·226 syf.····Okunma: 02 Haziran 2024 00:00 1670lerin Hollanda'sında iç karışıklıktan ötürü eski başbakan halk tarafından linç edilerek öldürülür. Eski başbakan ölmeden aylar önce vaftiz oğluna yani Cornelis van Baerle'ye bir belge bırakır. Hollanda'dan kaçmaya çalışırken bu belgelerin elinde olan kişinin ölümüne sebep olacağını fark edip aceleyle bir mektup daha yazar ve oğluna ulaştırır ama bu kağıt vaftiz oğlun hem infazına hem kurtuluşuna sebep olacaktır.
Van Baerle ise tüm bu siyasi olaylardan uzak kendini çiçeklere adamıştır. O sırada Hollanda hükümeti siyah lale yetiştiren kişiye büyük bir ödül vereceğini duyurur. O andan itibaren Van Baerle kendini siyah lale üretmeye adar. Ama görmediği bir düşmanı vardır, komşusu Isaac Boxtel. O da ödülün peşindedir ve bu uğurda her şeyi göze almıştır.
Van Baerle'nin hedefine ulaşmasına ramak kala evini askerler basar ve onu evinde sakladığı belgelerden ötürü idama mahkum ederler. Sonrası spoilere gireceği için çok anlatamıyorum. Ama gayet akıcı ilerlediğini söylemek isterim. Bir siyah lale yetiştirmenin bu kadar heyecanlı olacağını tahmin etmezdim ya da ben kendimi çok kaptırdım bilemiyorum ama Dumas'ın kalemini bildiğim için akıcı olmasına şaşırmadım. Klasiktir, sıkılırım,öff pöff demeden rahatlıkla okuyabilirsiniz. İlk sayfalar siyasi çalkantılar eşliğinde geçtiği için pek odaklanamadm bu benimle ilgili bir problem oralar sıkıcı demiyorum ama sonrası akıcıydı. Dumas okumuş olanlara tavsiye ederim. Okumamış olanlar için önce Monte Kristo Kontu kitabıyla tanışmalarını tavsiye ederim. Ha şart mı? Değil elbette. O kitap çok kalın,2 cilt,bitiremem sıkılırım derseniz Siyah Lale de Dumas ile tanışmak için idealdir. İyi okumalar. :)