···Okunma: 14 Mart 2024 01:26 Merhabalar uzun bir süredir John Steinbeck'ten bir kitap okumak istiyordum başlarda ''Gazap Üzümleri'' adlı eserini okamak için özensemde elime Fareler ve İnsanlar kitabını almış buldum kendimi Anthony Burgess'inde dediği gibi kitap iyi bir novella. kitabı okurken her sayfasında farklı sonlar yazdım kafamda kesin bir sonraki sayfa da şu olucak, sonrasında bu, sonra bu derken her sayfasında yanıldım, bir türlü ön gördüğüm sayfa tutmadı, finali ise beni tamaıyla ters köşe yaptı. Eseri adı dışında sevdim anlatımı çok iyi sizi içine çekiyor, bir sonra ki sayfasını merak ettiriyor, tek sıkıntı adındaydı benim için, kitabı bitirdikten sonra neden ''Fareler ve İnsanlar'' diye araştırdım size alt satırda bundan bahsedeceğim keyifli okumalar.
1920'lerde kendisi de evsiz gezici bir çiftlik işçisi olan Steinbeck'in kendi deneyimlerine dayanan novellasının başlığı, Robert Burns'ün To a Mouse (Bir Fareye) isimli şiirinden alınmıştır. Scots dilinde yazılan şiirin sıkça alıntılanan iki dizesi şöyledir: "The best laid schemes o' mice an' men/Gang aft agley (En iyi planları farelerin ve insanların/Sıkça ters gider") ve bu iki dostunda planları şiirde ki gibi sıklıkla ters gider.
Birbirlerinden tamamıyla farklı olan iki dost birlikte yolculuk yapar, çoğunlukla çifliklerde çalışarak geçimlerini sağlar. Zeki olan George iş bulma ve özgüven konusunda iyidir. Aklı kıt Lennie ise verilen her işi çok iyi yapabilen fakat aklı kıt olduğu için George'in başını sürekli belaya sokan iri yarı çocuk ruhlu biridir. Teyzesinin emaneti diye Gegorge ona çok iyi bakar korur kollar. Lennie'nin yumuşak dokulu şeylere zaafı vardır, bu bir elbise kumaşı, bir saç ya da tüyleri yumuşak bir hayvan, bu zafı sayesinde ikisinin de başı sıklıkla belaya girer, işleri ters gider, her şeye rağmen planları hayalleri onları ayakta tutar fakat en son çalıştıkları çiftlikte hayalleri bir kaç günde yaşanan olaylar sonrasında bir çıkmaz yola girer.