2023 36. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2023 13:18
2023 Okuma Listesi - 36. Kitap Dedektif Bay Matematik - Coşkun Bulut Dedektif Bay Matematik, Coşkun Bulut’un yazdığı Alaska Yayınevinden çıkmış bir çocuk kitabı. Ama sadece çocukların değil büyüklerin de ilgisini çekebilecek nitelikte. Kayıp Adam, Sütçü, Antikacı, Kozalak Aranıyor ve Satranç isimli beş öyküden oluşan eğlenceli bir kitap. Öykülerin tamamında ana karakter Bay Matematik sayıların gizemine inanan bir dedektif olarak karşımıza çıkıyor. Akiller Apartmanındaki bürosuna gelen insanların karmaşık problemlerini pratik zekâsıyla matematiksel kuralları izleyerek çözüyor. Okuyucuyu her öyküde farklı bir maceraya sürüklüyor. Zeynep Hanım’la birlikte kaçırılan eşinin izini sürüyor, Akif Bey’in kayıp babasını arıyoruz. Antikacının altın tacının peşine düşüyor, parktaki olağandışı durumun sırrını çözüyoruz. Sonra birden bire kendimizi bir satranç müsabakasının içinde buluyoruz. Bir öğretmen olarak çocukların matematik dersine karşı ne derece önyargılı olduklarını biliyorum. Onlara matematiği sevdirmenin yolu önyargılarını kırmaktan geçiyor. Kendisi de öğretmen olan Coşkun Bulut, Dedektif Bay Matematik adlı bu kitabı tasarlarken böyle bir misyon üstlenmiş. Kitap, sayılarla neler yapabileceğini gösterip çocuklarda matematiğe karşı bir farkındalık oluşturuyor. Onları önyargılarından kurtarmaya çalışıyor. “Yahu Pisagor Bağıntısı hayatta ne işimize yarayacak?” derken bir de bakıyoruz ki kayıp Naci Bey karşımızda, hem de Pisagor Bağıntısı sayesinde. Saatler, dik açılar, alfabedeki harflerle rakamlar arasındaki ilişkiler, bunların hiçbirini gözden kaçırmamak gerekiyor. Bay Matematik’le birlikte ipuçlarının peşine düşüyoruz. Bir yaprağın üzerindeki damarları bile incelemek istiyoruz. Kitabın İçinden: Antikacı, “Sayıları seviyorsunuz sanırım.” Bay Matematik, “Beni hem yoruyor hem de dinlendiriyorlar.” (s.45)
Dedektif Bay MatematikCoşkun Bulut · Alaska Yayınevi · 202321 okunma