Fransız yazar ve çevirmen Agnes michaux kitabına şöyle bir notla başlıyor; 'Evet, affet beni anne!.. Biliyorum ki –sen başta olmak üzere– binlerce kadın, bu kitabı görür görmez beni ihanetle suçlayacaksınız. Ben de sizin gibi kadın olduğum halde, bu tür ateşli bir antifeminist bildiri yayımlamaya cüret ettiğim için beni “dava”ya ihanet etmekle suçladığınızı daha şimdiden duyar gibiyim. İhanet ne kelime? Vahşi bir saldırı! Savaş ilanı! Gözü kapalı bombalama eylemi! İnsanlık suçu! Ne yapalım, sorumluluktan kaçacak halim yok…’’ Kadın düşmanı sözlük, günlük koşuşturmacada fazla farkına varmıyor gibi görünsek de hala ikinci cins konumunda yaşadığımız bir dünyaya tekrar pencere açmamızı sağlıyor. Özellikle de sevdiğimiz yazar ve düşünürlerden yaşadıkları dönem boyunca kadınla nasıl savaş halinde olduklarını ve eleştirilerini gözler önüne seren bu eser, A dan Z ye yansıttığı her bir cümleyi yüzümüze tokat gibi çarpar duruma getirmiş. Kitabı tercüme eden kişinin erkek olması, kitaba eklediği not ve farkındalığı da çok hoş bir ayrıntı olmuş. Aslında okurken en zoru cümlelerin sahiplerinin bazılarının kadın olmasıyla yüzleşmekti… İşte bazı çarpıcı alıntılar ;
AKIL
Kendini akıllı sanan kadınlar, erkeklerle aynı hakları isterler. Gerçekten akıllı olanlar ise bundan vazgeçerler.
-Colette
APTALLIK
Gerek aileleri gerekse toplumun gelenek ve görenekleri tarafından boynuna tasma takılmayan aptal kadınlar, aptal birer hayvana dönüşürler…
-François Mauriac
BOYUN EĞMEK
Sizin cinsiniz boyun eğmek için yaratılmıştır.
Mutlak güç, sakallıda bulunur.
-Moliere
CADI
Bu cadılarla yaşamak olanaksızdır;
Ancak bu cadılar olmadan yaşamak da olanaksızdır.
-Aristophanes,Lysistrata
CİNSLER ARASI EŞİTLİK
Erkekle kendini eşit görmek isteyen bir kadının ilk düşüncesi, onunla zayıflığını paylaşmaktır.
-Matmazel de Lepinasse
DEHA
Birçok yetenekli kadın vardır, ancak hiçbirinde, deha denilen yetenekteki o çılgınlık yoktur.
-Simone de Beauvoir
DELİ
Kim ki, doğaya karşın iffetli görünmeye çalışır ve yeteneklerini zorlarsa, kusurlarının daha da belirgin hale gelmesine yol açar.
(…) kadın her zaman kadındır, yani, ne tür bir maske takınırsa takınsın, deli.
-Erasmus
EĞİTİLMEK
Bir kadının her konuda aydınlanmak istemesini kabul edebilirim; ancak bilgiç olabilmek için bilgili olma şeklinde ortaya çıkan kaba tutkuya kapılmasını hiç istemem.
-Moliere
EĞİTİLMEK
Bir kadın beyin için bu kadar bilgiye ne gerek var! Bir iğne deliğinin üstüne bir bardak su da dökseniz, tüm okyanusu da boşaltsanız, o delikten ancak tek bir damla su geçer.
-Jules Renard
EĞİTİM
Kadından, kadınlık eğitiminin üstüne bir de erkek eğitimi eklemesini talep etmiyoruz; ondan ne hukuk, ne tıp, ne ticaret eğitimi ne de derin felsefi konuların incelemesine dalmasını bekliyoruz; inanın bize, iki erkeği evlendirmek gibi bir niyetimiz yok.
-Kontes Agenor de Gasparin
KADER
Kadının, canlı doğanın bu çiçeğinin, insanoğlunun bu temel direğinin, yeryüzünde çok önemli bir görevi vardır. Onun kaderi, erkeğin eşi olmaktır.
-Neuville de Ponsan
KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Kadını özgürleştirmek mi? İyi fikir. Ama önce ona özgürlüğü kullanmasını öğretmek gerek.
-Emile Zola
KIRILGANLIK
Kırılganlık, kadındır senin adın!
-William Shakespeare
KÖLE
Ey erkek ! Sen efendisin, kadınsa kölen, Tanrı bunu böyle buyurdu…Evet, karılarınız, hizmetkarlarınızdır ve siz karılarınızın efendisisiniz.
-Hippolu Aziz Augustinus
MAKİNE
İnsan öylesine karmaşık bir makinedir ki, bazen onu hiç anlamayız; özellikle de söz konusu insan bir kadınsa.
-Fydor Dostoyevski
MAKYAJ
Gözkapaklarının üzerine biraz mavi far sürdüler, diye kadınlar bizi gökyüzünün nurunun yüzlerine indiğine inandıramazlar.
-Eugene Fleure
MANTIK
Kadınlar, çok mantıklı olamayacak kadar hassas ve düş gücü sahibidir.
-Madame du Deffand
SÜS
Kadın tamamen süs niteliği taşıyan bir cinsiyettir. Asla söyleyecek sözleri yoktur ama bunu pek sevimli bir biçimde söylerler.
-Oscar Wilde
TANRI
Eğer kadın iyi bir şey olsaydı, Tanrı’nın da bir karısı olurdu!
-Sacha Guitry
TANRI
Kadınların kiliselere girmelerine izin verilmesine hep şaşmışımdır. Tanrı’yla hangi konuda sohbet edecek düzeye sahipler ki?
-Charles Baudelaire
YAPAY
Kadın, erkeğin ürünüdür. ‘’Tanrı dişiyi yarattı ve erkek kadını oluşturdu’’ ; kadın dolayısıyla uygarlığın bir ürünüdür, yapay bir yapıttır.
-Gustave Flaubert