palto gerçekten mükemmel; okuduğum en etkileyici kısa hikayelerden biri. gogolun, epey komik ve ordununkinden daha derin olan eseridir. (ya da bana daha derin geldi, ne de olsa koskoca 8. ferdinandim, sizden daha geniş görüşlü olacağım elbette) bu derinliklerde gezinince anlaşılıyor ki bir delinin hatıra defteri, palto ve burun ayni şeyleri anlatmaktadır dolayısıyla, bir arada, karman çorman bir şekilde değerlendirilmelerinde yarar var. Kısaca vurgulanan toplumsal statünün hayattaki temel rolüdür. bu, gerek statüsü nedeniyle sevdiğine kavuşamayan ve içinde fırtınalar kopan bir insan yardımıyla, gerek paltosuna göre sadece çevresindekilerin değil kendisinin de hakkındaki görüşlerinin değişmesiyle veya kaybolan bir burunun kaybolan yasam standardınıı sembolize etmesiyle anlatılıyor. hem de öyle güzel anlatılıyor ki gogoldan makas almak istiyor insan, yer yer eğlenceli yer yer dokunaklı farklı bir kitap. Adam delirerek ölmüş sonradan öğrendiğim bilgi öğrendikten sonra kitaba yaklaşımım çok daha başka oldu.