Şibumi

Orijinal Dil:
İngilizce
Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri

‘İfade dolu bir sessizliği’ anlatmak isteyen çok sesli bir kitap...
2020 40. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2020 23:54
‘1K kutsal kitaplar serisi’nden Şibumi’nin incelemesi vesilesiyle herkese selamlar... Çok net hatırlıyorum, siteye ilk üye olduğumda ‘bu kitaba sahip olmayanları burada barındırmıyorlar herhalde’ diye bir kaygıya kapılmış, Ocak 2018’de hemen sipariş etmiştim kitabı. Ancak kitabı almak da yetmiyor tabii. https://1000kitap.com/Nordavind ‘nın başını çektiği deri kıyafetler giymiş motorlu devriyeler periyodik olarak kitabın okunması konusunda önce uyarıp sonra yasal işleme tabii tutuyorlar! İki yıl boyunca kaçak bir şekilde kendimi gizlemeyi başardım. Ancak geçen hafta Tuco, Kabataş civarında bir kavşakta kıstırıp son uyarısını yaptı ve elime siyah bir zarf tutuşturdu. İşte o noktada başka bir seçeneğim kalmadığını anladım... :) Yanlış anlaşılmasın bu arada, aslında aldığım günden bu yana kitabı okumak için oldukça hevesliyim. Ancak ‘yoğun dönemlerinde bu kitabı harcama’ adını verdiğim klasik hastalığım burada da bir türlü yakamı bırakmadı. Öyle bir illet ki, bir kitabı 2 yıl boyunca sizden kopartabiliyor. Tedavisi ise, Tuco gibi sizi arkadan itekleyecek dostlarınızın olması... Neticede, büyük bir hayranlıkla okumaya başladığım, süreç içinde gel-gitler yaşadığım ve sonlara doğru ilk heyecanımı büyük ölçüde kaybettiğim bir kitap yolculuğu oldu benim için. Ancak kitaptan pek çok anlamda oldukça faydalandığımı net olarak söyleyebilirim. Bunun detaylarını anlatacağım tabii ki... Faydalanma eğrisi, kitaplarla kurduğum ilişkide benim için en değerli gösterge. Bundan yıllar sonra kurgu, karakterler, olaylar unutulur ama kitaptan öğrendikleriniz bir ömür boyu belleğinizde yer eder... Bu anlamda değerli dostum Tuco’ya ve tüm Şibumi dostlarına en içten teşekkürlerimi sunarım... ---------------------------- Bu uzun girizgahın ardından biraz kitabımızın içine girelim
Go, Meditasyon ve Savaş - Şibumi
2025 21. kitabı
Okunma: 21 Mart 2025 19:44
Nicholai Hel…Baskça dahil yedi dili konuşuyor. Çıplak elle, silah kullanmadan kötülerin haddini bildiriyor. Japon bir general tarafından büyütülmüş ve bir ideası var hayatta. Şibumi… Şibumi kavramının önce anlamını sonra da bende uyandırdığı duygudan bahsetmek istiyorum. Sanatsal ve mimari anlamda Şibumi; basitliğin, gizemin ve karmaşıklığın beraber oluşturduğu mükemmeliyetti anlamına geliyor. Kitabı okuduğumda bedenimde yarattığı etkide ise sadeliğin olağanüstülüğü. Hazzın zifiri karanlığı ve kalbin tamamen saydamlaşması. Her şeyin tek bir anlama gelmesini hissettim. Tıpkı bir ağacın gölgesinde meditasyon yaparken güneşin varlığını özümsemek gibi. Trevanian yazarımızın okuduğum ilk kitabı Şibumi. Go oyununun gizemlerini, Şanghay’ın kiraz ağaçlarının serinliğini, acımasız CIA, Şişko, Güve kavramlarının Nicholai için olayları nerelere taşıdığını okuyacaksınız. Medeni olduğunu düşünen Avrupa’nın ciddiye almadığı Baskların onur, haysiyet, denge anlamında pek çok medeniyetten üstün olduğunu anlıyorum. Kendisinden yardım istemeye gelen Hannah’ı asla yarı yolda bırakmak istemeyen Hel, Pireneler’deki sadeliğin görkeminde yaşadığı Etchebardaki şatosundan çıkar, ve maceranın sonraki adımına gidilir. Nicholai aynı zamanda mağara keşifleri yapmayı çok seven ve bilinmeyeni arayan yüce bir bilgedir aynı zamanda. Bahçesini yaratmak için gösterdiği sabıra hayran oldum. Pek çok konuda bakış açım değişti hayata. Bir kitap insanı derinden sarsabilir. Ayrıca kitapta mistizm kavramına yer verilmiş. Üzerine saatlerce konuşmaya açık bir konu. Oturduğumuz yerde çok uzaklara gittiğimizi hissettiğimiz, kendimizi çayırda veya huzurlu olacağını hissettiğimiz yerde bulduğumuz “dalmak” adını verdiğimiz konu aslında bahsettiğim. 1000 kitap sakinleri okuyun… Bana bu kitabı alan kalbi sevgiyle
2018 48. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2018 16:12
Yıl 2018 mevsime uydum Sebep oldu Tuco bir kitap okudum Şibumi defterine adımı yazdım Nicholai Hel dünyaya hükümdar olmaz ! Şibumi. İtiraf etmeliyim, her ne kadar az okuyan biri olsam da bugüne kadar okuduğum en güzel 10 kitaptan biri oldu. Şibumi felsefesi, yaşam tarzı, dünya algısı. Biz bunu Türk-İslam sentezine pekala “Hikmet” diye uyarlayabiliriz. Her şeyden önce belirteyim ki “Zaman” kavramı bu kitaba çok güzel yedirilmiş. Hem neredeyse 40 yılı hem de birkaç günü ileri-geri sar dön anlat tekniğiyle çok güzel işlemiş. Ne kadar anlatsak neresinden tutsak, Tuconun da dediği gibi mutlaka bir şeyler eksik kalacak, tekrar tekrar okunmaya müsait bir kitap. Siyasi politik olarak bakarsak son yüzyıla ışık tutuyor, Başta Amerika (U.S.A) ve onun CIA ve türlü dolaplarını çok yerinde tespitlerle ortaya koyuyor. Bununla birlikte 2. Dünya Savaşı ve türlü devletlerin türlü tezgahlarını da. Bugün de önemini koruyan petrol paylaşım savaşları, OPEC denilen yerleşik para ve güç düzeni. Kitapta geçen Arap işbirlikçiliği ve diğer pek çok mesele. Burada Tucoya ve sizlere hatırlatmak istediğim önemli bir tarihi olay var, o da bu düzene kafa tutan belki de tek Suud kralı olan Faysal suikastı. Bu çok uzun bir mesele aslında önüyle arkasıyla, isteyen araştırsın diyerek sadece kısa bir Google alıntısıyla yetineyim, “Suikasti gerçekleştiren kişi kralın yeğeni Faysal bin Musad’tı. Faysal bin Musad, Amerika’dan yeni gelmişti.” Google demişken, kitapta çok önemli bir yer tutan “şişko” denilen bilgisayar ya da benzeri alet de bugünün internet düzenine ve özetle Google imparatorluğuna birebir uymaktadır. Nicholai Hel , yani kahramanımız. Onu anlatmak için destan yazmak gerekiyor. Ne söylesek az gelecek. Kader ağlarını örerken, ülkeden ülkeye savrularak yaşayan , birkaç dile hakim, hem
2025 71. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2025 00:00
Nicholai Hel, orospu çocuğu. Eveet gerçekten de orospu çocuğu. Annesi Şangay'ın en çekici kadınlarındandır. Etrafına topladığı erkekleri baştan çıkartmayı çok iyi biliyor. Civardaki en güzel evlerden biri onun olmasından kaynaklı Japonlar, Şangay'ı işgal edince General Kishikawa onların evine yerleşiyor. Burada geçirdiği süre boyunca Kishikawa, çok sevdiği go oyununa daha çocuk olan Hel'in de ilgisi olduğunu fark eder. Birlikte geçirdikleri vakitlerden sonra Hel, generali babası gibi görür. Kishikawa, Hel'in annesinin ölümünden sonra onu ünlü bir go ustası olan Oteka-san yollar. Oteka-san bir go oyunu sırasında Hel'in hareketlerindeki durgunluktan onun neler yaşadığını öğrenmeye çalışır. Hel, çoğu ustanın erişemediği şibumiye ulaştığını bilmeden ustasına açıklamaya çalışır. Şibumi; basitliğin, gizemin ve karmaşıklığın beraber oluşturduğu mükemmeliyet. Oteka-san'ın yanında şibumiye geçişlerini kontrol altına alma ve onu geliştirmeyi tamamen öğrenir. Kishikawa, Hel'i çok sık ziyaret edemese de her gelişinde ona farklı dillerden kitaplar getirir. Şangay öğrendiği 6 dili de burada geliştirir. Daha sonra öğreneceği Bask dili ile de 7 dili anadili gibi öğrenecek. Oteka-san ölünce de hasbelkader girdiği bir şirkette şifreli mesajları çözmeyi öğrendi. Öğrendiği mesajların tehlikeli olmasından kaynaklı çıplak elle öldürme sanatını seçerek onunla da ustalaştı. Şifre çözerek çok para kazanmaya başlayınca şibumiden uzaklaştığını hissediyor. Şibumiye ulaşılabilecek en uygun spor olarak mağaracılığa merak salıyor. Hel, bu öğrendiklerinin onun hayatını değiştireceğini hiç bilmeden yaptı. Hel, Hasan Sabbah titizliğiyle eğitti kendini. Sabbah, afyon kullanırken; o, şibumi öğretisini kullandı. Sabbah, feda olmayı öğretirken; Hel, feda etmeyi öğrendi. Kitabın isminin şibumi
ŞibumiTrevanian · E Yayınları · 20249,5bin okunma
Bazı kitaplar seni bulur.
2025 36. kitabı
Trevanian 'ın 1979'da yayımlanan Şibumi romanı, casusluk edebiyatının sınırlarını zorlayan, felsefi derinlik ve ironik mizahla dolu bir eser. Bazı kitaplar vardır, sadece bir hikâye anlatmaz; seninle oturur, uzun uzun sohbet eder. Şibumi tam da öyle bir kitap. Şibumi , Nicholai Hel adlı yarı Rus, yarı Alman bir anti-kahramanın hayatını merkeze alıyor. Hel, Go oyunu ustası, dilbilimci, mağaracı ve "çıplak öldürme" sanatçısı bir suikastçı. Hikâye, Bask bölgesindeki şatosunda sakin bir hayat süren Hel'in, CIA ve diğer istihbarat örgütlerinin oyunlarına sürüklenmesini anlatıyor. Bel kemiği, "çabasız mükemmellik" anlamına gelen "Şibumi" olan kitapta Trevanian , Doğu felsefesi ile Batı'nın tüketim çılgınlığını karşılaştırarak, kapitalizme, bürokrasiye ve istihbarat dünyasının sahteliğine sert eleştiriler yapıyor. Trevanian , sıradan bir casus olmayan; diller, kültürler ve felsefeler arasında ustaca gezinen, satrançla, Go oyunuyla, dillerle, doğu felsefesiyle yoğrulmuş, “şibumi” kavramını hayatının merkezine yerleştirmiş bir adam olan, Nicholai Hel karakterinin üzerinden Batı’nın gürültülü dünyasıyla Doğu’nun sessizliğini karşı karşıya getiriyor. Romanın başları Hel'in geçmişini anlatan uzun flashback'lerle dolu, 400+ sayfada, yer yer gereksiz detaylarla (Go kuralları, mağaracılık teknikleri) ağırlaştırıyor olması gibi kusurları varsa da, okuduktan sonra "şibumi" kelimesini hayatınızın bir yerine yerleştirecek, okurken bazen Hel’in soğukkanlılığını hayranlıkla izleyecek, her sayfasında “azın içinde çok” , "sadeliğin içindeki derinlik" fikrini , "sessizliğin içindeki kudreti" göreceksiniz. Biraz geç tanıştım Şibumi ’yle ama sanırım tam vaktinde geldi. Bazı kitaplar seni bulur; Şibumi de benim için öyleydi.
ŞibumiTrevanian · E Yayınları · 20249,5bin okunma
Okunamayacak kadar uzun ama bana lazım:D
Puan vermedi·454 syf.·
2026 10. kitabı
Şibumi ilk bakışta bir casus romanı gibi görünür disiplinli bir suikastçının geçmişi küresel güç ağları takipler operasyonlar ve stratejik hamleler vardır fakat roman ilerledikçe olay örgüsünün yalnızca bir yüzey olduğu asıl meselenin modern dünyanın güç estetiğiyle hesaplaşmak olduğu anlaşılır Trevanian türün tüm araçlarını kullanır ama türün sınırlarına hapsolmaz gerilim inşa ederken aynı zamanda bir medeniyet eleştirisi kurar ve bunu yaparken ironik yer yer alaycı ama daima kontrollü bir anlatı tonunu elden bırakmaz Romanın merkezinde Nicholai Hel bulunur Hel yalnızca olağanüstü bir zihin değil bilinçli olarak inşa edilmiş bir varoluş projesidir Japonya’da yetişmiş go oyununda ustalaşmış diller arasında rahatlıkla dolaşabilen bedensel ve zihinsel disiplinini asketik bir titizlikle sürdüren bu karakter modern dünyanın hız tüketim ve görünürlük saplantısına karşı sessiz bir karşı örnektir Onu güçlü kılan şey yalnızca öldürme kapasitesi değil dünyayı kavrama biçimidir Hel çevresini analiz ederken aynı zamanda Batı’nın politik ve kültürel reflekslerini de teşhir eder ve bu bakış bir istihbarat uzmanının teknik soğukkanlılığından fazlasını içerir estetik bir mesafe taşır ve bu mesafe romanın temel kavramı olan şibuminin somutlaşmış hâli gibidir Şibumi gösterişsiz zarafetin ve çabasız ustalığın ifadesidir Trevanian bu kavramı yalnızca kültürel bir motif olarak kullanmaz romanın etik omurgasına yerleştirir Helin eylemleri yüksek sesle duyurulmaz zaferleri ilan edilmez başarıları propaganda malzemesine dönüşmez o görünmezliği bir güç stratejisi olarak benimser ve bu tercih romanın politik arka planıyla doğrudan ilişkilidir çünkü karşısında devletlerin ötesine geçmiş medyayı krizleri ve korkuyu manipüle eden amorf bir yapı vardır Mother Company olarak adlandırılan bu
2024 167. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2024 23:59
Kitap çok güzel başlıyor aslında. Bir havalimanında yapılan bir suikast sonucu bir kriz masası bir araya gelir. Burada ismi geçen uluslar arası bir suikastçı olan Nikolai Hel'in hayatını aydınlatma üzere kurulmuştur roman. Onun Rus asıllı ve Japonya'da eğitim görmüş renkli geçmişi, üstün yetenekleri ve bugünkü zenginlik ve konumuna nasıl kavuştuğu, bugünün kriz masası buluşmaları ve geçmişin anıları arasında zıplaya zıplaya biz okuyuclara açık edilir. Hel'in silahsız adam öldürme kabiliyeti, Go oyunundaki üstün kabiliyeti, şibumiye olan merakı ve ona erişme tutkusu bize birçok alanda ilginç bilgiler sunmakta ve romanı ilgi ve alakayla okumamıza sebep olmaktadır. Ne var ki hikaye daha sonraları çeliskiler açık etmekle, hikayenin akışı marağa bölümü ve akış temposunun muazzam şekilde hız değistirip yavaşlaması ile çok sıkıcı bir hal almaktadır. Hikayenin başından sonraki bölümlerde gizemli kahraman Hel, ukela bir Casanova'ya dönüşmekte ve bana göre bir anti kahraman olmakta. Harika başlayan bu kitap, kurgu zayıflığı ve yazarın egosu ve saçmalıklarıyla potansiyelinin çok altında kalan bir kitap oldu benim için malesef...
ŞibumiTrevanian · E Yayınları · 20249,5bin okunma
İnsan hep yeniden başlayabilendir...
2019 46. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2019 16:44
İnsanlar acı çeker ve bu çekilen acıların ödedikleri bedeller olduğunu zannederler. Ne kadar saçma bir durum değil mi? Başkasının hatası neden senin bedelin olsun. Aptal bir beynin kurguladığı saçma sapan eylemler sonucu aldığın yaralar ve acılar senin bedelin değil, kaderindir. Özel yeteneklerin yoksa, bir paratoner gibi şansı üzerinize çekmiyorsanız kaderiniz pekte değişim göstermeyecektir. Ancak üzülmeyin, insan hep yeniden başlayabilendir. Şibumi güzelliğin içerisindeki estetik, zenginliğin içerisindeki mütevazılık, kalabalığın içerisindeki münzevilik ve iletişimin en doğal, en güçlü halidir. Hep deriz ya mutluluk insanın içindedir ve bütün eylemlerinin içerisinde mutluluk yatar. İnsanın umduğu ile bulduğu arasındaki durumdur mutluluk. Beklentilerinizi küçültün ve küçülttükçe emin olun ruhunuz biraz daha dinginleşecek, huzura biraz daha yakışıp şibumiye ulaşacaksınız. Rüyasını kontrol edebilenler ve zaman zaman astral seyahatlere çıkabilenler ne demek istediğimi daha iyi bilirler; bizler bir parça değil aksine bir bütünüz. “Eğer ticaretini yaptığın bilgi ve sırlarsa, çabuk bozulan mal alıp satıyorsun demektir.” (Alıntı #48237808 ) Okuduğumuz eser bir romandır ve dünyanın 20. yüzyıl dramıdır. Keşifler neticesinde gelişen sanayi ve sanayinin gereği olan enerji bazı kişilerin dikkatini çekmiş, bu konular üzerinde yoğunlaşıp, bir diğer dünya insanı toprağını sömürmeye başlamıştır. Bu yaparken de asla oburluğundan vazgeçmemiş, nice kanlar dökmüş ve dünya üzerinde tekel olma yönünde bir politika izlemiş ve bunu başarmıştır. Elbette bu filmlere konu olabilecek aileyi ve o dört kardeşi hepimiz tanırız, lakin atı alan Üsküdar’ı geçti. “Havayı ve suyu kirleten, soyan, sömüren kuruluşlar hesabına çalışan insanlara katil derler.” (Alıntı
ŞibumiTrevanian · E Yayınları · 20249,5bin okunma
Ben teslim oldum… ‘Şibumi’ bir tür teslim oluştu…
·454 syf.·
2025 79. kitabı
Benim şansım , elimdeki kitap listesini ararken, yanında bir de kendi tavsiyesi olan kitabı verecek bir sahafla denk gelmiş olmam oldu. Şibumiyi verip, “Bunu şimdiye kadar okumamış olduğunuza inanamıyorum.” Demişti. Kitabı bitirdiğimde, şimdiye kadar okumamış olduğuma mı üzülsem, geç de olsa okuma fırsatım olduğuna mı sevinsem bilemedim… Nicholai Hel, yarı Rus, yarı alman asıllı koyu bir Amerikan düşmanı. Şanghay’da doğmuş, bir japon generali tarafından büyütülmüş ve “Go” oyunu öğrenmiş. Bask dili dahil yedi dili ana dili gibi konuşuyor. Üstün düzeydeki “ yakın algılama” yeteneği sayesinde fotoğrafı bile çekilemeyen bu yenilmez savaşçı günün birinde emekli olarak yaşadığı şatosunda amansız ve acımasız bir dövüşe katılmak üzere çıkıyor… Nicholai Hel, okul eğitim almamış, evde annesinin tuttuğu hocalar tarafından özel olarak yetiştirilmiş, çokça kitap okumuş, kendini uğraştığı her şeyde ustalaştırmış gerçek bir filozoftur... Cesur, korkusuz, yetenekli bir savaşçı, öyle ki kağıt parçası, kurşun kalem, plastik kartla bir insanı öldürebilmektedir. Bu haliyle fantastik olmayan edebiyatın en abartılı karakterlerindendir. Öyle ki bir kez seviştiği tüm kadınlar yaşamlarındaki en iyi deneyimi yaşamış olur ve hayatlarının geri kalanında Nikko gibi bir adam bulamadıkları için bunalıma girerler. “Şibumi”, sıradan, olağan görünümlerin altında yatan gizli üstünlükleri anlatır. Şibumi demek, bilgiden çok anlayış demek. İfade dolu bir sessizlik demek. Kendini kanıtlama gereği duymayan bir alçakgönüllülük demek. “Şibumi” o kadar doğru bir söz ki, cesaretle söylenmesine gerek yok. O kadar dokunaklı bir olay ki, güzel olmasına gerek yok. O kadar gerçek ki, sahici olmasına gerek yok. “Şibumi”, bir tür teslim oluştu… Generali tarafından eğitilirken, hem “Go” oynayıp, hem de oyun ve
Şibumi'nin Oyun Planı
2023 39. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2023 18:00
Bölüm I Fuseki - Oyunun açılış bölümüdür, üzerinde oynanılan tahtanın tümü göz önüne alınır. Bölüm II Sabaki - Güç bir durumdan çabuk ve esnek bir manevrayla kurtulma çabasıdır. Bölüm III Seki – Nötr bir durum olup taraflardan hiçbirinin avantajı yoktur. Bölüm IV Uttegae - Bir özveri hamlesidir. Rizikoludur. Bölüm V Shicho - Hızlı bir saldırıdır. Bölüm VI Tsuru no Sugomori -Taşların kendi yuvalarına çekilmesidir. Rakip taşların zarif bir manevrayla ele geçirilmesi demektir. Bir an kitap okuduğumu unutturan ve bir filmin içinde olduğumu hissettiren muhteşem bir kitap. Çok derin karakterler, çok ayrıntılı ancak asla sıkmayan akıcı anlatım. Kitabın içinde yazılmak için yazılan hiçbir kelime yok. Her kelimesi, her cümlesi dopdolu. Kitabın içinde kısa süreli yer alan karakterlerin bile kurgusu çok sağlam. Detaylı,empati yapılabilir ve saygı duyulası. Zaman zaman üzüldüğüm, bazen güldüğüm ve çokça şaşırdığım muhteşem bir kitaptı. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
Roman

TrevanianYazar · 20 kitap
Rodney William Whitaker, (doğum 12 Haziran 1931, New York - ölüm 14 Aralık 2005 İngiltere) ABD'li yazar. Romanlarında genellikle Trevanian takma adını kullandığı için bu isimle tanınır. 14 Aralık 2005'te 74 yaşında hayata veda etti. İngiltere'nin batısında adı açıklanmayan bir kronik akciğer hastalığı tedavisi gören Whitaker, 15 Aralık'ta toprağa verildi. Vasiyetine uygun olarak mezarının yeri açıklanmadı. "Trevanian" adıyla yazdığı casusluk ve macera romanlarıyla ünlenen Rod Whitaker, kendi adının dışında, "Nicholas Seare" ve "Benat LeCagot" gibi birçok takma isimle değişik konularda eserler yayımladı. Katya'nın Yazı, Şibumi, Hesaplaşma, Yirminci Mil Türkçe'ye çevrilen ve en bilinen kitapları. Kitapları dünyada milyonlarca basılan Whitaker, yaşamı süresince hiç ortaya çıkmayarak kendisini gizledi.  Şibumi (Shibumi) adlı macera romanı dünyada satış rekorları kırmıştır(Şibumi). Yazarın Yayımlanmış 10 kadar romanı 5 milyonun üzerinde satış yapmıştır. Türkçe'ye İnfazcı adıyla çevrilen ilk romanı The Eiger Sanction, ünlü oyuncu / yönetmen Clint Eastwood tarafından sinemaya kazandırılmış ve çok başarılı performans sergilemiştir.