardından şiirler yazmıştır. Ne şiirler ama! Yürek dağlar o şiirler. Alıntıların devamında hepsini paylaşacağım. Öte yandan Şems, içi dışı bir ve çok dobra biridir. Sözünü asla esirgemez, yanlışlara olanca kuvvetiyle karşı çıkar. Her yerde hiç korkmadan doğruları haykırır. Siyah rengine çok aşıktır, karanlığı ve gizemi sever. Yalnızlığı da çok sever. Gariptir Şems, çok gariptir. Çocukluğundan yetişkinliğine kadar her hali, her davranışı gariptir. Büyüleyicidir Şems. Mevlana ona boşuna aşık olmamıştır. Haksızlıklara boyun eğemez Şems. Ayrıca sorgulamayı ve mantıksız şeyleri reddetmeyi de çok iyi bilir. Hayatı boyunca aradığı yegâne şey; Ezelden beri çok sevdiği Rabbine kendisini yaklaştıracak hakiki bir gönül dostu. Yıllarca bunu aramış, Allah’tan bunu nasip etmesi için dualar etmiştir. Hatta bir gece rüyasında yine böyle bir dost nasip etsin diye yalvardığını ve Allah’ın “Sana o dostu bağışlarsam karşılığında ne verirsin?”diye sorduğunu ve kendisinin “Başımı veririm, yeminim olsun başımı veririm.”dediğini görmüş. Ve gün gelmiş, sözünü de tutmuş zaten Şems. Aşk İçin, dost İçin başını feda etmiş Konya dergahındaki sille taşında Seher vaktine doğru. Kendimi baştan aşağı tamamen Şems’e çok ama çok benzetiyorum. Aşk İçin baş feda edilir mi bilmiyorum ama kendimi Şems’e çok benzetiyorum her yönden, başını feda etmek haricinde. Başını feda etme mevzusu bana kalırsa apayrı bir ruhsal boyut. Zaman ve mekandan münezzeh. O halet-i ruhiyede olmayan bir insan bunu anlayamaz, ben de dahil olmak üzere. Ama sorarsanız Mevlana gibi bir dost İçin de baş feda edilir mi diye, Bence edilir..
Şems ve Mevlana
Aşkın Gözyaşları 1 - Tebrizli ŞemsSinan Yağmur · Kapı Yayınları · 201621,3bin okunma
2 +1'leme
Çok güzel 👍 Mevlana |Başka Yarınlar Var #şiir youtu.be/AprWgWqLmCU
Havva Öz Kılıç
Ne kadar naziksiniz🥰 çok teşekkür ederim şiir için 😌🙏🏻
❤️❤️
Havva Öz Kılıç