2024 5. kitabı
Okunma: 23 Mart 2024 21:56
Yaşar Kemal | İnce Memed 1 Adana’da Toros dağlarının eteklerinden Akdeniz’e uzanan bir kahramanlık öyküsü bir destanın başkahramanı İnce Memed Değirmenoluk köyünde yaşar. Babası daha küçük yaşta iken ölmüş olan Memed anası Döne ile sefalet içinde yaşar. Abdi Ağa adında bir zorba tüm köyün ekip biçtiği emeğinin üstüne konan zulmeden bir varlıktır. Memed daha 11 yaşında ağaya kulluk eder ve artık bu zulümden bıkıp usanarak köyden kaçar. Başka bir dağ köyünde Süleyman adında bir adamın evine sığınır ve ona çobanlık eder. Anasının hasretine dayanmaz ve Abdi denen emek hırsızının zulmünden anasına yapacaklarından korkan Memed köye gelir ve yakalanır. Ağa ona dövmez sövmez daha beterini başına getirip o kış onları aç bırakır. Memed daha çocukluktan Hatçe’ye sevdalıdır gel gör ki Abdi ağa da yeğeni Veli’ye nişanlar Hatçe’yi Memed sevdalısını alır kaçar ama bu kurtuluş olmaz. Yılların izcisi Topal Ali ile yola düşüp elinle koymuş gibi bulurlar onları ve Memed Hatçe’sini verir mi çeker tetiği Veli’yi öldürür Abdi’yi yaralar. Eşkiya olup dağa çıkar dağlarda destan yazan Meme’di kurttan kuşa her insan her varlık sever bağrına basar. Bu öyle bir yolculuk ki sonu gelmesin istersiniz neden daha önce bu yolculuğa çıkmadım diye kendinize sorarsınız. 1. Sayfadan 436 sayfaya her bir sayfasını okurken oradaydım sanki her anı yaşamış gibiyim kıymetli Yaşar Kemal’i bize bu eşşiz eseri bıraktığı için bir kez daha saygı ve özlemle anıyorum. Keyifli okumalar.
İnce Memed 1Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202374,3bin okunma