2024 34. kitabı
Okunma: 19 Mart 2024 15:50
İngiliz edebiyatının beğenilen romanlarından W. Somerset Maugham’ın İnsanın Esareti (1915), romanın ana karakteri Philip Carey'in olgunluk çağına kadar olan hayatını bizlere anlatır. Philip, doğumsal bir deformasyon olan yumru ayak sorunu ile dünyaya gelmiştir. Çocukken bu sorunun çok farkına varmasa da büyüdükçe bu durum onu fiziksel aktivitelerden alıkoyar ve psikolojik olarak etkiler. Çok küçük yaşlarda babasını ve sonrasında annesini kaybeden Philip, amcası ve yengesi le yaşamak zorunda kalır. Hiç çocuğu olmayan yengesi "bir çocuk nasıl sevilir, bakılır , bilmiyorum " dese de kendi çapında çok sever Philip 'i. Soğuk ve duygusuz bir adam olan amcası için bunu söylemek zordur. Philip'i kendisi gibi bir din adamı yapmak ister ve yatılı bir okula gönderir. Büyük bir inanç ile dine sarılan Philip ettiği dualara yanıt alamayınca dinden uzaklaşmaya başlar. Hayatı ve kendini sorguladığı bir aşama da dil eğitimi için Almanya'ya, sonrasında resim eğitimi için Fransa'ya yolu düşer. Kendini bulma bu yaşam yolculuğunda bir sürü renkli karakterle tanışır. Kitap, yazarın hayatından izler taşır ancak tam olarak otobiyografik bir eser değildir. İnsanın Esareti başlığı Spinoza'nın Ethica'sından bir bölümden almıştır. "İnsanın duygularını kontrol etmesindeki iktidarsızlığına ben esaret diyorum, onların kontrolü altındaki adam kendisinin efendisi değildir...bu nedenle önünde daha iyi olanı görmesine karşın sıklıkla daha kötü olanı takip etmeye zorlanır (Kabalcı Yay. s.513)." Okuma sürecim çok uzun sürdü ancak kitabı çok beğendim. Çok kalın bir kitap olduğu için yanımda taşımak zordu ve yavaş bir okuma süreci oldu. Başta ebatı göz korkutsa da dili çok akıcı bir kitap. Zamanınız ve enerjiniz varsa okumanızı tavsiye ederim.
İnsanın EsaretiW. Somerset Maugham · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,064 okunma