Sınıfsal Çatışmalar
2020 4. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2020 00:00
Ben yıllar önce Pygmalion'u müstakil bir baskıdan okumuştum ama günümüzde daha yaygın bir baskı olan "Dört Oyun" kitabının içerisinde Shaw'ın diğer oyunlarıyla birlikte de bulunabilir. Pygmalion'da, Higgins'in sokakta bulduğu bir çiçekçi kadını kültürel, statüsel, fiziksel; kısaca her anlamda değiştirme ve adeta kendileştirme öyküsü anlatılıyor. Eliza'nın bu değişme evreleri esnasında süren kimlik arayışı ortaya doğal ve eğlenceli satırlar çıkarıyor. Net bir şekilde karakterler arasında duygusal bir bağ yaşanmamış olsa da, kitabı okuduğum zamanlarda hep; Higgins'in maziperest birisi olduğunu, geçmişte isteyip de ulaşamadığı birinin, benzerini yaratmaya cesaret ettiğini düşünürdüm. Sanki milyonlarca insan değil de, benzeri olmayan tek bir kişi varmış, o da kendi yarattığı kişi olabilirmiş gibi gelmişti. Benim çok zevkli bulduğum ve çok beğendiğim bir tiyatro oyunudur umarım bir gün canlandırmasını izleme fırsatı da yakalayabilirim. Bunların haricinde Shaw'dan özellikle "Jean Dar'c" ve "Sezar ile Kleopatra" eserlerinin de okunmasını tavsiye ederim.
PygmalionBernard Shaw · Dover Publications · 1994432 okunma