Puan vermedi·256 syf.····Okunma: 01 Haziran 2024 23:39 Waris Dirie’nin kendi ağzından yaşam hikayesini okuduğumuz otobiyografik tarzda yazılmış bir kitaptır Çöl Çiçeği. Waris çölde göçebe yaşam süren ve kızların sünnet edilmesi gibi gelenekleri hâlâ uygulanmakta olan Somalili bir ailenin kızıdır. Waris gibi tüm küçük kız çocuklarının 5 yaşında diri diri anestezi yapılmadan ellerine geçen herhangi bir kesici aletle klitorislerinin kesilmesiyle sünnet edilmesi anlatılır. Waris yaşadığı bu zorlu süreçten sonra çölde ailesiyle göçebe hayatına devam eder ta ki 13 yaşında beş deve karşılığı yaşlı bir adamla zorla evlendirilmeye kalkışmalarıyla asıl hayat yolculuğu başlar. Bu kitapta Waris’in küçük yaşta özgürlüğü için verdiği akılalmaz mücadeleye ve sahip olduğu cesur ve güçlü ruhuna tanıklık edeceksiniz. Çölde ailesini terk ettikten sonra Amerika’da modellik serüveni başlar. Orada da göçebe yaşayıp farklı ülkelerde modellik yapar. Daha sonraları tüm bu Afrika’da yaşayan kadınların sesi olup tüm dünyaya yaşadığı bu KGS’nin (Kadınlarda Genital Sünnet) son verilmesi için çeşitli mücadeleler verir. Şu an hâlâ kadınların sesi olmaya da devam etmektedir. Bu kitap sosyal medyada tesadüfen karşıma çıkmıştı merak edip hemen alıp okumak istedim. Sizler de umarım bir yerlerde bu kitabı keşfedip okuma şerefine nail olursunuz.
Velhasıl coğrafya fark etmeksizin kadın olmak her yerde çok zor.