Ustam ve Ben

Elif Şafak
Öğrenme aşkıyla geçti ömrümüz, aşkı öğrenemesek de… Tarihimizin en önemli ve çalkantılı dönemlerinden biri olan 16. yüzyılda İstanbul… Hindistandan gelen beyaz bir fil ve onun sırlarla dolu bakıcısı: Çota ile Cihan. Filbaz aynı zamanda bir üstadın çırağı. Ustası ise Sinan. Bu toprakların yetiştirdiği en büyük mimar. Elif Şafakın muazzam hayal gücü ve zengin diliyle Osmanlı tarihinin derinliklerine doğru şaşırtıcı bir yolculuğa çıkıyoruz. Karşılıksız bir aşk, iktidar kavgaları, yobazlığın ortasında yeşeren sanat ve beklenmedik bir ihanet… Bir tarafta bilime ve öğrenmeye inananlar, bir tarafta gelişmeyi durduranlar... Ustam ve Ben, tarihi kişiliklerin, camilerin, kütüphanelerin, türbelerin, köprülerin resmigeçit yaptığı, rengârenk, canlı, sürprizlerle dolu bir dönem hikâyesi… Öyle bir hayal dünyası ki içindeki konular ve tartışmalar günümüze dair de çok şey söylüyor. Uzun süre hafızalardan silinmeyecek, çok konuşulacak bir roman. "İstanbul dediğin unutkanlıklar şehri. Orada her şey suya yazılmış. Ustamın eserleri hariç, onunkiler taşa kazınmış. O taşlardan birine bir sır sakladık. Çok zaman geçti üzerinden, nice alametler birikti ama hâlâ orada olmalı, bıraktığımız noktada. Bilmem bulan çıkar mı? Bulsa bile anlar mı? Ustamdan geriye kalan yüzlerce eserden ve binlerce, binlerce taştan bir tanesi var ki, altında gizli Arzın Merkezi."
480 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

480 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
"İstanbul dediğin unutkanlıklar şehri. Orada her şey suya yazılmış." Elif Şafak, her kitabı beni şaşırtıyor. Yazarın dili, kurgusu çok güzel olmasına rağmen bir kitabı çok iyiyken diğeri
Ustam ve Ben
Ustam ve BenElif Şafak · Doğan Kitap · 201313,3bin okunma
480 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Elif Şafak'ın daha önce okuduğum kitaplarından biraz farklı. Kitap Kanuni döneminden başlayarak Mimar Sinan ve kalfalarından Cihan üzerinden oluşturduğu kurguyla o dönemi farklı bir gözle anlatmaktadır. Cihan'ın masumane Mihrimah aşkını anlatırken o dönemle ilgili olumsuzluklara ve entrikalara da vurgu yapmıştır. Yazar akıcı bir üslup kullanarak okurları sıkmadan yazdığı bu kitabı okurken ben keyif aldım. Tarihi roman seven okurlara öneririm.
Ustam ve Ben
Ustam ve BenElif Şafak · Doğan Kitap · 201313,3bin okunma
Gidecek yeri olmayanlar, incinmişler, ruhu yaralılar için...
480 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bitti, Bir ömür kadar uzun, Bir an kadar kısa geldi okurken,
Ustam ve Ben
Ustam ve BenElif Şafak · Doğan Kitap · 201313,3bin okunma
480 syf.
·
Puan vermedi
Elif Şafak, Cihan’a atfettiği “öğrenme aşkıyla geçti ömrümüz, aşkı öğrenemesek de…” cümlesiyle kitabı bitirmektedir ve arkasından yazarın notu başlıklı bölümde de Mimar Sinan’ı farklı bir cepheden anlatmak istediğini, romanın akışı içinde sürekliliği sağlamak amacıyla bazı tarih kaydırmaları yaptığını ve gerçek karakterlerin arasına yerleştirdiği kurmaca karakterleri anlatmakta. Kitap Şafak’a göre gerçeklerden beslenen, kat kat inşa edilen bir öte evren, başından sonuna kadar sadece bir düş......
Ustam ve Ben
Ustam ve BenElif Şafak · Doğan Kitap · 201313,3bin okunma
480 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Akıcı ve anlaşılır tarzıyla, mükemmel kurgusuyla Elif Şafak yine geçmişlere doğru yelken açmış, bizlere muhteşem eserler bırakmış Mimar Sinan’ın hayatını bir nebze de olsa hatırlatmış bu güzel eseriyle. Her ne kadar Mimar Sinan’ın devri ve eserlerinin anlatıldığı bir roman gibi gözükse de, eserin asıl konusu bir fil ve onun bakıcısının hayatta kalma mücadelesi. Tarihteki yerlerini almış Kanuni Sultan Süleyman ve kızı Mihrimah Sultan, Rüstem Paşa, Sokullu Mehmet Paşa, İtalyan Michalengelo, Şah Cihan ve nicelerinin hayatından bir kesit bulabildiğiniz bu eserde, kimiz zaman Hindistan, kimi zaman İtalya ve İspanya sahillerine yelken açabiliyorsunuz. Çok başarılı bulmuş olduğum bu eser ile ilgili anlatılacak daha birçok şey var ancak bunu sizlerin okuyup görmenizi tavsiye ediyorum.
Ustam ve Ben
Ustam ve BenElif Şafak · Doğan Kitap · 201313,3bin okunma
480 syf.
10/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Öğrenme aşkıyla geçti ömrümüz,aşkı öğrenemesek de... Elif Şafak'tan okuduğum her eser yazara hayran olmama sebep. Bu ne güzel bir anlatım, ne güzel bilgi ve ne güzel bir kurgu... Bazı kitaplar vardır, hani okurken sanki sizi de kitabın içinde o anlara şahit kıldıran, karakterlerin arasında dolaştıran, o dönemde, onların arasında onlardan biriymişsiniz gibi bir his verdiren kitaplar... Ben de işte gerçekle kurgunun iç içe olduğu bu kitabı okurken o hissi doyasıya hissedenlerden oldum. Bu eser benim için ayrı bir öneme sahip. Kitabı okurken o kadar benimsedim ki her sonuna yaklaştığımda daha yavaş okudum hep devam etsin istedim... Ama maalesef her güzel şeyin sonu olur zaten değil mi? :) Eser, Mimar Sinan'ın 4 çırağından biri olan Cihan'ın hikâyesi üzerine kurulu. Cihan, hem filbaz hem de mimar kalfası. Mimar Sinan'a karşı sadık, iyi bir öğrenci. 3 Padişah dönemine yer vermiş yazar. Dönemin camileri, insanları, yaşayış biçimleri, iktidar kavgaları, bilime karşı tutumları, dine olan bakış açıları ele alınmış. Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı olan Mihrimah'a âşık Cihan. (Mihrimah, Güneş ve Ay demek. Çok güzel bir isim değil mi?) Adına yaptırılan Mihrimah Sultan Camii'ye de gitmek bir gün nasip olur inşallah. Kitapla kalın, sevgiler.
Ustam ve Ben
Ustam ve BenElif Şafak · Doğan Kitap · 201313,3bin okunma
480 syf.
9/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Kitap "Öğrenme aşkı ile geçti ömrümüz, aşkı öğrenemesek de..." sözünü anlatmaktadır.Fili Çota sayesinde Saray'a giren Cihan hem filbaz hem de mimar çırağıdır. Ustası Mimar Sinan'ı seven Cihan onun yanında yıllar boyunca çıraklık yapmıştır. Kitapta kin, nefret, aşk, sevgi kelimeleri bir arada barındıran kitabımız, ihaneti de arasına alıp acıyı hissettirmiş. Yazarımız bazı karakterleri hayali ürün olarak ele almış. Zamanın bir kısmı da hayalidir. Çok güzel bir eser.
Ustam ve Ben
Ustam ve BenElif Şafak · Doğan Kitap · 201313,3bin okunma
Öğrenme aşkıyla geçti ömrümüz, aşkı öğrenemesek de...
480 syf.
·
Puan vermedi
·
30 günde okudu
“ İstanbul dediğin unutkanlıklar şehri. Orada her şey suya yazılmış. Ustamın eserleri hariç, onunkiler taşa yazılmış. O taşlardan birine bir sır sakladık. Çok zaman geçti üzerinden, nice alametler
Ustam ve Ben
Ustam ve BenElif Şafak · Doğan Kitap · 201313,3bin okunma
Mimar Sinan Devrine Hayali Bir Yolculuk
480 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Herkese Merhaba, Elif Şafak özellikle geçtiğimiz yaklaşık 25 yılın en üretken Türk Edebiyatı yazarlarından birisi. 1994 yılından bu yana 19 kitabı okurla buluşmuş başarılı bir yazar. Ustam ve Ben romanı da onun son dönem romanlarından birisidir. İlk basımı 2013 olan kitap, okuyucuyu Mimar Sinan devrinde bir yolculuğa götürüyor. Eser, tarihi kişiler ve mekanlarla çok ilişkili bir postmodern üstkurmaca roman örneği... Kurgusu, dil yapısı ve ilgi çekici hikayesi ile kolay okunabilecek bir kitaptır. Eğer kitap okurken zihninizde canlandırma yapmayı seven bir okursanız pişman olmadan okuyacağınız bir roman diye düşünüyorum. Herkese keyifli okumalar.
Ustam ve Ben
Ustam ve BenElif Şafak · Doğan Kitap · 201313,3bin okunma
480 syf.
9/10 puan verdi
Tarihimizin en büyük gurur kaynaklarından, Türk tarihinin en büyük mimarı, Mimar Sinan ın hayatını herkes okumak ister ve okumalıdır zaten. Biyografi kitabı okuyamayanlar için birebir. Sermimarın dört kalfasından birinin gözünden anlatılan olaylar cok geniş yelpazeye yayılıyor. Mimar Sinan ın önemli eserlerini ve bunları hangi zorlu şartlarda yaptığını görüyoruz. Dehasına şahit oluyoruz. En önemlisi de insani taraflarını görmek. Gercek hayatta Mihrimah Sultana aşık olduğu düşünülüyor Sinan ın, ancak kitapta Kalfası cihan aşık. Kitaba casusluk olayları da girice(bazı insanların Sinan ın eserlerini zamanında teslim etmek istememesi) heyecan yükseliyor ve elinizden bırakamıyorsunuz. Her kitabını okumasamda Elif Şafak ın en akıcı ve sade anlatımlı romanı olduğunu düşünüyorum. Hatta en güzel romanı. En çok okunan 15 romanına bakarsanız yaxarın zaten en yüksek puanı bu kitap almış. Kalfa Cihan ın Hindistan dan getirdiği fil Çota yı da eklemeyi unutmayalım. En keyifli karakter. En kısa zamanda okumanız dileğiyle. .
Ustam ve Ben
Ustam ve BenElif Şafak · Doğan Kitap · 201313,3bin okunma

Yazar Hakkında

Elif Şafak
Elif ŞafakYazar · 29 kitap
Elif Şafak (d. 25 Ekim 1971, Strazburg) Türk romancı. İlk romanının yayımladığı 1997'den beri peş peşe eserler vermekte olan ve geniş bir okur kesimince tanınan sanatçı, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı ünvanına sahip olmuştur. Ayrıca kitapları otuzdan fazla dile çevrilmiştir. 25 Ekim 1971 günü, babasının o sırada doktora yapmakta olduğu Strazburg'da dünyaya geldi. Babası sosyal psikolog ve akademisyen Nuri Bilgin, annesi diplomat Şafak Atayman'dır. Doğumundan kısa bir süre sonra anne ve babası ayrıldı, annesi tarafından büyütüldü. Soyadı olarak annesinin adını kullandı. Ortaokulu annesinin görev yaptığı Madrid'de, liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümünde yaptı. "Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Döngüsel Evren ve Kadınsılık Anlayışı" üzerine master tezinin ardından; ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde doktorasını tamamladı. Doktora tezi, "Türk Modernleşmesinin Kadın Prototipleri ve Marjinaliteye Tahammül Sınırları" başlığını taşıyordu. Elif Şafak'ın İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkındaki yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi. Yüksek lisans çalışması sırasında Kem Gözlere Anadolu (1994) adlı öykü kitabını ve ilk romanı Pinhan'ı (1997) yayımladı. Bu eserle Kombassan Vakfı tarafından verilen 1998 Mevlana Büyük Ödülü'nü kazandı. Doktorasının ardından İstanbul'a taşındı ve Şehrin Aynaları'nı (1999) yazdı. Bir süre İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde "Türkiye ve Kültürel Kimlikler", "Kadın ve Edebiyat" konularında dersler verdi. 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü kazanan Mahrem romanı ile geniş okur kesimi tarafından tanındı. Bunu iki yıl ara ile yayımlanan Bit Palas (2002) ve İngilizce olarak yazdığı Araf (2004) adlı kitapları izledi. Sanatçılara verilen bir bursla doktora sonrası çalışması için ABD'ye giden Şafak, çeşitli üniversitelerde dersler vermiştir. 2003-2004 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak bulundu ve ders verdi. Ardından Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yaptı. "Edebiyat ve Sürgün", "Bellek ve Politika", "Müslüman Dünya'da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet" konulu dersler verdi. Şafak, 2004 yılında beş yazarın (Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker, Pınar Kür) ortak kaleme aldığı bir roman projesinde yer aldı, bu roman Beşpeşe adıyla yayımlandı. 2005'te Med Cezir adlı kitabında kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarını bir araya getirdi. Aynı yıl Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık ile Berlin'de evlendi. 2006'da yayımlanan "Baba ve Piç" adlı romanını İngilizce olarak kaleme aldı. Türk-Ermeni ilişkilerini inceleyen bu roman nedeniyle hakkında Türklüğe hakaret ettiği gerekçesi ile dava açıldıysa da, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti. Aynı yıl Şehrazat Zelda isimli kızı dünyaya geldi. Doğum sonrası yaşadığı depresyonu, İngilizce olarak kaleme aldığı Siyah Süt adlı otobiyografik romanda anlattı. İki yıl sonra oğlu Emir Zahir'i dünyaya getirerek ikinci kez anne oldu. 2009 yılının Mart ayında yayımlanan AŞK isimli roman, Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri ünvanına sahip olmuştur. 2009 yılı sonunda, sekiz romanı ve ilk deneme kitabı Med Cezir'den seçilmiş paragrafları bir araya getirdiği Kağıt Helva adlı kitabını yayımladı. 2010 Kasım ayında Firarperest adlı deneme türündeki ikinci eseri piyasaya çıktı. Eserin içindeki illüstrasyonlar M. K. Perker'e aittir. 2011 yılında Doğan Kitaptan "İskender" isimli eseri piyasaya çıkmıştır. Kitabın kapak resminde, makyajla erkek haline gelen Elif Şafak'ın kendi fotoğrafı vardır. Sanatçı, Türkiye'de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir. 1 Mayıs 2009 tarihinden bu yana Habertürk gazetesinde ve aynı gazetenin "HT PAZAR" adlı ekinde yazılarını yayınlamayı sürdürür. Bu gazetede yayımlanan deneme türündeki yazılarından oluşan bir seçki, M.K Perker illüstrasyonlarıyla birlikte 2012 yılında Şemspare adıyla yayımlandı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.