Çöl Çiçeği

Waris Dirie

“ÇÖL ÇİÇEĞİ”
2025 60. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2025 23:51
‘Waris’; Afrika dilinde ‘Çöl Çiçeği’ demekmiş; Çok az canlının hayatta kalabildiği kurak iklimlerde yetişen, kıraç yerlerde açan.. #289763567 Kitabı okursanız ve üstteki linkte paylaştığım Çöl Çiçeğinin görseline bakarsanız, ne demek istediğimi anlayıp, aynı şeyleri hissedeceğimizi umuyorum. Somali’de 1965’te dünyaya gelen Waris Dirie henüz 13 yaşındayken, bir adamın 3. eşi olmak üzere bir Deve karşılığı satılınca kaçmak zorunda kalır. Okurken bu durum bana ‘Ünzile’* şarkısını hatırlattı, orada da ‘Bir Ünzile kaç Koyun ediyor?’ dediği yerde, aslında coğrafya ne olursa olsun, kadınların tüm dünyada kaderlerinin ortak olduğunu fark ettim.. (*şarkının linkini aşağıda yorumlara bıraktım). Bizim topraklarda hiç olmadığı için yadırgadığımız bir gelenek vardır Waris Dirie’nin geldiği Afrika kabilelerinde: kız çocuklarının küçük yaşlarda ilkel yöntemlerle sünnet edilmesi! 5 yaşında kadın sünnetine maruz kalıp, evlendirilmek isterken Afrika çöllerinden Mogadişu’ya kaçışını, oradan Londra’da temizlikçi olarak başladığı yeni hayatını, daha sonra da New York’ta süpermodel olarak keşfedilmesine kadar uzanan, sadece bir yaşam öyküsü değil bu kitap. Bir kadının çığlığı, zulümlere karşı güçlü bir duruş, bir başkaldırıdır aynı zamanda. Ve şunu çokça takdir ettim; yaşadıklarına rağmen pes etmemesini ve başarmasını. O küçücük, dünyayı henüz tanımayan haliyle bile. Sadece kendisini kurtarmasını değil; Birleşmiş Milletler Özel Elçisi olmasının ardından, Çöl Çiçekleri Vakfı’nı kurup, Afrika’daki tüm kız çocuklarını bu dehşetten kurtarmak istemesini de. Çünkü bu korkunç gelenek hâlâ her yıl 2 milyon kız çocuğunun hayatını karartmaya devam ediyor! Okurken birçok duyguyu da hissettim; açlık ve sefaletle beraber Waris’in Annesine duyduğu hayranlığı ve özlemi de,
Biyografi Edebiyat Anı-Mektup-Günlük
2026 1. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2026 15:22
Gerçek bir hikaye gerçek bir yara… Somali çöllerinden başlayıp modellik dünyasına uzanan yolculuğu hem yürek burkuyor hem umut veriyor.Kadın sünneti gibi acı bir gerçeği bütün çıplaklığıyla anlatması kitabı çok güçlü kılmış.Ancak dürüst olmak gerekirse anlatım dili zaman zaman fazla düz ve duygusal yoğunluğu yeterince derinleşmemiş gibi geldi.Özellikle son bölümlerde modellik süreci ve sonrasındaki hayat kısmı biraz aceleye getirilmiş hissi uyandırdı.Oysa Warıs’ın iç dünyasını değişimini ve yaşadığı kültürel çatışmayı daha derin okumak isterdim.Anlatım bazen fazla sade kalmış bir kitap özellikle sonlara doğru derinlik biraz eksilmiş.Yine de Warıs’ın cesareti o kadar etkileyiciki tüm eksiklikleri unutturuyor.
2024 34. kitabı
Somali’de yaşayan Waris Dirie’nin gerçek hayat hikayesi anlatılıyor. Farklı kabilelerde kadına yönelik şiddetin bir boyutu olarak “kadının sünnet” olduğunu biliyoruz.Kadınların dış genital bölgesi kesiliyor yazarken bile tüylerim diken diken.. Dini inançlar, yanlış bilgiler,bekaretin korunması,kadını “evlenilesi”kılmak inancıyla evlenmeden önce kızların sünnet edilmesi ne yazık ki bazı kültürlerde özellikle Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde devam etmektedir. Waris küçük yaşta sünnet ediliyor ve bu süreçte idrar enfeksiyonları, menstrüal döngüsü düzensizliği gibi problemlerle karşı karşıya kalıyor.Bu gelenek zımbırtısı halen nasıl devam ediyor diye akıl tutulması yaşıyorum.Hiçbir şeye arzu duyamıyorsun, kadınlığını hissedemiyorsun ne kadar kötü bir durum korkular, baskılar bunun içinden sıyrılan Dirie de henüz 13 yaşındayken para karşılığında kendinden yaşça çokça büyük bir adama satılıp gidecekti. Fakat kendi kaderine teslim olmadı, evden kaçmayı seçti.Sonrasını okuyarak öğrenin keyifli okumalar. Şiddetle tavsiye olunur.
Otobiyografi
Çöl ÇiçeğiWaris Dirie · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 201411,6bin okunma
Ne yapacağınızı biliyorsunuz,her seferinde söylemeyim artık :)))
·244 syf.·
2026 54. kitabı
İncelemeye,başlamadan önce Varis’in ‘çöl çiçeği’ anlamına geldiğini söylemek istiyorum.Fakat sayfalar ilerledikçe anlarız ki o, yalnızca adını taşımamış, çölde açan bir çiçek gibi susuzluğun, yalnızlığın ve direncin ortasında bizzat o ismin kaderini yaşamıştır.” İsim enerjisi diye bir şey olduğuna daha çok inandım “waris”,” Çöl Çiçeği ” Zorluk,acı,keder,aşağılanma,eziyet ne arasanız var. “ Çöl Çiçeği ” benim için sadece bir hayat hikâyesi değildi; içimde uzun süre susmayacak bir yankı bırakan, sert ama gerçek bir çığlıktı. Kitaba başlamadan önce “ Çöl Çiçeği ” ifadesi kulağıma zarif geliyordu. Bitirdiğimde ise o zarafetin aslında ne büyük bir acının içinden doğduğunu anladım. Sayfalar ilerledikçe insanın dayanma gücünün sınırlarının ne kadar geniş olabileceğini, ama aynı zamanda bir kalbin ne kadar kırılabileceğini hissettim. Bazı yerlerde durup nefes almak zorunda kaldım. Özellik küçücük bir kız çocuğunun kötü adamlarla karşılaştığı anlarda. Virginia Woolf Konya şubesi olunca anlatılanlar sadece okunacak şeyler değildi; hissediliyordu, içe işliyordu. Ve en çok da şu çarptı beni: İnsan, en kurak yerde bile umut büyütebiliyor. Ama o umudu büyütmek, dışarıdan göründüğü kadar romantik değil—çoğu zaman can yakıcı. Etkilendiğim cümlelerden biri; “Mutluluğun sahip olduklarınla ilintili olmadığını öğrendim. Çünkü hiçbir şeyim olmadığı zamanlarda da ben çok mutluydum.” Ne kadar harika değil mi,şu döneme bakınca markalar,yapılan tatiller,gidilen mekanlar.Ne kadar doyumsuz bir dönemdeyiz değil mi? Sadelikten uzak gösteriş meraklıları olduk.Yazık! İçimdeki garip sessizlik bitirdim kitabı.Ne tam üzgündüm ne de umut dolu… Sanki dünyaya biraz daha farklı bakmayı öğrenmiştim. Bazı acılar vardır, duyduğun an seni değiştirir. İşte bu kitap tam olarak öyle bir iz bıraktı bende. Ve belki
Alıntı
Kadın Sünneti
2025 15. kitabı
Waris Dirie, kadın sünneti denilince akla gelen ilk isim olabilir. Somalili model, yazar, oyuncu ve insan hakları aktivisti. 1997-2003 yılları arasında kadın sünnetine karşı Birleşmiş Milletlerde elçilik yapmıştır. Bu kitapta kendi hayat hikayesini anlatmaktadır. 12 tane çocuğu olan bir ailede dünyaya gelmiş ve adının anlamı Çöl Çiçeği'dir. Tüm dünya onu gerçek adı ile değil, adının anlamı ile tanır. Aynı isimle bir de vakıf kurmuş ve mücadelesine bu vakıf aracılığı ile de devam etmiştir. Kendisi 5 yaşında iken kitabın konusu da olan kadın sünnetinin mağduru oldu. 60 yaşında bir adamla evlendirilmek istenildiğinde evden kaçtı, bu kaçış hikayesi kitabın da ana konusu durumunda. İyi ki de kaçmış, bu özgür ve asi ruhu onu tüm dünyanın tanıdığı birisi haline dönüştürmüştür. Londra'da büyükelçilikte çalışan bir akrabasının vasıtası ile İngiltere'ye kaçmış, daha sonra da sokak ve yurtlarda yaşarak bu bölgede hayata tutunmaya başlamıştır. Birçok kadına hatta insana ilham olan bence bir hayat hikayesi vardır. Dünyaca ünlü manken Naomi Campbell ile birlikte Pirelli reklam yüzü olup tüm dünyanın bir anda tanıdığı birisi haline dönüşmüştür. Garsonluk yaptığı esnada Terence Donovan isimli fotoğrafçının keşfetmesi sonucu yalnızca bir gecede hayatı değişmiştir. Aklınıza gelebilecek bütün büyük markalarla çalışmıştır. Tüm önemli podyumlarda yürümüş ve hakkında belgesel, kitap ve film bile yapılmıştır. O artık New York'taki o meşhur Somalili göçebe kız oluvermiştir. Kitapta çok büyük mücadele ve aslında başarma hikayesine de şahit oluyoruz. Kitap, Waris'in evinden kaçma hikayesi ile başlıyor. Önce ileri bir tarihten başlayan konu, sonra bu kaçma hikayesinin nedenini bizlere anlatma aşamasına geçiş yapıyor. Waris Dirie kitapta Somali'de ailesi ile birlikte yaşayan genç kız olarak
Çöl ÇiçeğiWaris Dirie · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 201411,6bin okunma
Afrika'dan, Londra'ya bir başarı hikayesi.
2026 59. kitabı
Waris kadınların hem güçlü olmak zorunda olduğu, hem de hayat mücadelesinin yoğun olduğu, yıpratıcı bir coğrafyada doğuyor. Hikayenin başında yırtıcı bir aslanla yaptığı mücadeleyi anlatırken bile sakinliği, hayata bakış açısı ve kabullenişi beni çok etkiledi. Öyle ki başına gelen bir çok olay akla hayale sığmayacak kadar üzücüyken, onun o sıcak kalbi, şartları zorlayışı ve direnişi bana da kadınların gücünü tekrar hatırlattı. Bazı yerlerde hikayenin içine girip Warisi yaşadığı dehşetten ve trajedilerden kurtarmak istedim. Bencil amca polemiğini Sıfır Noktasındaki Kadın Firdevs kadar derinlerde yaşadı. Bir sandalet hikayesi var ki renk renk ayakkabılar giydiğimiz bir coğrafyada beni daha da hüzünlendirdi. Hikayede travmatik olaylar o kadar yoğun ki, onun sevgi dolu dünyasında ;bencil akrabalık duygularına aldırmadan yoluna devam etmesi, hayatını bir noktada toparlayabilmesi çok kıymetliydi. Filmini izlerken de onu yansıtan sempatik bir karakter seçilmiş, okurken yadsımaya çalıstığım görüntüleri ekranda görünce, içim parçalandı. Ama filmin sonunda açıklanan,bir çok yerde yasaklanan , kadınlara yapılan alçakca müdahalenin son bulması bir yerde beni sevindirdi. Filmde 3 yasındaki Waris, kitapta 5 yaşındaki Waris, daha çok ufaktan olgunlaşmayı öğrendi,yaşadığı bir çok olaya rağmen ailesine ve annesine olan sevgisine tutundu. Kitapla ilgili bir çok detay yazılabilir ama ben en sevdiğim iki alıntı ile incelemeye son veriyorum. İnsan yaşam yolunda ilerlediğinde, şiddetli fırtınaların içinden geçtiğinde, güneşin tadını çıkardığında ve çevresindeki onlarca hortumun arasında ayakta durmaya çalıştığında, hayatta kalmanın yalnızca kişinin isteğine ve kararlılığına kaldığını anlıyorum. Sahip olmadığınız şeyleri elde edince mutlu olursunuz. Bizim hiçbir şeyimiz yoktu, o nedenle her şeyle mutlu
2025 17. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2025 22:05
Sen kadınsın, kaderin erkeklerin elinde, ne zaman evleneceğin de, hatta sünnet kararını da onlar belirler, sakat mı kalacaksın, ölecek misin, ne olacaksa olsun sen düşünme... Sen düşünemezsin ki... Sen kadınsın, geleneklere karşı gelemezsin...seni isterse satarlar, alırlar, her şey yaparlar.... çünkü sen dedim ya işte kadınsın...yemek yap sen, çocuk doğur, çocuğa bak, hizmet et...itaat et...vs. vs.vs. İyi de bu güç nerden geliyor? Bu gücü size kim veriyor? Gelenek mi? Alt yapısı nerden geliyor? Güç nerden geliyor Yaratandan mı? Hangi ayetten merak ettim de? Bu güç, bu eylemleriniz nerden geliyor!!! Bu hakkı kim size veriyor? Kadınların kaderini kime neye göre veriyorsunuz. Keşke Allah'ı tanısanız, kadını bilseniz keşke sevmeyi, saygıyı bilseniz belki yaşam çok daha farklı olurdu sadece kadın için değil sizin için de...artık bazı şeyler değişmeli aksi takdirde bu kanser herkesi yok edecek... ........Herkese Keyifli Okumalar Diliyorum........
Çöl ÇiçeğiWaris Dirie · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 201411,6bin okunma
Siyah rengin aydın atılımı gür sesi cesur duruşu
·242 syf.·
2026 40. kitabı
Yaşanmış gerçek bir anlatı... Cesur sesler... Dik duruşlu ruhlar... Kararlı bakışlar... Benim tanımlamalarım bunlar, ya sizin?? Bu zamana kadar buna benzer birkaç tane daha direniş ve umut bağlayan kitaplar okumuştum. Şimdi bir şeye değinmek istiyorum ama bu sadece bir gözlemim herhangi bir eleştiri değil. Okuduğum bu kitap da birçok sayfasında gözlerimi yaşarttı çünkü ortada bir emek ve cesaret vardı. Bu cesaretlenmek dediğimiz asla küçük bir şey değil. Ruhun en tanımlanamayan tarafı belki de. Hayatın o korkularla dolu arşivinden kayıt altına alınan yaralı nefeslerin onarım servisi gibi ya da.. Gelelim çöl çiçeğimize. Kitap gerçekten adıyla birebir iki elin birbiri arasına sokulmasıyla kavuşması gibi. İncelememe başladığım günden beri her yazmaya başladığımda o acı dolu sahneler ruhumu da sıktıkça sıkıyor. Evet bizim ülkemizde geleneklerimizde olmadığı için anlamamız hiç kolay bir şey değil hem de hiç. Bırakın anlamaya çalışmayı empati bile yapmaktan korkuyorum. (Ağlamak) Yıllar boyunca kadınların da sadece bir insan oluşunu unutup canavarca davrananları ve düşünenleri bahsetmiyorum bile. Ama bir gelenek bari bu kadar acımasız olamaz(-dı.). Amacım erkekleri kötülemek ya da üstünden herhangi bir kasmak değil de. Gerçekten soruyorum içim şu an cız ederek. Harbiden biz kadınlar erkeklerden daha zalim olabilir miyiz? Belki aramızda bunun cevabı yoktur gibi fikirler de çıkabilir doğru, belki de. Ama benim var. Ben bu kadar zalimce olarak görmüyorum. Evet gaddarını da gördüm merhametsizini de canisini de . Bundan iki hafta önce de İnsan Hakları ve Demokrasi dersimizde de kadınların sünnet edilmesi olayını duyduğumda gözyaşlarım sınıfın ortasında akıp gitmişti şok olmaktan da silememiştim. Hazmedememiştim ki davranayım Neymiş efenim cinsel hazlar kadınlarda daha tehlike
İnceleme & Yorum
2025 112. kitabı
Çöllerde göçebe bir hayat süren Waris, 5 yaşında diri diri anestezi yapılmadan kesici aletle sünnet edilen Somalideki bir ailenin kızıdır. 12 yaşına geldiğinde 5 deve karşılığında yaşlı bir adama satılacağını öğrenince evden kaçar. Tek hayali model olmak isteyen Waris, bu adımda hızla ilerler. Hayalleri uğruna tüm engelleri aşmış, bir kadının zorlu yaşam ve başarı öyküsü..
Çöl ÇiçeğiWaris Dirie · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 201411,6bin okunma
Deve karşılığı alınıp satılmak mı?
2025 59. kitabı
Bu kitapta yazılanların kurgu ve hayal ürünü olmasını çok isterdim ama maalesef burada yazılanları iliklerine kadar yaşamış, adını sanını bilmediğimiz çocuklukları, gelecekleri,kadınlıkları ellerinden alınmış minicik bedenler var. Küçücük kızlara yaptıkları eziyetlerin dayanağı onlara göre dinin emirleri,hiçbir din hiçbir kitap insana eziyeti meşru kılmıyor bu sadece kangren erkek zihniyetinin ürünleri,dini çıkarlarına uygun olarak kullanmak istemesidir. Ben böyle kitapları okudukça aileme ve yaşadığım coğrafyaya binlerce kez şükrediyorum çünkü bizim okurken empati kurmaya zorlandığımız olayları bir yerlerde birileri yaşadı ve hâlâ da yaşıyor. Günlük hayatta şikayet ettiğimiz durumların aslında incir çekirdeğini bile doldurmadığını anlıyoruz. Böyle gerçek hayat hikayelerini okurken bak gör ne yaşamlar var sen hâlâ bunu sorun mu sayıyorsun diye kendimi ayıplıyorum. Waris’in kaçması ve kendine bir yol çizmesi,o yolda emin adımlarla ilerlemesi,kendisinin ve diğer kadınların suskunluklarının da başkaldırısı olmuştur. İnsanın doğup büyüdüğü yer çöl dahi olsa da dünyanın en güzel yerinden daha güzel görünüyor gözüne,memleketinin kumu bile en güzel renkteki kum olarak geliyor. bizim gerçek mutluluk sandıklarımız aslında para pul değil de sevdiğimiz insanlarla sevdiğimiz yerlerde bir arada yaşamak ve en önemlisi sağlıklı olmak. Umarım kadınlara yapılan bu eziyetler bir gün silinir gider yer yüzünün her yerinden, güvenli bir şekilde biz de çocuklarımızı yetiştirebiliriz. Waris’in yaşamı beni çok etkiledi, yaşadığı onca olumsuzluğa rağmen bir an olsun güçlü olmaktan geri durmadı.Onun azmi,mücadelesi ve diğer kadınlar da kendisiyle aynı kaderi paylaşmasın diye sesini tüm dünyaya duyurma çabası hepimize örnek olsun. Başka Warisler bunları yaşamaz umarım.

Waris DirieYazar · 4 kitap
Kadın Sünneti ile mücadele eden Somalili model, yazar, oyuncu ve insan hakları aktivisti. 1997-2003 yılları arasında kadın sünnetine karşı BM özel elçisi olarak görev yaptı. 2002 yılında Viyana'da Çöl Çiçekleri Vakfı'nı kurdu. Waris Dirie 1965 yılında Somali'nin Galkayo bölgesinde göçebe bir ailenin on iki çocuğundan biri olarak doğdu. İlk adı Waris, çöl çiçeği anlamına gelir. Beş yaşındayken infibulation denilen bir sünnete maruz kaldı. On üç yaşındayken 60 yaşındaki bir erkekle görücü usulü evlendirilmek istenince çölü aşarak Mogadişu'ya kaçtı. İlk önce akrabalarının yanında kalıyordu, fakat daha sonra evden kaçmasına hoşgörü ile bakılmadığı için daha fazla kalamayacağı söylendi. O zamanlar Somali'nin Birleşik Krallık büyükelçisi olan akrabalarından biri hizmetçi arıyordu. Böylece Londra'ya getirilip Somali büyükelçiliğinde ücretsiz çalışmaya başladı. Somali'de iç savaş başlayınca akrabasının Londra'dan ayrılmak zorunda kalması üzerine Waris Dirie büyükelçilikten kaçarak önce Londra sokaklarında, sonra YMCA yurdunda yaşadı. McDonald's'ta temizlikçi olarak geçimini sağladı. Ayrıca İngilizce öğrenmek için akşam kurslarına başladı. 18 yaşında Waris Dirie'nin hayatı birden değişti. Şans eseri 1987'de fotoğrafçı Terence Donovan tarafından keşfedilerek henüz model olarak tanınmayan Naomi Campbell ile birlikte Pirelli Takvimi için fotoğrafı çekildi. Bu şekilde Waris Dirie'nin model kariyeri başlayıp bir gecede dünyaca ünlü, önde gelen bir model oldu; Chanel, Levi's, L'Oréal ve Revlon gibi önde gelen markaların reklamlarında yer aldı. 1987'de Waris Dirie James Bond filmi Yaşayan Gün Işıkları'nda küçük bir rol oynadı. Ayrıca Londra, Milano, Paris ve New York podyumlarının yanı sıra Elle, Glamour ve Vogue gibi moda dergilerinde yer aldı. Bunu 1995 yılında kendisinin modellik kariyeri hakkındaki New York'ta Bir Göçebe (A Nomad in New York) adlı BBC belgeseli izledi. 2006'da Brüksel'deki tüm AB Üye Devletlerinin bakanlarına hitap etti. Avrupa Birliği daha sonra kadın sünneti ile mücadeleyi gündemine almış, ardından birçok Avrupa ülkesinde yasalar sıkılaştırılarak önleyici tedbirler alınmıştır. 2010 yılında Dirie, Afrika Birliği tarafından Afrika'da Barış ve Güvenlik Büyükelçisi olarak atandı.