Çöl Çiçeği

Waris Dirie

2024 16. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2024 10:13
Dikkat..! Bu kitap bir hayal ürünü değildir. Tamamıyla gerçek bir hayattan, hatta yazarın kendi hayatını anlattığı bir romandır. Yazar kitap karakterini kendisi ile oluşturup başından geçenleri bizlere anlatıyor. Waris Dirie’nin hayatını okurken yaşamış olduğu zorluklara sırdaş olacaksınız. Yazarın anlatım dili gayet sade ve akıcı… Kitabın konusuna gelecek olursak çölde göçebe bir hayat yaşayan, kız çocuklarının sünnet edilmesi gibi gelenekleri olan Somali’de yaşayan Waris’in başına gelen acı olayları okuyacaksınız. On iki yaşına geldiğinde babası tarafından belirli bir ücret karşılığında yaşlı bir adamla evlendirilmek istenildiğinde içinde filizlenen özgürlüğün sesine kulak verip bilinmeze yelken açacaktır. Önce Somali’de yaşayan akrabalarının yanına, oradan Londra’da bulunan akrabalarının yanına ve sonra da onu keşfedecek fotoğrafçının hayatına girmesi ile Waris bambaşka bir dünyada kendini keşfedecektir. Waris her ne kadar özgürlük ateşini yakıp birey olma yolunda emin adımlarla ilerlese de memleketine ve ailesine duyduğu özlem duygusu ağır basacaktır. Somali’deki yaşamı düşününce insanların hayatın zorluklarına karşı nasıl üstün geldiklerini anımsatıyor bizlere. Bu kitabı yazarken de kadınların güçlerine olan inancı ışığında ülkesinde bulunan kadın sorunlarına karşı lider olmak istiyor. Özellikle kadın sünnetine değinen yazarımız bu tür geleneklerin Afrika ülkelerinde devam ettiğini tüm dünyaya duyuruyor. Kitabının haricinde filmi de çekilen bu eseri MUTLAKA OKUYUN! Keyifli okumalar dilerim.
2025 175. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2025 23:44
Cehalet ve yanlış zihniyetle mücadele her dönem için çok zor ve yıpratıcı olmuştur. Yüzyıllardır süregelen ve asla değişmeyen geleneklerimiz, kurallarımız, toplumsal baskılarımız... Bu kitabı okuduğunuzda sorgulanması bile söz konusu olmaması gereken gerçeklerin vahşetine tanık olacaksınız. Kadınlara biçilen hayat Kadın sünneti: Erkek zorbalığı Kadına şiddet Korku kültürü Çok akıcı. Okurken iç geçirdiğim sayfaların oldu, Allahım bir kadına bunlar nasıl yapılır diye…. Keyifli okumalar. Çöl ÇiçeğiÇöl Çiçeği
2026 2. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2026 09:10
Bu nasıl bir âdet, Bu nasıl bir gelenek, görenek Bu nasıl bir erkeklik, Bu nasıl bir Müslümanlık, Bu nasıl bir insanlık, Bu nasıl bir cehalet.. Okurken erkekliğimden, insanlığımdan, Müslümanlığımdan utandım.. Vel hasıl Somali'nin Uzay üssünden daha çok eğitime, eğitim kurumlarına ihtiyacı var. Cehâleti bitirmeden sefaleti bitiremezsiniz.. Bütün bu sorunların asıl kaynağı Cehâlet..
KiTaPHaNe
2021 53. kitabı
"Saati güneşe göre söylerdik. Eğer gölgem batıdaysa sabah, tam tepedeyse öğlendi. Gölgem öteki yana geçtiyse, öğleden sonra olmuş demekti. Gün ilerledikçe gölgem de uzardı. Bu, karanlık basmadan eve dönme zamanının geldiğinin işaretiydi."
Harika
2024 58. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2024 11:30
Somali'de göçebe hayat yaşayan bir ailede doğup, Avrupa'da, ABD'de üst düzey ajanslarda modellik yapıp, James Bond filminde rol alan Waris Dirie'nin yaşam öyküsü. Ve Birleşmiş Milletler'in barış elçisi olup kadın sünnetine karşı mücadele başlatan bir hayat. Kendisi de Müslüman ülkelerde küçük yaşta sünnet edilen kadınlardan biri. Bu akıcı, sürükleyici acı yaşam öyküsünü bir çırpıda okuyup bitireceğinize dair kuşkunuz olmasın.
Çöl Çiçeği
2024 97. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2024 11:35
Çöl ÇiçeğiÇöl Çiçeği Waris DirieWaris Dirie nin 20 dile çevrildiği Yoksulluğa ve toplumdaki kadın erkek ayrımına karşı verdiği kahramanca mücadelenin öyküsü. Beş yaşında Somali'deki kabilesinde sünnet edilen, 13′ünde
Biyografik Roman
2023 1. kitabı
Kitabı okurken, Afrika da yaşayan kadınların bu dönemde bile hala çilesi olan ‘’Sünnet’’ olayının orada yaşayan halk üzerinde ki önemi, o kadınlara tamamen sağlıksız ortamlarda, ve kullanılamayacak aletlerle sünnet uygulaması sonrası, yaşanan acıyı, ölümleri ve başlarına gelen bir çok sorunu okurken istemsizce gerildim. O kadar saçma bir ritüel ki, okurken sinir oluyorsunuz ama gerçek olduğunu duyunca kahroluyorsunuz. İşin aslı ‘’Kadın’’ olmak coğrafya fark etmiyor her türlü zor ki bu gerçeği tokat gibi yüzünüze çarpıyor… Kitabımızın konusuna gelirse ; 12-13 yaşindaki çoçuğun 5 deve karşiliği 65 yaşindaki ihtiyara 4. karısı olarak satılmasıdır. Kızının 5 deveye layık olduğunu öğrenen babanın gururudur. Gözleri bağlanarak, kör jiletle, cam kırığıyla... Kadınların sünnet edilmesi ve bu yüzden kız çocuğunun ölmesidir. Açlıktır. Susuzluktur. Sefalettir. Ölümdür. Bir insanlık suçunun gözler önüne serilmesidir.
İnsan ve Duygular
2025 32. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2025 09:32
1000 Kitabın hayatıöa kattıgı güzel bir eserdi. Uzun zamandır okudugum en iyi otobiyografi olduğunu söyleyebilirim. Yazar Waris Dirie etnik kültürünü yansıtırkn dugdugu gururla öfkeyi aynı anda hissedebilirsiniz. Kendine biçiken hayatı değil sectiğin hayatı yaşamalısın diye düşündüğünde acıp tekrar okuyun..
2017 93. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2017 22:54
Gerçek hayat hikayelerinden oluşan kitap ve filmleri sevdiğim için direkt yapıştım. Kadın olmanın bu kadar zor olduğu hayatta daha da zor olanlar için daha da üzüldüm. İnsanlar kaderlerini kendi çevirir dediklerini bu olsa gerek. İçim yandi ezildi okurken. Hele de kadın Sünnetleri kısmında kitabı kapadım nefes aldım ve devam ettim. Erkek egemen toplum lara lanet ettim. Kesinlikle harika bir kitap çok beğendim. Bu kitapla bir insanın içi acımıyorsa ondan uzak durmak gerek.....
2017 97. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2017 00:00
Dünyaya kadın olarak gelmek zor değilmiş gibi 'Afrika' gibi bir yerde geldiğinizi düşünsenize bir, empati yapabiliyor musunuz gerçekten ? Çünkü "Waris'ın" hikayesini okurken ah yazık çok üzüldüm demek yetmiyor fazlasıyla yapmacık geliyor kulağa.. 'Waris Dirie' gerçekten savaşçı bir ruha sahip ve onurlu bir kadın en ufacık bir şikayet etmek yerine hayatını çok büyük bir çıkmazdan kurtaran bir kadın o! Ve onun yaşadıklarını başka bir kadın yaşamasın diye onlara kanat germeye çalışan bir 'Ana' kendi tabiriyle. Daha fazla uzatmak istemiyorum, kitapta bir satır vardı tam hatırlamıyorum.. Kadınların klitorisini kesiyorlar ki evlenebilsin, kesilmeyen kadın temiz değildir.. Ama bu işlem kadına yapılırken, erkek gerçekten bilmiyor ki kadının hayatını söndürüyor çünkü anlamıyor cahil olduğundan.. Bizde onların toplarını keselim anca o zaman anlayabilirler diyor.(erkek haz alırken, kadın almıyor) Unutmadan kesilen klitoris den sonra, dudakları dikiyorlar ve kadın o halde doğum yaparken ölüyor yada enfeksiyon kapıyor !

Waris DirieYazar · 4 kitap
Kadın Sünneti ile mücadele eden Somalili model, yazar, oyuncu ve insan hakları aktivisti. 1997-2003 yılları arasında kadın sünnetine karşı BM özel elçisi olarak görev yaptı. 2002 yılında Viyana'da Çöl Çiçekleri Vakfı'nı kurdu. Waris Dirie 1965 yılında Somali'nin Galkayo bölgesinde göçebe bir ailenin on iki çocuğundan biri olarak doğdu. İlk adı Waris, çöl çiçeği anlamına gelir. Beş yaşındayken infibulation denilen bir sünnete maruz kaldı. On üç yaşındayken 60 yaşındaki bir erkekle görücü usulü evlendirilmek istenince çölü aşarak Mogadişu'ya kaçtı. İlk önce akrabalarının yanında kalıyordu, fakat daha sonra evden kaçmasına hoşgörü ile bakılmadığı için daha fazla kalamayacağı söylendi. O zamanlar Somali'nin Birleşik Krallık büyükelçisi olan akrabalarından biri hizmetçi arıyordu. Böylece Londra'ya getirilip Somali büyükelçiliğinde ücretsiz çalışmaya başladı. Somali'de iç savaş başlayınca akrabasının Londra'dan ayrılmak zorunda kalması üzerine Waris Dirie büyükelçilikten kaçarak önce Londra sokaklarında, sonra YMCA yurdunda yaşadı. McDonald's'ta temizlikçi olarak geçimini sağladı. Ayrıca İngilizce öğrenmek için akşam kurslarına başladı. 18 yaşında Waris Dirie'nin hayatı birden değişti. Şans eseri 1987'de fotoğrafçı Terence Donovan tarafından keşfedilerek henüz model olarak tanınmayan Naomi Campbell ile birlikte Pirelli Takvimi için fotoğrafı çekildi. Bu şekilde Waris Dirie'nin model kariyeri başlayıp bir gecede dünyaca ünlü, önde gelen bir model oldu; Chanel, Levi's, L'Oréal ve Revlon gibi önde gelen markaların reklamlarında yer aldı. 1987'de Waris Dirie James Bond filmi Yaşayan Gün Işıkları'nda küçük bir rol oynadı. Ayrıca Londra, Milano, Paris ve New York podyumlarının yanı sıra Elle, Glamour ve Vogue gibi moda dergilerinde yer aldı. Bunu 1995 yılında kendisinin modellik kariyeri hakkındaki New York'ta Bir Göçebe (A Nomad in New York) adlı BBC belgeseli izledi. 2006'da Brüksel'deki tüm AB Üye Devletlerinin bakanlarına hitap etti. Avrupa Birliği daha sonra kadın sünneti ile mücadeleyi gündemine almış, ardından birçok Avrupa ülkesinde yasalar sıkılaştırılarak önleyici tedbirler alınmıştır. 2010 yılında Dirie, Afrika Birliği tarafından Afrika'da Barış ve Güvenlik Büyükelçisi olarak atandı.