Bu kitap okunur okunmaz unutulmak için yazıldı. Suya yazı yazar gibi.
"İçimin tünellerine girer girmez bir fener alıyorum elime. Buralar çok karışık. Kaç defa geldim. Gene de hep kayboluyorum."
Siyah SütElif Şafak
Merhabalar; uzun süredir okumak istediğim ama ancak sırası gelen Siyah Süt kitabıyla geldim. Elif Şafak'ın kalemini bu kadar özleyeceğim aklıma gelmezdi. Zira niye bu kadar ara verdim Elif Şafak okumaya onu da bilmiyorum. İskender kitabıyla beni kalbimden vurmuştu.
Siyah Süt kadınlığın, kadınların hayatının kasvetli ve karanlık ama son tahlilde geçici bir dönemiyle ilgili. Birdenbire gelen ve geldiği hızla dalgalar halinde çekile çekile giden bir haletiruhiye burada incelenen. Öylesine benzersiz öylesine kıymetli...aynı zamanda çetrefil, karmaşık ve kimi zaman hayli ağır.( Arka kapak yazısı.)
Bu kitabında Elif Şafak, doğumdan sonra kadınların yaşadığı postpartum depresyonu ele almış. Hatta ele almaktan ziyade bir otobiyografi... Okurla sohbet havasında, hayal gücünün tüm nüktedanlığı ve inceliğiyle, artısıyla, eksisiyle, iyisiyle, kötüsüyle, düşsel öğeleriyle harmanlayarak öyle güzel anlatmış ki çok severek okudum. Bazı kitaplarında ki ağdalı dili de yoktu ayrıca :)) Bir vapurda yanına oturan iki çocuklu ve aynı zamanda hamile olan bir kadınla yaptığı yolculuk sırasında başlar iç mücadelesi, içindeki Benistan'ına yolculuğu. Başlar o vapurda "Evde Kalmış Kız Manifestosu" nu kaleme almaya. İçinde yaşattığı her türlü kadını, okuyuculara şiirsel bir dille yansıtır. Gerçekten çok etkileyiciydi o kısımları. " Oysa hepsi bendim. Hepsi benim. Hataları ve sevapları, eksikleri ve meziyetleriyle. Ve şimdi anlıyorum ki İçimden Sesler Korosu ancak yan yana olduklarında, bir aradalıklarında anlam taşıyorlar." Diyor kitabın sonlarında Elif Şafak.
Dünyaca ünlü bazı yazarların ve şairlerin hayatlarından kesitler ve daha önce duymadığım bilgilere de değinilmesi çok güzeldi. Yeni şeyler öğrenmek benim de özsel sorgulamalarımda bana çok yardımcı oluyor. Bu şekilde bu bilgiler okumama daha da keyif kattı. Tavsiye ederim, kitaplarla kalın, kitapların o kadim kokusuyla kalın.. İyi okumalar:))
" Çünkü ne kadar girift olursa olsun her dehlizin bir çıkışı var... ummadığın kadar yakında bir yerde seni bekleyen...
Oraya doğru yürümek tek yapman gereken."