···Okunma: 14 Mart 2024 22:14 EMİLE-JEAN -JACQUES ROUSSEAU,760 sayfa
Öncelikle şunu belirtmek isterim.Muhteşem bir kitap.Öyle okunup kütüphane rafına konacak bir kitap değil,açıp açıp defalarca okunacak bir baş ucu kitabı.Bütün eğitimcilerin,anne babaların okuması gereken bir başyapıt.Yazarın bazı düşüncelerine katılmadığım yerler de var,özellikle kadınlar ile ilgili bazı yerlerde abartmış ve bazı bölümler de gereksiz uzatılmış.Yani kadınla ilgili görüşler her dönemde aynı nedense..
Mesela;
“Kadınlar kendi kendilerine karar verecek durumda olmadıklarından,babaların ve kocaların kararını Kilise’nin kararı gibi kabul etmelidirler.”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
“Zaten erkeklerin yargısına bağlı olan kadın,onların saygısına da layık olmalıdır. Özellikle de kocasının saygısını kazanmalıdır.Kocasına yalnızca kişiliğini sevdirmekle kalmamalı,tutumunu da beğendirmelidir.Herkesin karşısında kocasının yaptığı seçimin doğruluğunu göstermeli,kadın olarak kendisine gösterilen saygıdan ötürü kocasını onurlandırmalıdır….”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazarın 1762 yılında yazdığı ve hâlâ günümüzde bir çok insanın eğitim konusunda yetersiz kaldığı,özgüvenli çocuk ile saygısız çocuğun farkına varamadığı,eğitim adına yaptığı yanlışlıkların öğrenilebilmesi için eğitim üzerine kaynak oluşturacak,ders niteliğinde okunması gereken bir kitap.
Her anne baba adayının,her ebeveynin,her öğretmenin okuması şart olan bu kitap 18.yüzyılda yazıldığı halde bence 21.yüz yılda şu anda bozulmuş toplumumuzun ,eğitim sistemimizin tekrar toparlanması için kitap içinde muazzam bilgiler mevcut.Her sayfasında birbirinden güzel,aklı sorgulayan,ben nerede hata yaptım dedirten alıntılar bulunuyor.İnsana çok şey katıyor ve katmaya da devam edecektir.Kitapta verilen bilgiler sadece eğitimle de alakalı değil.Çocuğun doğduğu anda beslenmesi,gerektiğinde süt anne tutulması,sağlığı,banyosuna kadar bilgiler var.İyi bir sütün oluşumu için süt annenin hayvansal gıdalardan çok bitkisel gıdalarla beslenmesi,yeni tabiriyle psikolojisinin iyi olması ki bu çocuğun yetiştirilmesinde çok önemli buna kadar değinilmiş.
Roman, yazarın düşsel olarak yarattığı Emile isimli erkek çocuğun bebeklik yıllarından yetişkinliğine dek nasıl bir eğitim anlayışıyla yetiştirilmesi, terbiye edilmesi gerektiği üzerine kuruludur.Kitap beş bölümden oluşmakta,Emile’nin ilk çocukluk yıllarından yetişkinliğe dek hayatının tüm evrelerini ,her evrede nasıl eğitim verileceğine dair öneriler verilmektedir.Bu öneriler akla gelebilecek hatta gelmeyecek konuları dahi kapsamaktadır.
Yazarın bazı düşüncelerine katılmamakla beraber herkesin okuması gereken bir kitap.