Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

192 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitap, Ömer Seyfettin'in 12 adet öyküsünü içeriyor, öykülerin isimleri ve bana göre 10 üzerinden verdiğim puanlar şu şekilde; * Fon Sadriştaynın Karısı (10) Bu öyküsünde bir Alman kadınının özelliklerine duyulan hayranlığı işliyor. Bu açıdan Ömer Seyfettin'in milliyetçi uslubunun dışında kalan bir öykü diyebiliriz. Yalnız öykü oldukça başarılıydı. * Bit (7) 1919 yılında yazılmış çok kısa bir öykü. * Gayet Büyük Bir Adam (8) 1914 yılında yazılmış trajikomik bir öykü. Yine milliyetçilik işleniyor. * Tos (5) İsminden de anlaşılacağı üzere bir Koç üzerinden işlenen kısa bir öykü. * Nişanlılar (6) On beş yıl nişanlı kalan ve evlenmeyen bir çift üzerinden bir aşk konulu öykü. * Perili Köşk (10) Sürekli kiracısının değiştiği bir köşk ve ev sahibinin öyküsü. Öykünün finali ise ters köşe içeriyor. Güzel bir öykü. * Türkçe Reçete (7) Reçetesini Türkçe yazan bir doktorun garipsendiği bir hasta - doktor öyküsü. * Bir Kayışın Tesiri (7) 1919 yılında yazılmış bir öykü. Bir çerkes kayışını kullanarak kendini Çerkes olarak göstermeye çalışan Mahmut'un hikayesi. * Rüşvet (8) Bir Koç'un rüşvet verilerek haksız olarak kazanılan bir davanın kısa öyküsü. * Beyaz Lale Öykü Balkanlarda geçiyor ve Bulgar zulmünü işliyor. Oldukça ürpertici işkence ve tecavüz sahneleri içeren bu öykü asla çocuklara okutulmamalı. Hatta 18 yaşın üzerinde olsa dahi hassas kişilerin okumasını tavsiye etmiyorum. * Fon Sadriştaynın Oğlu (6) Sonu sürpriz ile biten kısa bir öykü. * Yalnız Efe (10) Yalnız Efe unvanlı genç bir kızın öyküsü. Oldukça etkileyiciydi. Herkese faydalı okumalar dilerim.
Beyaz Lale
Beyaz LaleÖmer Seyfettin · Rafet Zaimler Yayınevi · 19741,239 okunma
·
96 görüntüleme
Martenteo okurunun profil resmi
Beyaz Lale'yi okuyana kadar çok fazla Ömer Seyfettin kitabı geçmişti elimden. Yunan işgalini yaşamış topraklarda doğup büyüdüğüm için belki de bu öyküyü okuyunca uzun süre bir şey okuyamadım, çünkü biliyordum ki bu öyküde olduğu gibi şeyler hatta çok daha kötüleri Ege'de de yaşanmış. O yüzden okuduklarımı sindirmem kolay olmadı ve bir daha Ömer Seyfettin okuyamadım, bana o hikayeyi hatırlattı çünkü adı. Bu da yazarın kabiliyeti aslında. Ancak sizin de ifade ettiğiniz gibi belli bir yaşın olgunluğu gerekli bu öyküyü okumak için. Ben ortaokuldaydım mesela. Dikkat edilmeli.
Serdar okurunun profil resmi
Evet kesinlikle dikkat edilmeli. Kitabı okuduktan sonra Kitapyurdu'nda yorumlara bakarken mesela Çocuk Yayınları kategorisinde bu hikayeyi yayınlayan yayınevi gördüm. Gerçi 15+ yazıyordu ama yine de yeterli değil bence. Bir çocuğun bu hikayeyi okuduğunu düşünmek bile istemiyorum. Çok etkilenir çünkü siz de olduğu gibi.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.