2024 7. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2024 22:57
"Fırtınalar fırtınaları doğurur. Hiddet hiddeti doğurur. Savaş savaşı doğurur. " O zaman savaşta kim haklı? Bir tarafta II.Leto'nun mirası "Altın Yol'u anlamaya çalışan, onu devam ettirmek isteyen Bene Gesseritler mi yoksa Dağılış'tan kaçan onları kendilerine gezegen arayan Saygın Analar mı? İki taraf da kendi düşüncesini korumak için var gücüyle savaşıyor. Bene Gesseritler, Saygın Analar'ın saldırısından ağır kayıplar yaşayınca çareyi yerini kimsenin bilmediği gezegenlerine saklanmakta buluyorlar. Ama onlar saklandıkça Saygın Analar şiddetin dozajını daha da artırıp sürekli farklı bölgelerdeki Rahibe Merkezleri'ni ele geçirip oradaki rahibeleri öldürüyorlar. Bu savaştan galip çıkmanın tek bir yolu var; esirleri eski Saygın Analardan biri olan Murbella ile ellerindeki Gulamları en iyi şekilde kullanıp beklenmeyen bir saldırı yapmak. Evet evet Gulamlar! Serinin başından beri Atreideslere bitmeyen borcu olan Duncan Idaho ve muhteşem Başar Miles Teg! Murbella ile Duncan'ın yaşadığı cinsel bağımlılık ile Teg'in uyanışı, Sheena'nın umutsuzca yeni solucanlar oluşmasını beklemesi, Murbella'nın eğitimi hepsi ama hepsi bu savaşla birlikte harmanlanıp bizlere sunulmuş. Gelelim kitabın bende bıraktığı izlenimlere: Kitap en başından itibaren öyle bir siyaset felsefesi yapıyor ki başlarda kitabı okumak benim için bir hayli zor oldu. Diğer kitaplar gibi aksın, beni içine alsın dedikçe felsefenin içinde boğuldum. Kitabın o yavaşlılığı karşısında gerçekten yazarın bir kitap daha yazmak istediğini okurken hissediyorsunuz. Kitap, sanki bütün olaylar bir sonraki kitapta çözülecekmiş gibi bir his veriyor. Sürekli bir rahibenin içsel yolculuğundan diğer rahibenin içsel yolculuğuna geçip her rahibenin kendi içinde sır gibi sakladığı fikirleri, korkuları olduğunu görüyoruz. Ve son yüz elli sayfaya kadar hiçbir rahibenin endişesini öğrenemiyoruz. Kitabı okuyoruz ama karakterlerin sırlarına hakim olamıyoruz. Sonra bi anda savaş oluyo ve final. Benim için eksiklikleri olan, okurun kafasında tam çözülemeyen bir kitap oldu. Yazar hayal ettiği gibi bu seriyi üçleme yapıp son kitabı da yazsaydı belki de hiç böyle düşünmeyecektim, bilemiyorum. Ama devamında ne yazacaktı, hikaye nereye gidecekti görmek isterdim. Son olarak Duncan, üzümlü kekim bu Atreides'e olan borcun ne zaman bitecek?
Kitap İncelemeleri
Dune Rahibeler MeclisiFrank Herbert · İthaki Yayınları · 20202,334 okunma