Puan vermedi·232 syf.····Okunma: 14 Mart 2024 19:45 Herkese merhaba,
"Çıkrıklar Durunca" toplumcu gerçekçi Türk romanının öncü ismi Sadri Ertem tarafından yazılmış ve ilk defa 1930 yılında yayınlanmıştır. Eser bizi 19. yüzyılın son çeyreğine götürüyor ve Kastamonu sancağına bağlı Bolu, Gerede, Mudurnu kırsalında yaşayan insanımızın yaşamından bir kesit sunuyor. Eserde anlatılanlara göre köylümüzün tiftik yününden ürettiği ip ve kumaş, devletin yanlış ekonomi politikaları sonucu yerini Avrupa'dan gelen fabrikasyon kumaşlara bırakmıştır. Bu da, zaten zengin eşraf ve ağaların elinde ezilen yoksul köylünün çıkrıklarına haciz konup üretemez hale gelmelerine, neticede tamamen sersefil kalmalarına neden olur. Neticede köylüler bir Alevi yerleşimi olan Adaköy sakinleri etrafında silahlanarak Hz. Ali ve Alevilik inancı öğretilerinden güç alarak isyan ederler.
...
Eserle ilgili öznel değerlendirmem, romanın kurgu yönünden zayıf, roman karakterlerinin de tek yönlü olduğu yönünde. Ayrıca eserde anlatıma hiçbir yönden katkı sunmayan bölümler var. Eserin teknik açıdan zayıf kalmasına neden olan bu yönlerini alanında bir ilk olması ile açıklayabiliriz.
...
Peki okunur mu? Açıkçası toplumcu gerçekçi roman anlayışını temsil eden onca önemli yazarımız ve onların son derece güçlü eserleri dururken bu romanı ilk tercihlerim arasında değerlendirmezdim. Ama bahsettiğim romanları zaten okumuş ve türün gelişimini merak eden sıkı okurlar elbette bu eseri de okuyabilirler.
...
Herkese keyifli okumalar diliyorum.