Ferda

@ferday
Kendini uzakta arayanlara
2024 42. kitabı
Bir çırpıda okuyabileceginiz incecik bir kitap José Saramago'nun "Bilinmeyen Adanın Öyküsü" adlı eseri, kısa ve sembolik bir anlatı olmasına rağmen, derin felsefi ve edebi temalarla zenginleştirilmiş bir hikaye sunar. Bilinmeyen adalari keşfetmek isteyen bir adamın kraldan tekne istemesi sonucu gösterdiği israra hayran olan temizlikçi kadının da kendini bulmak için ona katılmasıyla başlıyor kitap. Mühim olan şeyin varış değil gidiş olduğunu,bu gidiş yolunda kişinin kendini bulduğuna vurgu yapılıyor. Bilinmeyen adalari bulmaya çalışan adamın aslında kendini bulma arayışı. Bazen kendimizi bilmeyiz bunun için yazar şöyle diyor,"Kendinden dışarı, çıkıp kendine bakmadikca kim olduğunu asla bilemezsin." Hikaye, insanın bilinmeyene duyduğu merakı ve keşif arzusunu simgeler. Bilinmeyen ada, hayallerin, umutların ve keşfedilmemiş potansiyelin sembolüdür. Yolculuk, fiziksel bir keşiften çok, içsel bir yolculuktur. Karakterler, kendi kimliklerini ve anlamlarını ararlar. Bu tema, bireyin kendi varoluşunu sorgulaması ve anlam arayışı ile derinleşir. Adamın kararlılığı ve inadına bağlı olarak bilinmeyen adayı araması, insanın hedeflerine ulaşma konusunda inanç ve azim sahibi olmasının önemini vurgular. Kralın bürokrasisi ve hizmetçiler, toplumun ve otoritenin bireylerin hayallerini ve özgürlüklerini nasıl sınırlayabileceğini eleştirir. José Saramago'nun kendine özgü anlatım tarzı, "Bilinmeyen Adanın Öyküsü"nde de kendini gösterir. Yazar, geleneksel noktalama işaretlerinden ve paragraflardan kaçınarak, uzun cümleler ve diyaloglarla akıcı bir anlatım sunar. Bu stil, hikayenin masalsı ve akıcı doğasını destekler ve okuyucuyu hikayeye daha derinlemesine çeker. Saramago'nun dili sade, ancak semboller ve imgelerle zenginleştirilmiştir. İsimsiz Adam: Hayallerinin peşinden gitmeye kararlı, azimli ve idealist bir karakterdir. Bilinmeyen adayı aramak, onun için sadece fiziksel bir keşif değil, aynı zamanda anlam ve kendini bulma arayışıdır. Kral: Bürokratik ve otoriter bir figür olarak, toplumun ve otoritenin bireylerin özgürlüklerini nasıl sınırladığını temsil eder. Hizmetçi Kadın: Adamın yolculuğuna katılan kadın, hem destekçi hem de yoldaş olarak önemli bir rol oynar. Onun varlığı, hikayeye duygusal bir derinlik ve insani bir boyut katar. "Bilinmeyen Adanın Öyküsü", sembolik anlatımı ve derin felsefi temaları ile öne çıkan bir eserdir. Saramago, kısa bir öyküde insan doğasının karmaşıklığını, hayal gücünü ve toplumsal eleştiriyi ustalıkla işler. Hikayenin masalsı tonu, okuyucuyu düşünmeye ve kendi içsel yolculuğunu sorgulamaya davet eder. Bu eser, bireysel özgürlük, inanç ve hayallerin peşinden gitme temalarını evrensel bir dille işler. José Saramago'nun "Bilinmeyen Adanın Öyküsü", kısa ama derinlemesine düşündürücü bir anlatıdır. İnsan ruhunun keşif arzusunu, inanç ve azmi ile sembolize eden bu eser, okuyucuyu hem duygusal hem de entelektüel düzeyde etkiler. Bu hikaye, Saramago'nun edebi dehasını ve insan doğasına dair keskin gözlemlerini mükemmel bir şekilde yansıtır ve okuyuculara unutulmaz bir okuma deneyimi sunar.
Bilinmeyen Adanın ÖyküsüJosé Saramago · Kırmızıkedi Yayınevi · 200927bin okunma