···Okunma: 14 Mayıs 2024 22:13 Katalan yazar Eva Baltasar’ın ilk romanı Permafrost. Yazar aslında şiir kitaplarıyla pek çok ödül almış bir şair. İlk romanı ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış.
Permafrost jeolojide donmuş toprak katmanı olarak tanımlanıyor. Metni okuduğunuzda yazarın neden bu kelimeyi seçtiğini anlıyorsunuz. Diyor ki kendisi de: “Hayat böyle bir şey işte, bizi çevreleyen ve kuşatan yabani bir varlık. Permafrost.”
Başkarakterimiz zamanda sıçramalarla kendi hayatını anlatmaya başlıyor okuyucuya. Cinsel yönelimini, bir evlat ve kız kardeş olmayı, teyze ve sevgili olmayı, kısacası hayatta aldığı rolleri kendisini sarmalayan katmanlarla tane tane anlatıyor. Tüm bu sarmalamalarla gelen aidiyetsizlik hissini edebiyata sığınarak atlatmaya çalışan, donmuş toprağının altında yaşam mücadelesi veren yazar, bizleri de tanık kılıyor sorgulamalarına.
Yazarın üslubu çok yalın. Böyle yalın metinlerin bu kadar güçlü olmasını çok seviyorum ben. Gücünü filtresizliğinden alan, bir şey anlatma kaygısına girmeden sanki bir iç dökme gibi kaleme alınmış harika bir metin. Radarınıza girdiyse metne bir şans vermelisiniz.