Fazlasıyla Spoiler İçerir
2024 10. kitabı
Okunma: 23 Mart 2024 04:30
Kitapta bolca betimleme mevcuttu. Betimleme sevdiğim için beni çok da rahatsız etmedi açıkçası. Felix her an her şekilde yanındaymış gibi hissettirdi. Çocukluk yaşlarını ailesinden uzakta yatılı okullarda geçiren Felix, hep bir sevilme arzusu içindedir. En çok da annesinden gelecek en ufak sevgi kırıntısı için can atan bir çocuk. Babasının gönderdiği temel ihtiyaçlarını bile zor karşılayacak harçlık da yetmeyince hayattan soğumaması için bir neden kalmamıştır. Felix yatılı eğitimini bitirdikten sonra evine döner. Ailesine yakın davransa da ailesi hala aynıdır. Felix bir davete gider. Ve burada gördüğü Henriette'den çok etkilenir. Daha sonra onu her yerde arar ama bulamaz. Uzun zaman sonra bulduğunda ise evli ve iki çocuğunun olduğunu görür ama yine de ondan vazgeçemez. Onların yanında bir süre kalır. Bu süre zarfında konta katlanmak zorunda kalır. Kont, karısı Henriette'i her seferinde küçük düşürmek için elinden geleni yapar. Çocuklarının hastalığından hep onu sorumlu tutar. Henriette günümüzdeki çoğu kadınlar gibi fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığı halde çocukları için hepsine göz yumar. Ama Felix geldiğinden beri ruhu yavaş yavaş iyileşmeye başlar. Hayat artık daha yaşanılabilirdir onun için. En önemlisi ise sevgiye, ilgiye aç olan ruhunu Felix sayesinde besler. Felix Paris' e gittiği zaman mektuplaşmaya başlarlar. Felix bir yandan Lady Dudley diye bir kadına aşık olur. Lady Dudley tüm manipülatif ve taparcasına sözcükleriyle onu yanında tutmaya çalışır. Bunu duyan Henriette ne kadar üzülse de kadınla yüzleşir. Bir yanı Felix' in o kadınla mutlu olmasını isterken bir yanı ise tamamen sadece kendisine ait olmasını ister. Felix Henriette'nin hemen ardından evine gider. Daha sonra tekrar Paris' e gider. Lady Dudley' e veda edecekken dışarıda olduğu için bir not bırakarak Henriette'nin yanına gider. Henriette ince hastalığa yakalanmıştır. Onun ölümüne kadar yanında kalır. Henriette'nin ona yazdığı mektubu okuyunca ne kadar kötü bir şey yaptığının farkına varır. Kalan yaşamında kadınlardan uzak duracağına dair kendine söz verir ve siyasette yükselmek için kendini işine adar. **Çoğu kişinin olduğu gibi Felix de bir şeylere, en sevdiğine geç kaldı. Her şey zamanında güzel. Sonradan pişmanlık duygusunu tatmamak için bazı şeylerin yakınındayken kıymeti bilinmeli, ya da bir ömür boyu geç kalmanın verdiği pişmanlıkla hayatına devam etmeli.
Vadideki ZambakHonore de Balzac · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202553bin okunma