Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Tarafsız ve hakkaniyetli bir yerden okunması dileğiyle
Çok az sayfası olan,ama düşündüren bir kitap. Kelimeler anlaşılmaz olduğundan değil,her cümlede farklı bir kadından farklı örnek aklıma gelmesinden. 132 sayfa ama düşünmekten ilerlemiyor kitap.O kadar çok alıntı yaptım ki, durduramadım kendimi. Bütün sayfalar hesabımın duvarında yazsa hayır demem. Anlaşılmak güzel bir his ve tesbitler muhteşemdi. Çok beğendim.
Virginia Woolf
Virginia Woolf
erkek kardeşleri okula giderken,bayanların okula gitmesinin uygun görülmemesi nedeniyle okula gidememiş. Neyse ki, ebeveynleri entelektüel ve destekleyici olduklarından,kızlarının yanında durmuşlar ve gelişmesine yardımcı olmuşlar. Yazar, babasının kütüphanesinde kendini geliştirmiş ve yazar olmuş. Hem kadınların özgürlüğünü engelleyip, hem de utanmadan "neden Shakespeare gibi birini çıkaramadınız" diyen insanımsıların sorusuna güzel cevaplar veriyor yazar. Konu kadınların edebiyat yapamamasının nedenleri. Kütüphane raflarında gezerek başlıyor anlatmaya ve tarihteki kökensel ilişkilere değinerek başlıyor. Bay Oscar Browning,Napoleon,Mussolini, Profesör X vb insanların kadınlar hakkında adaletsiz düşüncelerini raflardan kitapları çekerek,ispatla anlatıyor.
Virginia Woolf
Virginia Woolf
'un değindiği noktalar;;; -----Anne olan kadınların desteğinin olmaması,kadınların edebiyat yapmasını engelliyor. Ben de her zaman derim"Rabbimize zor değildi sadece anneden çocuk yaratmak... Çocuğu dünyaya getirmek için hem anne hem baba gerekiyorsa sorumluluk paylaşılmalıdır.Oysa bu sorumluluk hâlâ çoğunlukla anneler üzerinde!!!". Kadına da HAK ETTİĞİ ALAN tanınmalıdır. -----Bir adalet bakanının kadınların boşanmasını utanmazlık! olarak adlandırması üzerine,yazarımızın kaliteli cevapları.. -----Ayna bakışından bahsediliyor,kadına bakıp onu aşağılayarak yükselen erkekler ve bunu destekleyen toplum! -----Kadınların özgürlüğünün olmaması , zorla evlendirilmeleri,çocuk yapmaya zorlanmaları ve ev işlerinin onların vazifesi olduğu zorbalığı.. -----Shakespeare 'in kız kardeşi olduğu hayalini kurdurarak,o toplumda kadın olmanın zorluklarını gözler önüne seriyor. Düşünebiliyor musunuz,kitap bile alınmıyor kadına,evde varsa, bulursa okuyor ancak! Ev işleri dışında tüm isteklerinden cesareti kırılıyor ve intihar ediyor sonunda. Engellenmek öfke ve ümitsizlik yaratmış ve yaratır her zaman. Ana tema olarak da, kadınların mutlaka parası ve kendine ait bir odası olması gerektiğini vurguluyor. Çok haklı. Ben de kız öğrencilerime ekonomik özgürlüğü mutlaka,çok sık vurgularım. Ne demişti Mehmet Aslantuğ" Hiçbir kadın geleceğini bir adamın vicdanına, aşkına, günün sonunda bir gün aklının karışmasına bırakmamalı ! Gerçekten çok üzülerek okudum,hayatları çalınmış bir sürü kadın! Ve dedim ki AHİRETTE ŞENLİK VAR .. Bu zulümlerin mutlaka bedeli olacak. Hayata aynı başlayamıyor kadın ve erkek, hâlâ... Kadının mücadele etmesi gereken olgular var ,hâlâ.. Yine de bu kitabı okuyunca dedim ki, çok şükür baya baya yol kat edilmiş. Ama bazı yerlerde ,geçmişteki aynı hayatların hâlâ devam ettiğini gördüm, maalesef:(... Erkek kadına,kadın erkeğe destek olsun değil, öncelikle herkes insan olup,İNSAN İNSANA DESTEK OLSUN diyorum . Kitaptaki erkekleri okuyunca,bu zamanda ki SEVEREK tanıdığım erkeklere şükrettim. Azınlıkta da olsalar saygıyı insanlığına yedirmiş, cinsiyet olarak değil, insan olarak bakan,destekleyen,ve bunu sözle değil DAVRANIŞLA gösteren herkes iyi ki var✓✓.... Yolumuz her daim insan olana çıksın inşaallah..
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202137,8bin okunma
·
362 görüntüleme
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.