Elif Şafak
Doğan Kitap
Orijinal Adı:
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

İçimdeki minik kadınlar ... :)
2023 153. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2023 20:17
Adına senelerdir "saçmalardan seçmeler" dediğim içimdeki seslerin minik birer kadın olduğunu öğrendim :) Hem ne kadınlar. Asi mi asi,full muhalefet. Yaptıklarıma, hissettiklerime itiraz edip, bazen yön verecek kadar cesur, yürekli şahane kadınlar... Hepsi birbirinden deneyimli,istekli bünyeye, kalbe ruha faydalı:) Elif Şafak ,ın arkadaş tavsiye ile okuma listeme aldığım Siyah Süt 'ü; zorlanarak okuyacağım,çok sıkılacağım bir kitap olduğunu düşünmüştüm. Belki beklentimi düşük tuttuğum için bu kadar sevdim, okurken akıp gitti. Bana uzak kavramları konu aldığı için aslında okumasam mı? diye içimden geçirdiğim , sonuç olarak iyiki okudum dediğim bir kitap oldu. Bence kesinlikle okunmalı... Özellikle kadınlar okumalı. Hatta belki erken yaşta okunup, kadın olmanın her haline açık bir birey olmanın farkına varmaya sebep olacağını, farkındalık yaratacağını düşündüğüm bir kitap... Ki Elif Şafak'a karşı hep önyargılıyımdır. Ama bu kitaba gerçekten bayıldım. Kısmen bir otobiyografi olması da sevmeme bir etken. Diğer sevme sebebimde; türk ve dünya edebiyatından onlarca kadın yazara atıfta bulunup, onların gerçek hayatıyla örneklendirmesi olayları, durumları ve kavramları. Keyifli Okumalar...
'Siyah Süt - Elif Şafak'
2024 20. kitabı
Okunma: 12 Mart 2024 21:56
Bu kitap okunur okunmaz unutulmak için yazıldı. Suya yazı yazar gibi. "İçimin tünellerine girer girmez bir fener alıyorum elime. Buralar çok karışık. Kaç defa geldim. Gene de hep kayboluyorum." Siyah Süt Elif Şafak Merhabalar; uzun süredir okumak istediğim ama ancak sırası gelen Siyah Süt kitabıyla geldim. Elif Şafak'ın kalemini bu kadar özleyeceğim aklıma gelmezdi. Zira niye bu kadar ara verdim Elif Şafak okumaya onu da bilmiyorum. İskender kitabıyla beni kalbimden vurmuştu. Siyah Süt kadınlığın, kadınların hayatının kasvetli ve karanlık ama son tahlilde geçici bir dönemiyle ilgili. Birdenbire gelen ve geldiği hızla dalgalar halinde çekile çekile giden bir haletiruhiye burada incelenen. Öylesine benzersiz öylesine kıymetli...aynı zamanda çetrefil, karmaşık ve kimi zaman hayli ağır.( Arka kapak yazısı.) Bu kitabında Elif Şafak, doğumdan sonra kadınların yaşadığı postpartum depresyonu ele almış. Hatta ele almaktan ziyade bir otobiyografi... Okurla sohbet havasında, hayal gücünün tüm nüktedanlığı ve inceliğiyle, artısıyla, eksisiyle, iyisiyle, kötüsüyle, düşsel öğeleriyle harmanlayarak öyle güzel anlatmış ki çok severek okudum. Bazı kitaplarında ki ağdalı dili de yoktu ayrıca :)) Bir vapurda yanına oturan iki çocuklu ve aynı zamanda hamile olan bir kadınla yaptığı yolculuk sırasında başlar iç mücadelesi, içindeki Benistan'ına yolculuğu. Başlar o vapurda "Evde Kalmış Kız Manifestosu" nu kaleme almaya. İçinde yaşattığı her türlü kadını, okuyuculara şiirsel bir dille yansıtır. Gerçekten çok etkileyiciydi o kısımları. " Oysa hepsi bendim. Hepsi benim. Hataları ve sevapları, eksikleri ve meziyetleriyle. Ve şimdi anlıyorum ki İçimden Sesler Korosu ancak yan yana olduklarında, bir aradalıklarında anlam taşıyorlar." Diyor kitabın sonlarında Elif Şafak. Dünyaca
1K
Siyah SütElif Şafak · Doğan Kitap · 202411,3bin okunma
Çok alametler belirdi... Görmesini bilene...
2025 22. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2025 14:39
Elif Şafak kitaplarını ve kalemini çok sevdiğim bir yazardır. Bu kitap monolog şeklinde yazılmış bir eser. Kitabı okuduktan sonra her kadın kendinden bir parça, bir duygu bulacaktır. Bir kadının annelikle olan tüm sürecini hem fiziksel hem de ruhen inceleyen bir serüven adeta. Okunmasını tavsiye ederim :)
Siyah SütElif Şafak · Doğan Kitap · 202411,3bin okunma
Açık bir kitap olarak kabul edeceksin kainatı.
2025 54. kitabı
"Içimin tünellerine girer girmez bir fener alıyorum elime. Buraları çok karışık kaç defa geldim gene de hep kayboluyorum." Uzun zamandır Elif Şafak kitaplarını okumamıştım. Nasıl özlemişim cümlelerine, kurgularını. Elif Şafak'ın ilk otobiyografik romanı olarak belirttiği Siyah Süt yazarın kızının doğumundan sonra girdiği post- notel depresyon sonunda 10 ay hiçbir şey yazamadığı süreci ve kadınlığın,kadınların hayatının belli bir dönemini anlatır bize. Lohusalık dönemi. Nedense Bu hayatta her şeyi kadınlar için var olmuş ama yaşayanlar bilir herkes lohusalık döneminde depresyona girmez. Nasıl bir güzel duygudur o bebeğini kucağına almak onu emzirmek. Minicik ağzıyla annesinin memesinden dünyanın bütün nimetlerinin tadına bakar gibi emmesi en sevdiğim dönemlerden diyebilirim. Evet yorucu uykusuz geceler sizi bekler ama miniğinizi aldığınızda kucağınıza dünya zamanı durur. Annelik kadını bağışlanmış en güzel mucize ve güzellik. Elif Şafak otobiyografisini bizlere anlatırken sohbet havasında yaşadıklarını ve hayal gücünü tüm inceliği ile cümleleriyle her yönüyle ifade ediyor. Yeni anne olanlara küçük bir tavsiyede bulunayım lohusalık döneminde Bu kitabı okumayınız. "Aman dikkat çocuklarına nefes alanı bırakmayan Sevgi faşisti annelerden olma." Keyifli okumalar.
2023 13. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2023 14:01
Şuana kadar okuduğum kitaplar arasında bakış açımı en çok değiştiren, farklılık katan, okuduğum satırları hissettiren kitap oldu diyebilirim kesinlikle. Otobiyografik bir eser olan Siyah Süt kitabı doğumdan sonra mükemmelliğe odaklanan eksik ve yetersiz yanlarını ya da öyle sandığı yanlarını kimsenin görmesini istemeyen bir kadın. Fakat böyle yapıp kendi iç seslerini bastırmaya çalıştıkça suçluluk duygusuna teslim olan bir kadın olan kendisini anlatmıştır. Ana tema olaraktan kadının doğumdan sonraki yaşadığı yalnızlık, depresyon, düşünce ve fiziksel değişimler, buhranlar ve çevresindeki kişilerin bu durumu görmemesi sonucunda kendinden utanma, içine kapanma , yaşadığı yaşadığı ruhsal çatışmayı yani "Postpartum depresyon" günlerini anlatır. Sadece bu depresyon günleri değil bu depresyona nasıl yakalanır, belirtileri, bu depresyona yakalandığını nasıl anlarız, tedavi yöntemleri gibi konularda bilgilendirir okuyucularını. Yer yer örnekler üzerinden toplumun kadınlara, kadın yazarlara bakış açısını anlatır. Yer yer anne ile yazar veya şair olmak arasında kalmış, bir seçim yapmış, veya annelik ile yazarlığı bir bütün olarak ikisini bir arada yapan bunu başaran veya başaramayan kadınların hikâyelerine de yer vermiştir. Ve kitapta karakterin kendi içindeki farklı yönlerini (hırs, anaç, şehvet vb...) "İçimden sesler korosu ' olarak adlandırdığı "benistan" da yaşayan parmak kadın olarak betimlemesi de ayrıca hoşuma gitti :) En etkilendiğim bölüm, mücadeleci bir kadın olan Sylvia Plath hikâyesi. 1950'ler ortamında toplumun kendisinden anne ve şair olmak arasında bir seçim yapmasını beklerken bu "süperkadın" bu iki ucu birleştirebileceğine inandı. Duygusal yalnızlık içinde kalmasına rağmen pes etmedi devam etti. Çoğu kadın yazarlara ilham olan bu kadın yazar son zamanlarına
2021 32. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2021 13:02
Postpartum Depresyon, Lohusa Depresyonu. İncelemeye başlamadan önce birkaç şeye değinmek istiyorum. Öncelikle yazarlara olan bakışımız çoğu kez bizi bazı kitaplardan mahrum bırakıyor arkadaşlar. Örneğin popüler diye uzak durduğum yazarlar var fakat eminim ki kitaplarından gerçekten güzel olanlar vardır. Ya da tıpkı Elif Şafak gibi yazarlara bakışımız... Kimi diyor ki para için yazıyor, kimi diyor ki biseksüelmiş falan filan... Tamam da bize ne? Kitabını satın aldığımız yazarlar tabi ki para kazanacak. Cinsel yönelimi de umrumda değil açıkçası. Beni ilgilendiren yazdığı kitaplardır. Ki Elif Şafak'ın kendine has, farklı bir üslûbu var, güzel kitapları da var. O yüzden bir kitap için nasıl kapağına bakarak karar vermek yanlışsa tıpkı bunun gibi yazarına, insanların kitap hakkındaki konuşmalarına bakmak da yanlış. Kimseye aldırmadan bir okuyun, kendi fikriniz oluşsun. Okumaktan zarar gelmez sanıyorum… Bir diğer konu ise bir kitabı okurken bizim içinde olduğumuz zaman, ruh hâli.. Postpartum depresyonla şu an uzaktan yakından bağım yok ama kitapta sadece bundan değil kadından da bahsediyor yazar. Bir çoğumuz gibi edebiyat tutkunu ya da yazar olan bir kadının, mesleğini önemseyen bir kadının nasıl evleneceği sorusu... Evlense iki tarafı birlikte nasıl idare edeceği konusu... Sorumluluk, benliğinden şüpheye düşme, anne olma isteği... Hepsi harmanlanmış. Ben de son zamanlarda bunları düşünüyordum ve kitabı okuyacağım zamanı iyi seçmişim gerçekten. Bir kitaba iyi veya kötü demeden önce bunu bir düşünün derim. Belki de zamanı değildir. Kitap gerçek tadı size daha uygun bir zamanda verebilir. Gelelim incelememize. Kitap otobiyografik bir roman. Elif Şafak'ın evlenmeden önceki yaşadığı ve düşündüğü bazı şeyleri, evlenip çocuk sahibi olma sürecini okuyoruz. Yazar özellikle
Otobiyografi
2016 39. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2016 00:00
Elif Şafak'ın siyah süt isimli kitabı, diğer kitaplarında da olduğu gibi kadın karakterini konu alıyor tek solukta okunabilecek bir kitap. Yeni kitap okumaya başlayanlar ve kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyen arkadaşlara tavsiye ederim. Kitap monolog şeklinde ilerliyor. Ana karak ve yardımcı karakterler doğal olarak kadınlardan oluşmaktadır. Kitabı okuyan her kadın kitapta kendinden birşeyler muhakkak bulacaktır.
2024 6. kitabı
Okunma: 16 Mart 2024 07:44
İçeriği beklediğimden daha hikayeleştirilmiş. Tüm yazı boyunca lohusalıktan bahsedilecek düşüncesiyle kitabı elime aldım ama aksine hikaye okuyorsunuz sıkılmadan eğlenceli.;) velhasıl kelam annelik zor ama çok güzel bi duygu olmalı. Siyah Süt
Düşünce
2026 2. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2026 22:28
Elif Şafak'ın Siyah Süt kitabı doğum sonrası depresyon (lohusa sendromu) ekseninde ilerlerken; kitapta toplumun kadına yüklediği roller, içselleştirilmiş beklentiler ve bunların ruhsal bedeli sorgulanıyor. Elif Şafak susmak nedir bilmeyen bir koro taşıyorum içimde diyor. "İçimden Sesler Korosu" diyorum onlara. #293723181 Bu koro; korkular, arzular, toplumsal beklentiler, vicdan, hırs, suçluluk, annelik dürtüsü, yaratıcılık isteği gibi pek çok parçadan oluşur. İnsan sustuğunu sandığında bile zihni susmaz. Aksine, dış dünya sustuğunda iç sesler daha da yükselir. Zihnin kuytularında yankılanan bu seslerin kimi sevgi ister, kimi kaçmak, kimi üretmek, kimi susmak... Ve hiçbirinin sesi ötekini bastıracak kadar güçlü değildir. Yani içimizde susturamadığımız, uzlaştıradımadığımız, çok sayıda "ben"vardır. İçimizdeki bu sesleri bastırdıkça değil, onlarla birlikte yaşamayı öğrendikçe bütünleşiriz. İçimizdeki bu çelişkiler zayıflık değil, insanlıktır. Çünkü insan, tek sesli değildir; İnsan bir korodur. Çoğu zaman detone ama daima canlı.
Puan vermedi·308 syf.·
2023 306. kitabı
Ne zaman sessizliğe gömülse ortalık, çıkıveriyor içimdeki çatlak sesler birer birer. Susmak nedir bilmeyen bir koro taşıyorum içimde. "İçimden Sesler Korosu" diyorum onlara. Elif Şafak'ın evlenmeden önceki yaşadığı ve düşündüğü bazı şeyleri, evlenip çocuk sahibi olma sürecini okuyoruz. Yazar özellikle lohusalıktan bahsederken geçmişten gelen birikimleri, batıl inançları da sorguluyor. Kitapta belki de en hoşuma giden şey kadın yazarların evliliklerinin, çocuklarının anlatılması oldu. Tolstoy’un eşi Sofya da var bu bölümde, Sylvia Plath de… Bir de İçimdeki Sesler Korosu var ki, her kadının sahip olduğunu tahmin ettiğim bir şey. Çünkü kadın o kadar kompleks bir canlı ki beynimizde konuşan, bizi yönlendirmeye çalışan, ordan oraya çeken bir şeyler var sanki. "Ev hanımı mı olacaksın? Ev, çoluk çocuk tüm vaktini alır, yazamazsın, kendini ihmal mi edeceksin? Tutkuların, hayallerin ne olacak?" diyen mi dersiniz. "Anne olmak istiyorum, aile kurmak istiyorum." diyen mi dersiniz. Daha birçok çeşit düşünce zihinlerimizde. Kolay değil. Hem fiziksel hem zihinsel olarak var olma arzusu duyuyoruz. Çalışırken bir eve bakmak, hele de zor bir işte çalışıyorsanız gerçekten zor. Belki sadece birini seçmeliyim diyorsunuz ama o karar da öyle kolay değil. Görünen o ki kadın toplumda kendi yerini oluşturabilmek adına çabalayıp duruyor, her yere yetişmeye çalışıyor. Toplumsal baskıdan ve gelenekteki yerinden sıyrılmak istiyor. Farkında bile olmadan maskülenleşiyor. Bir bakıyorsunuz karşınızda somurtkan, yorgun, sinirli bir kadın… Sırf kendini dış dünyadan sakınmak için dönüşüyor kadın. Velhasıl kadın olmak zor. Kadın olsanız da olmasanız da okurken keyif alacağınızı düşündüğüm bir kitap… Çünkü samimi bir şekilde kendi sorgulamalarını, evlilik sürecini, lohusalığını anlatan bir kadın

Elif ŞafakYazar · 29 kitap
Elif Şafak (d. 25 Ekim 1971, Strazburg) Türk romancı. İlk romanının yayımladığı 1997'den beri peş peşe eserler vermekte olan ve geniş bir okur kesimince tanınan sanatçı, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı ünvanına sahip olmuştur. Ayrıca kitapları otuzdan fazla dile çevrilmiştir. 25 Ekim 1971 günü, babasının o sırada doktora yapmakta olduğu Strazburg'da dünyaya geldi. Babası sosyal psikolog ve akademisyen Nuri Bilgin, annesi diplomat Şafak Atayman'dır. Doğumundan kısa bir süre sonra anne ve babası ayrıldı, annesi tarafından büyütüldü. Soyadı olarak annesinin adını kullandı. Ortaokulu annesinin görev yaptığı Madrid'de, liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümünde yaptı. "Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Döngüsel Evren ve Kadınsılık Anlayışı" üzerine master tezinin ardından; ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde doktorasını tamamladı. Doktora tezi, "Türk Modernleşmesinin Kadın Prototipleri ve Marjinaliteye Tahammül Sınırları" başlığını taşıyordu. Elif Şafak'ın İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkındaki yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi. Yüksek lisans çalışması sırasında Kem Gözlere Anadolu (1994) adlı öykü kitabını ve ilk romanı Pinhan'ı (1997) yayımladı. Bu eserle Kombassan Vakfı tarafından verilen 1998 Mevlana Büyük Ödülü'nü kazandı. Doktorasının ardından İstanbul'a taşındı ve Şehrin Aynaları'nı (1999) yazdı. Bir süre İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde "Türkiye ve Kültürel Kimlikler", "Kadın ve Edebiyat" konularında dersler verdi. 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü kazanan Mahrem romanı ile geniş okur kesimi tarafından tanındı. Bunu iki yıl ara ile yayımlanan Bit Palas (2002) ve İngilizce olarak yazdığı Araf (2004) adlı kitapları izledi. Sanatçılara verilen bir bursla doktora sonrası çalışması için ABD'ye giden Şafak, çeşitli üniversitelerde dersler vermiştir. 2003-2004 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak bulundu ve ders verdi. Ardından Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yaptı. "Edebiyat ve Sürgün", "Bellek ve Politika", "Müslüman Dünya'da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet" konulu dersler verdi. Şafak, 2004 yılında beş yazarın (Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker, Pınar Kür) ortak kaleme aldığı bir roman projesinde yer aldı, bu roman Beşpeşe adıyla yayımlandı. 2005'te Med Cezir adlı kitabında kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarını bir araya getirdi. Aynı yıl Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık ile Berlin'de evlendi. 2006'da yayımlanan "Baba ve Piç" adlı romanını İngilizce olarak kaleme aldı. Türk-Ermeni ilişkilerini inceleyen bu roman nedeniyle hakkında Türklüğe hakaret ettiği gerekçesi ile dava açıldıysa da, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti. Aynı yıl Şehrazat Zelda isimli kızı dünyaya geldi. Doğum sonrası yaşadığı depresyonu, İngilizce olarak kaleme aldığı Siyah Süt adlı otobiyografik romanda anlattı. İki yıl sonra oğlu Emir Zahir'i dünyaya getirerek ikinci kez anne oldu. 2009 yılının Mart ayında yayımlanan AŞK isimli roman, Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri ünvanına sahip olmuştur. 2009 yılı sonunda, sekiz romanı ve ilk deneme kitabı Med Cezir'den seçilmiş paragrafları bir araya getirdiği Kağıt Helva adlı kitabını yayımladı. 2010 Kasım ayında Firarperest adlı deneme türündeki ikinci eseri piyasaya çıktı. Eserin içindeki illüstrasyonlar M. K. Perker'e aittir. 2011 yılında Doğan Kitaptan "İskender" isimli eseri piyasaya çıkmıştır. Kitabın kapak resminde, makyajla erkek haline gelen Elif Şafak'ın kendi fotoğrafı vardır. Sanatçı, Türkiye'de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir. 1 Mayıs 2009 tarihinden bu yana Habertürk gazetesinde ve aynı gazetenin "HT PAZAR" adlı ekinde yazılarını yayınlamayı sürdürür. Bu gazetede yayımlanan deneme türündeki yazılarından oluşan bir seçki, M.K Perker illüstrasyonlarıyla birlikte 2012 yılında Şemspare adıyla yayımlandı.