Şibumi nin altında kalsada karakter derinliği üst düzeyde sanki insanlarla birebir tanışıp sokaklarda birlikte yürüyorsunuz. Kitap tür olarak polisiye olarak geçse de ahlak, kanun, günah gibi kavramlar üzerinde okuyucuyu düşünmeye itiyor. Hem polisiye okuyup hemde düşünce yolculuğuna çıkmak isteyen okurlara tavsiye ederim.
Kitapla kalın sağlıcakla kalın.
Kim olursan ol, ne için olursan ol, bu dünyada yaşadığın sürece gençliğine layık olmalısın, çünkü gençlik sadece aşırıya kaçan ve çok çabuk biten bir maskaralıktır, o yüzden sonuna kadar. dünyanın, git sevmen gerekeni sev, yapman gerekeni yap, düşünmen gerekeni düşün.
Kitap türü polisiye. Kasabada herkes tarafından saygı gören emekliliği yaklaşmış ama karizmatik amirimiz var. Cinayet vakasını çözmeye çalışıyor. Kitap kendini okutturuyor.
Uzun yıllar önce kitaplarını okuduğum bir yazar Trevanian; ölümünden ve gerçek kimliğinin ortaya çıkmasından çok önce. Herkes gibi ben de Şibumi’yi onun başyapıtı olarak görmüş diğer eserlerini ise
Trevian ın çok iyi hikayeleri arasında kalmış ve zihninden tortu attığı ama en az on üzerinden sekizlik bir hikaye. Tavsiye ederim. İnfazcı/Hesaplaşma ve 20. Mil arasında kalmış, kısa ve kolayca biten bir kitap. Rahmetli yaşasaysıda da rakı içerken konuşsaydık. :-)
Kasaba sokaklarının tasviri öyle güzel ki, kendinizi o sokaklarda hissediyorsunuz. Bu roman aslında polisiye ama bildiğimiz polisiye romanların olay örgüsünden biraz yavaş ilerliyor. İlk başlangıç heyecanlıydı fakat ortalarda yavaş ilerledi. Anlatımı ve ders verici sözleri çok güzel.
Kitap birçok polisiye romanına göre akış hızı olarak yavaş işliyordu. Sakin Main kasabası güne cinayet haberiyle uyanır. Ve haber ilk olarak Lapointe'ye ulaşır ve görevi üstlenir. Yılların tecrübesi bu olaya kendi teknik ve çözümleri ile cinayeti çözmeye başlayacaktır. Kitap komiserin izini sürdüğü cinayetin yanında kendi çevresi, yaşamı, evliliği, dostlukları kendi öz eleştirisine odaklanır. Okuması yer yer sıkıcı olsa da altı çizilecek yerler mevcut. Bol aksiyon ve macera bekleyenler hayal kırıklığı yaşayabilir. Keyifli okumalar kitabı okuyacaklara :)
Trevanian'ın diğer kitapları ile karşılaştırınca polisiye kısmında heyecanlı bir ilerleyiş yok. Ancak sokakların ve insanların anlatımı muhteşem. Sokaklar anlatılırken sanki sizde o sokakta yürüyor gibi, insanları ise karşınızda gibi hissediyorsunuz. Okunmaya değer bir kitap.
Kasaba, Trevanian'ın ilk kitabı imiş, yazardaki cevherin ilk ipuçlarını da cömertçe sergiliyor. Çünkü cinayet romanı gibi görünse de çok katmanlı bir kitap Kasaba.
Kitabın adını alan Main(Kasaba), Kanada'da büyük bir şehrin göçmenlerden oluşan eski kısmı, sürekli bir göçmen sirkülasyonu var. Içinde yaşayanlarla bütünleşen, nefes alıp veren bir organizma burası.
Ülkeye yasa dışı yollardan gelmiş ve kimliği olmayan bir yabancının bıçaklanmış cesedi bulunuyor Kasaba'da. Soruşturma sırasında her bölümde çeşit çeşit insan geçit yaparken, her biri kitapta yer alan bu cinayetin gizemini tamamlıyor. Hatta doğa ve hava durumu bile rol alıyor.
Kayıplarının derin acısı ile başa çıkmaya çalışırken yalnızlaşan arızalı insanları sevdim, suç işleyenin bakış açısını da anladım -romanda birbirinden farklı pek çok suç işleniyor çünkü-.
Suç-günah-adalet kavramlarını sorgulatan konuşmalar romanın özetiydi adeta.
Trevanian okumak büyük bir keyiftir diyerek, iyi edebiyatı tatmaları için herkesi bu şölene davet ediyorum.
Diğer kitapları gibi bu kitabı da çok şaşırttı. Her seferinde bunu yapıyor öyle ipuçları bırakıyor ki tam yakaladım şimdi diyorsunuz fakat bambaşka bir şey çıkıveriyor. Çok başarılı bir kalemi var, keyifle okuyorum. Özellikle kitaplarında güzel cümlelere ve anlamlı dialoglara yer vermesi benim en beğendiğim yönü. Başları güzel ortalara doğru hafif bir düşüş yaşıyor ama sonlara doğru yine o sükseyi yakalıyor.
Rodney William Whitaker, (doğum 12 Haziran 1931, New York - ölüm 14 Aralık 2005 İngiltere) ABD'li yazar. Romanlarında genellikle Trevanian takma adını kullandığı için bu isimle tanınır.
14 Aralık 2005'te 74 yaşında hayata veda etti. İngiltere'nin batısında adı açıklanmayan bir kronik akciğer hastalığı tedavisi gören Whitaker, 15 Aralık'ta toprağa verildi. Vasiyetine uygun olarak mezarının yeri açıklanmadı.
"Trevanian" adıyla yazdığı casusluk ve macera romanlarıyla ünlenen Rod Whitaker, kendi adının dışında, "Nicholas Seare" ve "Benat LeCagot" gibi birçok takma isimle değişik konularda eserler yayımladı.
Katya'nın Yazı, Şibumi, Hesaplaşma, Yirminci Mil Türkçe'ye çevrilen ve en bilinen kitapları. Kitapları dünyada milyonlarca basılan Whitaker, yaşamı süresince hiç ortaya çıkmayarak kendisini gizledi.
Şibumi (Shibumi) adlı macera romanı dünyada satış rekorları kırmıştır(Şibumi). Yazarın Yayımlanmış 10 kadar romanı 5 milyonun üzerinde satış yapmıştır. Türkçe'ye İnfazcı adıyla çevrilen ilk romanı The Eiger Sanction, ünlü oyuncu / yönetmen Clint Eastwood tarafından sinemaya kazandırılmış ve çok başarılı performans sergilemiştir.