2024 21. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2024 18:22
Artür Kuyumcuyan’ın ilk kitabı olan Dipteki Adalet, ilk kitaplarını yazan yazarların sahip olmasını bekleyebileceğimiz kusurlarını ekonomik şekilde kullanıp az hasarla nihayete ulaşmayı başarıyor. Kitap, Başkomiser Celal, Komiser Sabri, ekibe sonradan katılan Yunus gibi baş karakterlere bir çok yan karakter ekliyor. Bütün karakterleriyle beraber ortaya çıkan iyimser, insancıl atmosfer kitabın tamamında doğru şekilde kurgulanıyor. İlk eserini yazmış bir yazardan beklenebilecek hatalar burada da görülüyor, ancak bunlar daha çok editör kaynaklı sorunlar. Genel anlamda Kuyumcuyan baştan sona anlatımını sabit tutabilen, sarkmayan, sığlaşmadan çok derinlere de inmeyen ama dolaştığı yerlerde kitaba yakışan bir lezzet yaratabiliyor. Çok polisiye okumuş okurlar için basit kalabilecek bir çok nokta olabilir; çok daha derinlikli, karmaşık polisiye eserleri okumuş okurlar için Kuyumcuyan yeni, farklı bir şey söylüyor denemez, ama zaten yazarın meselesi bunu yapmak değil; yazarın meselesi öncelikle bir cinayet hikâyesi anlatabilmek. Bunu başardığı da ortada. Türk polisiyesi için güzel bir başlangıç çalışması bu eser. Ayrıca kitapta açık bırakılan noktalar, daha doğrusu örneğin Yunus karakterinin kitabın sonlarına doğru fazla kullanılmaması gibi noktalar sanki Celal Başkomiser’in bir kez daha karşımıza geleceğini düşündürüyor. Açıkçası Celal Başkomiser polisiye örneklerimiz içerisinde çok sevilmeye aday karakterlerden birisi olabilir: derinleşmeye, daha boyutlu bir hâle gelmeye açık bir çok yönü var. Bunu Sabri, Yunus ve diğer kişilerimiz için de söyleyebiliriz. Kitapta dikkat çekici editör kusurları yer alıyor. Dilbilgisi ihlâlleri az değil. Bu hatalar dikkat çekiyor. Anlatım bozuklukları konusunda da bir iki örneğe denk geldim. Ancak bu kusurların hiç biri kitaptan aldığımız lezzeti azaltmıyor. Kendi adıma, kitabın finalinin biraz daha uzun olmasını dilerdim. Hikâyede daha fazla yer alması gereken ve bir eksiklik olarak görebileceğimiz bir çok öge yazarın bol diyaloglu, konuşkan, sempatik anlatım tarzıyla göz ardı edilebiliyor; olayların akışı hızı, diyaloglarla çok iyi dengelenmiş bir şekilde kitabın tamamına uyan, oturan bir atmosfer yaratabiliyor. İlgi çekici, iyi bir “polisiyeye başlangıç” kitabı Dipteki Adalet. Kitabın kapağı da çok güzel bu arada. Dipteki Adalet’i herkese öneririm.
Dipteki AdaletArtür Kuyumcuyan · Herdem Kitap · 20231 okunma