2024 24. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2024 18:11
Uzun yıllar önce kitaplarını okuduğum bir yazar Trevanian; ölümünden ve gerçek kimliğinin ortaya çıkmasından çok önce. Herkes gibi ben de Şibumi’yi onun başyapıtı olarak görmüş diğer eserlerini ise çok da beğenmemiştim. Goodreads arkadaşlarımla okumaya başladık Kasaba’yı :)))) Hem Kasaba’dan hem de birlikte okumaktan hoşlandım; ilk grupla okuma deneyimim oldu bu kitap. Hikayeden ve yazarın anlatımından keyif aldım. Romanın ana kahramanı Main yani kasaba olsa da, derinliği olan çok sayıda karakter var. Bunların başında teğmen Claude LaPointe geliyor. LaPointe sokağın nabzını tutan geleneksel bir polis ve kendi bölgesi olan tutkuyla sahiplendiği Main’ı kendi yöntemleriyle korumak istiyor. Hikayenin hemen başında işlenen bir cinayetin çözülme aşamasında bizler de Main’ı ve insanlarını tanıyoruz. Fakat odak noktası cinayet değil kesinlikle ve bu roman da bir polisiye değil; çok daha fazlası. Değişim, iyilik, kötülük, kanun, hukuk, suç, ceza ve çok daha fazlasının sorgulandığı bir hikaye. Benim okuduğum 1993 tarihli ilk baskıydı ve elime alınca umutlanmıştım. Şimdiye kadarki deneyimlerim eski çeviri ve baskıların çok daha kaliteli olduğunu göstermişti çünkü. Kasaba ile büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Çeviri rezalet ve onun üzerine editoryal açıdan hiçbir katkı yapılmamış. Yidiş, Fransızca, Joual Fransızca hatta İngilizce bir sürü kelime çevrilmeden bırakılmış; sanki çevirmenin daha sonra üstünden geçeceği bir ilk metin gibi eksik kalmış. Bu kelimelerin çoğu çevrilmeli lehçe farklılığına vurgu için bırakılanlar da dipnotlarla açıklanmalıydı. Yabancı kelimeler dışında çeviride öyle absürdlükler vardı ki çevirmenin İngilizce bilip bilmediğiyle ilgili şüphelerim oluştu. Online çevirmeye sayfalarında çevrilip hiçbir düzeltme yapılmasa, ilk baskıdan çok daha anlaşılır bir metin çıkacağına eminim. Buna bir de imla ve yazım hataları eklenince okunmaz oldu kitap. Eğer tek başıma okuyor olsaydım yarım bırakırdım. Daha sonraki baskılarda çeviri sorununun giderilmeye çalışıldığı söylendi. Ne derece başarılı olmuştur bilmiyorum; son baskıları da okumak lazım.
KasabaTrevanian · E Yayınları · 2018366 okunma