2024 21. kitabı
Okunma: 19 Mart 2024 18:56
Kitap; İhtiyatsızlık, Taşralı Kadın, Ana Yolda Konuşma ve Sorrento’da Bir Akşam isimli dört ayrı oyundan oluşmaktadır. ~İhtiyatsızlık Kendinden 28 yaş büyük biriyle evli olan Dona Dolores, kocasının kıskanç ve soğuk tavırlarından bıkmıştır. Dışarı çıkması, balkondan bakması bile yasaktır. Hayatından çok sıkılan Dolores balkonda kendi kendine söylenirken sokaktan geçen Rafael adında yabancı bir gençle karşı karşıya kalır. Rafael, Dolores’i ilk kez görmesine rağmen ona aşık olduğunu söyleyerek kadını kandırır ve bir şekilde eve girer. Durumdan şüphelenen hizmetçi bu durumu evin beyine söyler… Acaba Dolores eşine yakalanacak mı? Dolores bu durumu nasıl idare edecek? Yıllarca saklanan bir sır ortaya çıkınca ne yapacaklar? ~Taşralı Kadın Taşrada ilçe memurunun karısı olan Darya, eskiden tanıştığı Kont’un evlerine gelmesini sağlar. Yıllar önce yaşadığı yakınlıktan faydalanarak Kont’un, eşini merkezde bir işe terfi ettirmesini ister… Acaba eşi bu yakınlıktan şüphelenecek mi? Darya Kont’a istediğini yaptırabilecek mi? ~Ana Yolda Konuşma Mihryutkin isimli gencin yolculuk sırasında uşağı ve arabacısı ile yaptığı sohbetlerden oluşmaktadır. ~Sorrento’da Bir Akşam Oyun Sorrento’da sahilde bir otelde geçmektedir. 18 yaşındaki yeğeni ile 30 yaşında bir dul hanımefendi (Nadejda Pavlovna), yanlarındaki iki erkekle seyahat ederler. Yaşlı olan beyin Nadejda’ya ilgisi vardır fakat kadın çevresindeki tüm erkeklerle ilgilenir, rahat bir tavır sergiler. Genç erkek ise halaya yakın gibi dursada genç yeğenine sevgisini açıklar… Bu karmaşık aşk dörtlüsünde acaba kim kimle birlikte olacaktır? Yorumların kısalığı ile oyunu beğenip beğenmemem doğru orantılıdır :) Başlarda güzel başlayan oyunlar sonlara doğru ne yazık ki ı anlamsız ve basit geldi. Turgenyev keşke roman yazsaydın sadece demekten kendimi alamadım. Diğer oyunlarını okuduktan sonra fikrimin değişmesini umuyorum
Dört OyunIvan Turgenyev · İş Bankası Kültür Yayınları · 202371 okunma