·160 syf.····Okunma: 23 Mayıs 2024 14:06 Seküler Milliyetçilik - 21. Yüzyılda Türk Milliyetçiliğinin Teorisi kitabından sonra gelen devam kitabı, adından da anlaşıldığı üzere teoride anlatılanların pratikte nasıl eyleme dökülebileceğinin üstünde duruyor.
Yazar Teori’de olduğu gibi sekülerleşmenin ve özel mülkün öneminden bahsederken, Kürt sorunu ve cemaat yapılanmalarına karşı yapılması gerekenleri de okuyucuya sunuyor.
“Zannettiğimizin aksine müminlerin hepsinin takip edilen dinin esaslarına dair bilgi sahibi olmasını beklemek oldukça yeni bir fenomendir. Tarihe ve hatta arkeolojiye baktığımızda görüyoruz ki dini bilginin müminlerin hepsi tarafından bilinmesi bir yana, bilinmemesi tercih edilirdi.”
“İçerideki propagandada yalaklanma politikası terk edilerek Türklerin Kürtlere “ayrılalım”dediği bir siyasi ortam inşaa edilmelidir. Türk şehirlerine pasaportla girmelerini, Türk pazarlarında rekabetlerini imkansızlaştıracak ekonomik yaptırımlara maruz kalmalarını tercih edeceğimizi söyleyecek hizipler hazırlanmalıdır. Kürt milliyetçilerine hitap ettiği Kürtlere sattıkları hayalin asla gerçekleşmeyeceğini ve Kürt milliyetçileri olur da başarılı olurlarsa bundan Türklerin karlı çıkıp, Kürtlerin ciddi bir zarar göreceğini göstermemiz, Kürtlerin asimilasyon arzularını arttıracaktır.”
“Terör faaliyetleri gerçekleşen bölgelerde meskun olan Kürtlerin yaşam konforları azalmalı ve bu azalmanın sorumlusunun terör olduğu gösterilmelidir.”
Hukuktan toplum yapısına kadar birçok konuya dair fikirlerini de belirtiyor.
“Kız çocuklarının yetiştirilme tarzı hem toplumun yarısını teşkil eden kadınların davranışlarını belirleyecektir hem de evrimde dişinin seçiciliğinin belirleyici olmasından ötürü ‘makbul erkek’i de tanımlayacağından toplumun tamamında ciddi bir etki sahibi olacaktır.”
“Savaş alanını “kontratı bittiği” için terk edebilen ve hukuken haklı olduğundan yaptırıma uğramayan soylu, çok sonraları karşımıza çıkacak olan ‘devletini dava edebilen vatandaş’ın öncülüdür.”
Tabii ki Dinçaslan’ı tanıyanlar için ortada yeni bir şey yok. Programlarında söylediği ya da yazılarında anlattığı şeylerin bir derlemesi sadece. Yine de kendisiyle yeni tanışanlar için güzel ve toplu bir eser olmuş.