Cumhuriyet'in Son Baharı
2024 150. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2024 20:36
Tuğgeneral Dr.Naim Babüroğlu bu kitabında Ordunun bir mensubu olarak, Askeri liseden Kara Harp Okuluna dek, Orduda 37 yıl görev yapmıs biri olarak Yaşadıklarını ve gözlemlerini ifade ediyor. 1978 yılında Cami içersinde sınav sorularının dağıtılmasından tutunuz Alnı secdeye varanların ne tür hilebazlıklar sergilediklerini yaşayarak gördüğünü yazmaktadır. Özellikle 2002 Seçimlerinden itibaren Akp'nin ikdidar olmasıyla 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir yıl sonra başlatılan Orduya Kumpas Ergekon,Balyoz gibi davalarla Ordu içindeki Atatürk'çü subayların tasviyesini Fettullah Gülen'e mensup olanların ise sırtları sıvazlanarak, jet hızıyla terfi edilmeleri hususu... Naim Babüroğlu bu kitapta Genelkurmay Başkanlarından Hilmi Özkök ve Necdet Özel'e ve Hulusi Akar'ın icraatlarına değinmekte. Özellikle Özel'in Genelkumay Başkanlığı döneminde rütbe alanların %70 den fazlası 15 Temmuz 2016 da ki, darbe girişiminde yer alanlar olduğunu belirtiyor. Aslında 15 Temmuz 2016 sonrası Askeriye içindeki Fetocuların tümüyle tasviye edilmediğine kendi bilgi birikimi ve gözlemi doğrultusunda mevcudiyetlerini azalsa da koruduğunu belirtmekte. Türk toplumu olarak cabuk unutan, balık hafızalı bir toplumuz. Ordunun en tepesinde bulunan Genelkurmay Başkanı Ilker Başbuğ'un terör örgütü kurmak ve yönetmek idiasıyla Tutuklandığı gerçeğinide bize hatırlatıyor. Son olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ne denli seçkin öngörü sahibi Bir Lider ve Komutan olduğuna dair tespitini incelemeye alarak noktalayalım Müslüman Ordular İçinde Türk Silahlı Kuvvetleri 1996'da Kuveyt'te bulunan Birleşmiş Milletler Askeri Göz­ lemci Misyonu'nda (UNIKOM) Askeri Gözlemci olarak görev­lendirildim. 37 ülke subayının yer aldığı, Kuveyt ile Irak arasın­ daki "Silahsızlandırılmış Bölge"de devriye faaliyeti sürdürmek ana görevimizdi. 37 farklı kültüre ait subaylarla aynı ortamda görev yapmak, Kuveyt ve Irak topraklarındaki insanlarla bera­ber bulunmak, değişik kültür ve davranış şekillerine sahip insan­larla birlikte çalışmak önemli ve ele geçmez bir tecrübeydi. Macaristan ve Polonya subayları ile Rus subayları arasında­ ki düşmanlığı, Hindistan ile Pakistan subayları arasındaki küs­künlüğü, İngiliz ve Amerikan subayları arasındaki farkı; Senegal subaylarının tutumlarını; Malezya, Bangladeş personelinin dav­ranışlarını; Iraklı ve Kuveytli subayların durumunu; diğer ülke subaylarının tavırlarını tüm çıplaklığı ile gözlemleme fırsatı bul­dum. Ve sonunda şu hükme vardım: İngiliz Devlet Adamı Llyod George'un deyimi ile, "Yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğe bakın ki o büyük dahi çağımızda Türk ulusuna nasip oldu. Mustafa Kemal'in dehasına karşı elden ne gelirdi? " cüm­lesinde yer bulan Atatürk'ün büyüklüğünü tüm açıklığı ile her alanda yaşadım, gördüm. Evet, yurt dışında yabancı subaylarla görev yaptığım sırada, Atatürk'ün ne büyük bir değer olduğunu, laiklik ilkesinin de ne denli önemli olduğunu anladım. Bir Türk subayı olarak diğer Müslüman subayların disip­lin, çalışkanlık, dürüstlük ve kendi ülkelerine sadakat duygu­larının eksikliğini gözlemledikçe Atatürk'ün ve Cumhuriyet Ordusu'nun değerini her gün daha fazla anladım. Güvenliğimi­zin alınmasından, Müslüman bir ülkenin taburu sorumluydu. Tabur Komutanı, cuma günleri bizi birliğinin yemekhanesine, yemeğe davet ederdi. Alandaki camiye Tabur Komutanı namaz kılmaya gidiyorsa, tüm rütbeli personeli peşinden giderdi. Ta­bur Komutanı'nın bulunmadığı zamanlarda, o personelin yarısı bile camiye gitmezdi. Eğer, Tabur Komutanı'ndan sonra gelen kıdemli yüzbaşı yoksa sayı daha da azalır ve personelin çoğu cuma namazına gitmezdi. Din ve samimiyet işte bu düzeydeydi. Başka Müslüman bir ülke subayı da araçla yapılan devriye görevi esnasında, namaz zamanı geldiğinde aracı durdurur, gö­rev dinlemez, çölde namaz kılardı. Ama aynı subay, günah ve ya­sak dediği viskiyi, başka ülke subayları vasıtasıyla aldırmaktan çekinmezdi. İşte, Müslüman ülkelerin din anlayışı buydu. S.39-40
Araştırma-İnceleme Tarih
Cumhuriyet'in SonbaharıNaim Babüroğlu · İnkılap Kitabevi · 202030 okunma