Siyah Süt

Elif Şafak
Bu kitap okunur okunmaz unutulmak için yazıldı. Suya yazı yazar gibi... Siyah Süt kadınlığın, kadınların hayatının kasvetli ve karanlık ama son tahlilde geçici bir dönemiyle ilgili. Birdenbire gelen ve geldiği gibi hızla dalgalar halinde çekile çekile giden bir haletiruhiye bu arada incelenen. Bu haliyle elinizde tutuğunuz kitap bir nevi tanıklık. Otobiyografik bir roman. (...) Annelik dünyanın en yaşanılası, en muhteşem lütuflarından biri; güzel ki hem de nasıl. Aldığı tüm övgüleri fazlasıyla hak ediyor. Öylesine benzersiz, öylesine kıymetli... aynı zamanda çetrefil, karmaşık ve kimi zaman hayli ağır. "Siyah Süt, cesur, şaşırtıcı, tılsımlı bir roman: Bunca kötülüğün ortasında, bize umut veriyor Elif Şafak, dayanabilmek, direnebilmek ve sonra hayata, bir mucize gibi, yeniden başlayabilmek için." Selim İleri (Arka Kapak) Yatak odasındaki komodinin üzerinde yuvarlak bir ayna var. Kenarları gümüşten. Aynanın ortasında bir kadın duruyor. Bedeni patiskadan bez bebek; bir tek bakışları etten ve kemikten. Bakıyor kendine dinmeyen bir merakla. Ayırmıyor gözlerini suretinden. Oysa bilmez mi ki "bakmak" masum bir şey değildir ya da aynalar basit birer obje? Bilmez mi ki aynaların yüzeyleri ya bir kumaş parçasıyla örtülmeli ya da duvara doğru çevrilmeli? Bu kadar mı kayıtsız geleneklere? Yoksa bile bile mi çiğniyor kaideleri? Asırlık öğretilerle inatlaşmak istercesine? "Her ayna anahtarını kaybetmiş bir kapıdır. Açılır Diyar-ı Esrar'a. Olur da fazla bakarsan aynaya, aralanıverir kapı, kaybolursun sonsuzlukta." Kadının saçları gelişigüzel bir şekilde toplanmış, sağdan soldan çalı gibi saç tutamları fırlamış. O tutamlardaki her bir saç teli dile gelmiş, isyana gelmiş. Bas bas bağırıyor: "Ne olur artık bizi yıka, bizi tara, bizi topla!" Saç dipleri daha da beter haykırıyor, feryat figan. "Ne olur artık bizi boya. İnsan içine çıkamaz olduk utancımızdan. İstersen civciv sarısına boya. Hatta seneler evvel bir keresinde kızıl yapmaya kalkmıştın da korkunç olmuştuk hani. Ona bile razıyız. Yeter ki boya bizi, unutma!" (Önsöz'den)
303 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2015
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

İçimdeki minik kadınlar ... :)
308 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Adına senelerdir "saçmalardan seçmeler" dediğim içimdeki seslerin minik birer kadın olduğunu öğrendim :) Hem ne kadınlar. Asi mi asi,full muhalefet. Yaptıklarıma, hissettiklerime itiraz edip, bazen yön verecek kadar cesur, yürekli şahane kadınlar... Hepsi birbirinden deneyimli,istekli bünyeye, kalbe ruha faydalı:)
Elif Şafak
Elif Şafak
,ın arkadaş tavsiye ile okuma listeme aldığım
Siyah Süt
Siyah Süt
'ü; zorlanarak okuyacağım,çok sıkılacağım bir kitap olduğunu düşünmüştüm. Belki beklentimi düşük tuttuğum için bu kadar sevdim, okurken akıp gitti. Bana uzak kavramları konu aldığı için aslında okumasam mı? diye içimden geçirdiğim , sonuç olarak iyiki okudum dediğim bir kitap oldu. Bence kesinlikle okunmalı... Özellikle kadınlar okumalı. Hatta belki erken yaşta okunup, kadın olmanın her haline açık bir birey olmanın farkına varmaya sebep olacağını, farkındalık yaratacağını düşündüğüm bir kitap... Ki Elif Şafak'a karşı hep önyargılıyımdır. Ama bu kitaba gerçekten bayıldım. Kısmen bir otobiyografi olması da sevmeme bir etken. Diğer sevme sebebimde; türk ve dünya edebiyatından onlarca kadın yazara atıfta bulunup, onların gerçek hayatıyla örneklendirmesi olayları, durumları ve kavramları. Keyifli Okumalar...
Siyah Süt
Siyah SütElif Şafak · Doğan Kitap · 202410,6bin okunma
'Siyah Süt - Elif Şafak'
308 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Bu kitap okunur okunmaz unutulmak için yazıldı. Suya yazı yazar gibi. "İçimin tünellerine girer girmez bir fener alıyorum elime. Buralar çok karışık. Kaç defa geldim. Gene de hep
Siyah Süt
Siyah SütElif Şafak · Doğan Kitap · 202410,6bin okunma
308 syf.
7/10 puan verdi
Annelik hakkında en ufak bir fikrim ve hayalim olmadan başladım kitaba. Bitirince anneniz ve tüm anneler gözünüze ilahi bi kudretle donatılmış birçok level atlamış savaşçılar gibi gelecek. Edebiyatın kadın hayatındaki yerine de değinmiş. En hoşuma giden yanıda kendimden alışkın olduğum iç sesler korosuydu. Kitabın yan etkileri; her durum ve olayda içinizdeki hangi kadının ayaklandığını hangisini memnun ederken hangisine kafa tuttuğunuzu düşünmeden edememek olacaktır :)
Siyah Süt
Siyah SütElif Şafak · Doğan Kitap · 202410,6bin okunma
Açık bir kitap olarak kabul edeceksin kainatı.
303 syf.
·
Puan vermedi
"Içimin tünellerine girer girmez bir fener alıyorum elime. Buraları çok karışık kaç defa geldim gene de hep kayboluyorum." Uzun zamandır
Elif Şafak
Elif Şafak
kitaplarını okumamıştım. Nasıl özlemişim cümlelerine, kurgularını.
Elif Şafak
Elif Şafak
'ın ilk otobiyografik romanı olarak belirttiği
Siyah Süt
Siyah Süt
yazarın kızının doğumundan sonra girdiği post- notel depresyon sonunda 10 ay hiçbir şey yazamadığı süreci ve kadınlığın,kadınların hayatının belli bir dönemini anlatır bize. Lohusalık dönemi. Nedense Bu hayatta her şeyi kadınlar için var olmuş ama yaşayanlar bilir herkes lohusalık döneminde depresyona girmez. Nasıl bir güzel duygudur o bebeğini kucağına almak onu emzirmek. Minicik ağzıyla annesinin memesinden dünyanın bütün nimetlerinin tadına bakar gibi emmesi en sevdiğim dönemlerden diyebilirim. Evet yorucu uykusuz geceler sizi bekler ama miniğinizi aldığınızda kucağınıza dünya zamanı durur. Annelik kadını bağışlanmış en güzel mucize ve güzellik.
Elif Şafak
Elif Şafak
otobiyografisini bizlere anlatırken sohbet havasında yaşadıklarını ve hayal gücünü tüm inceliği ile cümleleriyle her yönüyle ifade ediyor. Yeni anne olanlara küçük bir tavsiyede bulunayım lohusalık döneminde Bu kitabı okumayınız. "Aman dikkat çocuklarına nefes alanı bırakmayan Sevgi faşisti annelerden olma." Keyifli okumalar.
Siyah Süt
Siyah SütElif Şafak · Doğan Kitap · 202410,6bin okunma
308 syf.
·
Puan vermedi
Bir erkek olarak, keşke eşimin doğumundan önce okusaydım dediğim, kadınların o dönemlerdeki hallerinde bana bir çok fikir veren güzel bir çalışma. Bana göre kadınlardan çok erkekler okumalı.Teşekkürler Elif Şafak.
Siyah Süt
Siyah SütElif Şafak · Doğan Kitap · 202410,6bin okunma
308 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Postpartum Depresyon, Lohusa Depresyonu. İncelemeye başlamadan önce birkaç şeye değinmek istiyorum. Öncelikle yazarlara olan bakışımız çoğu kez bizi bazı kitaplardan mahrum bırakıyor arkadaşlar.
Siyah Süt
Siyah SütElif Şafak · Doğan Kitap · 202410,6bin okunma
Siyah Süt
303 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Şuana kadar okuduğum kitaplar arasında bakış açımı en çok değiştiren, farklılık katan, okuduğum satırları hissettiren kitap oldu diyebilirim kesinlikle. Otobiyografik bir eser olan Siyah Süt kitabı
Siyah Süt
Siyah SütElif Şafak · Doğan Kitap · 202410,6bin okunma
308 syf.
5/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Elif Şafak baya eleştirilen,çok okunmasına rağmen aynı oranda da itici bulunabilen bir yazar.Ben genel olarak her kitabına hakim olan tasavvuf yönünü ve kaleminden de açıkça belli olan
Siyah Süt
Siyah SütElif Şafak · Doğan Kitap · 202410,6bin okunma
Siyah Süt
308 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Bu kitabı anne olmadan okumuş olsaydım, annelik ile ilgili tereddütlerim ve çekincelerim olabilirdi. Elif Şafak hanımefendinin kendi deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı bu otobiyografik roman, okuyan kişinin aklını biraz karıştırabilir. Anne olmayı ve anneliği kutsal tahtına oturtmuş olsada, anne olmanın yanında mesleki kariyerini götürmeye çalışan bir kadının yaşabileceği sorunların ve zorlukların da üstesinden gelip gelemeyeceğini düşündürtüyor yazarımız.
Siyah Süt
Siyah SütElif Şafak · Doğan Kitap · 202410,6bin okunma
308 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
36 saatte okudu
Elif Hanım bu kitabında, yazarlık ve annelik arasında süregelen yaşadığı ikilemi, yazarlığa yoğunlaşırsa bebeğine zaman ayıramayacağını, anneliğe yoğunlaşırsa da kitap yazmaya zaman bulamayacağını düşünmektedir. Ayrıca annelik dönemini, hamilelikten sonra ortaya çıkan postnatal depresyona dair süreçleri ve bu süreçte yapılması gerekenleri başarılı bir şekilde kaleme almıştır. Açıkçası bu kitabını beğendim. Herkese iyi okumalar dilerim.
Siyah Süt
Siyah SütElif Şafak · Doğan Kitap · 202410,6bin okunma

Yazar Hakkında

Elif Şafak
Elif ŞafakYazar · 29 kitap
Elif Şafak (d. 25 Ekim 1971, Strazburg) Türk romancı. İlk romanının yayımladığı 1997'den beri peş peşe eserler vermekte olan ve geniş bir okur kesimince tanınan sanatçı, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı ünvanına sahip olmuştur. Ayrıca kitapları otuzdan fazla dile çevrilmiştir. 25 Ekim 1971 günü, babasının o sırada doktora yapmakta olduğu Strazburg'da dünyaya geldi. Babası sosyal psikolog ve akademisyen Nuri Bilgin, annesi diplomat Şafak Atayman'dır. Doğumundan kısa bir süre sonra anne ve babası ayrıldı, annesi tarafından büyütüldü. Soyadı olarak annesinin adını kullandı. Ortaokulu annesinin görev yaptığı Madrid'de, liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümünde yaptı. "Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Döngüsel Evren ve Kadınsılık Anlayışı" üzerine master tezinin ardından; ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde doktorasını tamamladı. Doktora tezi, "Türk Modernleşmesinin Kadın Prototipleri ve Marjinaliteye Tahammül Sınırları" başlığını taşıyordu. Elif Şafak'ın İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkındaki yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi. Yüksek lisans çalışması sırasında Kem Gözlere Anadolu (1994) adlı öykü kitabını ve ilk romanı Pinhan'ı (1997) yayımladı. Bu eserle Kombassan Vakfı tarafından verilen 1998 Mevlana Büyük Ödülü'nü kazandı. Doktorasının ardından İstanbul'a taşındı ve Şehrin Aynaları'nı (1999) yazdı. Bir süre İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde "Türkiye ve Kültürel Kimlikler", "Kadın ve Edebiyat" konularında dersler verdi. 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü kazanan Mahrem romanı ile geniş okur kesimi tarafından tanındı. Bunu iki yıl ara ile yayımlanan Bit Palas (2002) ve İngilizce olarak yazdığı Araf (2004) adlı kitapları izledi. Sanatçılara verilen bir bursla doktora sonrası çalışması için ABD'ye giden Şafak, çeşitli üniversitelerde dersler vermiştir. 2003-2004 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak bulundu ve ders verdi. Ardından Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yaptı. "Edebiyat ve Sürgün", "Bellek ve Politika", "Müslüman Dünya'da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet" konulu dersler verdi. Şafak, 2004 yılında beş yazarın (Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker, Pınar Kür) ortak kaleme aldığı bir roman projesinde yer aldı, bu roman Beşpeşe adıyla yayımlandı. 2005'te Med Cezir adlı kitabında kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarını bir araya getirdi. Aynı yıl Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık ile Berlin'de evlendi. 2006'da yayımlanan "Baba ve Piç" adlı romanını İngilizce olarak kaleme aldı. Türk-Ermeni ilişkilerini inceleyen bu roman nedeniyle hakkında Türklüğe hakaret ettiği gerekçesi ile dava açıldıysa da, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti. Aynı yıl Şehrazat Zelda isimli kızı dünyaya geldi. Doğum sonrası yaşadığı depresyonu, İngilizce olarak kaleme aldığı Siyah Süt adlı otobiyografik romanda anlattı. İki yıl sonra oğlu Emir Zahir'i dünyaya getirerek ikinci kez anne oldu. 2009 yılının Mart ayında yayımlanan AŞK isimli roman, Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri ünvanına sahip olmuştur. 2009 yılı sonunda, sekiz romanı ve ilk deneme kitabı Med Cezir'den seçilmiş paragrafları bir araya getirdiği Kağıt Helva adlı kitabını yayımladı. 2010 Kasım ayında Firarperest adlı deneme türündeki ikinci eseri piyasaya çıktı. Eserin içindeki illüstrasyonlar M. K. Perker'e aittir. 2011 yılında Doğan Kitaptan "İskender" isimli eseri piyasaya çıkmıştır. Kitabın kapak resminde, makyajla erkek haline gelen Elif Şafak'ın kendi fotoğrafı vardır. Sanatçı, Türkiye'de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir. 1 Mayıs 2009 tarihinden bu yana Habertürk gazetesinde ve aynı gazetenin "HT PAZAR" adlı ekinde yazılarını yayınlamayı sürdürür. Bu gazetede yayımlanan deneme türündeki yazılarından oluşan bir seçki, M.K Perker illüstrasyonlarıyla birlikte 2012 yılında Şemspare adıyla yayımlandı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.