Küçük Arı

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı
Türler:

2025 117. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2025 11:31
KÜÇÜK ARI-CHRIS CLEAVE,343 sayfa Bazı hikayeler sadece okunmaz,hissedilir. Chris Cleave nin ” Küçük Arı romanı,savaş ,göç,vicdan suçluluk‍, sadakat ,yürek burkan ama umut dolu bir hikayeyi anlatıyor. Mültecilik ve göçmenlik, Batı’nın suçluluk duygusu ve sessizliğini , kadın dayanışmasını , savaşın insanlar üzerindeki etkisini, adalet ve insanlığı çok güzel bir şekilde işlemiş romanında yazar. Yazar kitabının her ne kadar kurgu olduğunu söylese de romanda yaşananların romanın yazıldığı dönemde gerçek hayatta da yaşandığını belirtmektedir . “Eğer isimlerimiz olmasaydı, insanlar bizim de insanlar olduğumuzu hatırlarlar mıydı?” Küçük Arı romanı ,Nijeryalı genç bir mülteci ile İngiliz bir kadının yollarının kesişmesini anlatıyor.İki kadının geçmişinde Nijerya sahilinde yaşadıkları korkunç bir olay vardır ve yıllar sonra vicdan,sorumluluk ve insanlık duygularıyla tekrar bir araya gelirler. Kitap göçmenlik ve İngiltere’nin göçmenlere ve göçmenliğe bakış açısını,göçmen bir kızın trajedisini son derece tarafsız bir şekilde anlatırken aynı zamanda olaylara “seyirci kalmanın” ağırlığını da okuyucuya duygusal bir şekilde yansıtıyor.Sarah’ın iç çatışmaları da okuyucuyu kendi hayatı ile yüzleşmesini sağlıyor. “İngiltere, zulüm ve çatışmadan kaçan insanlara güvenli bir sığınak sağlama geleneği ile gurur duymaktadır.”️ -Birleşik Krallık‘ta Hayat:Vatandaşlığa Yolculuk kitabından alıntı.(Birleşik Krallık içişleri bakanlığı,2005) Kitabı okuduğunuzda İngiltere’nin iki yüzlülüğüne de şahit oluyorsunuz bu cümle ile. Kitap iki karakter etrafında dönmekte ve olaylar Küçük Arı ile Sarah tarafından anlatılmaktadır.Küçük Arı Nijerya’dan İngiltere ‘ye kaçak yollarla gelen genç bir mülteci kız.Sarah ise İngiltere’de yaşayan, dışarıdan “başarılı”gibi gözüken bir dergi
Küçük ArıChris Cleave · Pegasus Yayınları · 20116,1bin okunma
Yaşamak için, en çok korktuğun şeye dogru gitmen gerekir.
2025 154. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2025 23:14
İtiraf etmeliyim ki bu kitabı ilk okuduğumda sevememiştim. Bana zaman kaybı gibi gelmişti, sayfaları çevirdikçe aradığım etkiyi bulamamıştım. Ama kitaplar bazen bize o anki hâlimize göre dokunur; belki de hazır değildim. Bugün dönüp baktığımda anlıyorum ki Küçük Arı ; savaşın acı yüzünü, göçün yalnızlığını ve kadınların susmayan direnişini anlatıyor. İlk başta fark etmediğim o kırılgan gücü, şimdi daha net görüyorum. “İnsan umudunu kaybettiği anda ölmeye başlar.” Bu cümle bana, neden her şeye rağmen yaşamaya tutunduğumuzu hatırlattı. Evet, ilk okumada bana yabancı geldi ama şimdi düşünüyorum: belki de bazı kitaplar bizde hemen yankı bulmaz, bekler. Küçük Arı da bende bekleyenlerden oldu. Keyifli okumalar dilerim
·344 syf.·
2025 19. kitabı
Aslında ortalama bir kitaptı diyebilirim, kütüphaneden seçerken üzerinde ikinci uçurtma avcısı gibi iddialı bir söz vardı ve sanırım ona aldandım, okumak isterseniz tabi ki okuyun ama insan biraz da okuduklarıdır, unutmayın.
Edebiyat & Roman
2023 285. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2023 19:00
Sağlam bir pazarlama politikasıyla piyasaya sürülmüş ve reklamı bolca yapılmış bir kitap. İki sayfa boyunca Amerika ve Avrupa kökenli gazetelerin kitaba dair övgülerini okuyorsunuz. Reklamlara aldanıp aldığım bir kitaptı. Gösterişli kocaman bir paketten dandik bir hediyenin çıkmasına benzeyen bir hayal kırıklığı yaşadım. Gelelim kitaba. Kitap genel anlamda okunabilir bir kitap. Akıcı ve dikkat çekici bir konusu var. Ancak bu kadar övgüyü hak eden bir kitap olduğunu düşünmüyorum. Kenya'nın küçük bir köyünde ailesi ile yaşayan Küçük Arı petrol şirketlerinin köyünde yaptığı korkunç kıyımın tanıklarından biridir. Şirketin yerli işbirlikçileri, kıyıma tanık olanları da ortadan kaldırmanın peşine düşer. Küçük Arı, biraz çabalarının biraz da talihin yardımıyla İngiltere'ye kapağı atmayı başarır. Ancak mültecilerin kapatıldığı bir kampa tıkılır. Yıllar önce Kenya'da olayların bir kısmına tanık olan İngiliz ailenin adresinden başka elinde bir şey yoktur. Yine bu kamptan da talihin yardımıyla kurtulmayı başarır. Dostluk, sevgi ve barış üzerine bir kitaptı. Beklentiyi yüksek tutmadığınız müddetçe keyif alınabilecek bir kitap. Ancak ben çok yüksek bir beklenti ile okumaya başladığım için çok da keyif alamadım.
2017 51. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2017 12:54
Kitap genel anlamda güzeldi. Uykusuz kalmanıza sebebiyet verecek şekilde sürükleyiciydi. Kitabın ilk başında yazar, size tüm kişileri veriyor. Aradaki bağlantıları yavaş yavaş çözümlüyor. Bu da kitaba olan ilginizin düşmemesini sağlıyor. Aslında Küçük Arı'nın hikayesinin ahım şahım bir yanı yok. Sadece yazar bilgileri size öyle bir ustalıkla sunmuş ki, sizi bu çözümleme duygusu ve gerçeğe kavuşma heyecanı için sayfaları yutuyorsunuz. Kitabın sonunda hüsrana uğradığımı söyleyebilirim. Dikkat bu satırlardan sonra spoi içerecek incelemem. Hikayenin, gerçek bir olaydan alıntı yapılarak oluşturulduğunu düşünürken, kitabın sonundaki açıklamadan sonra kandırıldığımı düşündüm. Baştan kitabın sonuna göz atsaydım, bu kitabı hiç okumazdım. Bu kadar drama giripte gerçeğe dayanan bir şey söz konusu değilse, gidip Stephen King okurdum.
2021 23. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2021 03:28
Bu kitabı sanırım ilk olarak ortaokul zamanımda okumuştum. Beni çok etkilediğini hatırlıyorum. Alışveriş için internette gezerken bu kitaba denk geldim ve neden tekrar okumayayım ki dedim kendi kendime. Elime geçtiği gibi okumaya başladım, bir solukta da bitirdim. Küçük Arı'nın bizi zaman zaman güldüren çokça da içimizi burkan hikayesi akıcı bir dille anlatılmış. Yıllar önce okuduğumda ne hissettiysem bugün çok daha fazlasını hissettim. Herkesin alıp okumasını isterim. Son olarak bir alıntı daha paylaşmak isterim. ''... Barış ne demektir biliyor musun, Charlie?" Charlie kafasını salladı. "Barış, insanların birbirlerine gerçek adlarını söyleyebildikleri bir zamandır."
2018 10. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2018 15:36
Öncelikle kitabın dili sade, akıcı, sürükleyici Konusuna kısaca değinmek gerekirse; Nijeryalı kod adı küçük arı olan minik mücadeleci ürkek bir kalbin hikayesi bu... Adı küçük arı çünkü yaşamalı. Küçük göçmen kızın hayata tutunuşu, yaşam mücadelesi, görmemesi ve tanık olmaması gereken ölümler intiharlar, sadece daha cok para için hırs için doymak bilmeyen büyükler için ailesinden koparılışı, beyaz bir kadınla kötü tanışması ve tam o anda ablasının gözünün önünde türlü işkencelerle yok edilişi. Beyaz bir kadının siyahi küçük arı için mücadelesi ve uvzunu feda etmesi, pişmanlıklarla dolu bir babanın kimlik bunalımıyla yaşamına son vermesi ve herşeyden habersiz batman kostümlü aklınca kötülüklerle baş eden charlie... Sonunda udonun teslimiyeti... Udo: barış demektir. Barış: insanların birbirlerine gerçek adlarını söyleyebildikleri bir zamandır.
2025 9. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2025 00:00
İtiraf etmem gerekirse kitabın kapağında yazan yorumlardan özellikle Library Journal’ın “Bir sonraki Uçurtma Avcısı.” şeklindeki iddialı yorumunu görünce ön yargılı olarak başladığım bir kitaptı. Benim ön yargımın birkaç farklı sebebi vardı elbette ancak okuduğum ve çok sağlam eserlerden biri saydığım Uçurma Avcısı’nın bu kitap için devamı niteliğinde denerek ifade edilen yorumunu çok cüretkar buldum başlangıçta. Bunun nedeni sanırım benim Uçurtma Avcısı’nı kendi okumalarım içerisinde çok farklı, çok kıymetli bir yere koymam. Küçük Arı’ya; içerik, kurgu ve üslup olarak Uçurtma Avcısı’na yakın bir kitap olabileceğine pek ihtimal vermeden başladım. Ancak kısmi ölçüde yanıldım. Hala Library Journal’ın yorumuna tamamen katılabileceğimi söyleyemesem de; akıcı anlatımı, karakterlerin hayatlarının birbirine bağlanması, Nijeryalı bir kızın yürek burkan hikayesini çok sürükleyici bir şekilde bize sunmasıyla kitap, okuyan insanı hüzünlendirmeden ve düşündürmeden edemiyor. Özellikle Küçük Arı’nın köyünde yaşananlar, ailesinin katledilmesi, ablasının başına gelenleri okuduktan sonra insan içine doğduğu ortamı-bedeni-rengi-cinsiyeti-ülkeyi-kültürü-yaşantıyı… sorguluyor. Sarah’nın, klasik batılı beyaz bir İngiliz kadını olarak sorunlarının yüzeyselliği, onun dünyanın merkezi sandığı hayatı, yaptığı insanca yanlışlar ancak yine bilinç dışı insani bir tarafıyla Nijerya’da ,o sahilde, yaptığı inanılmaz cesaret örneği… Hayatına 9 parmakla devam etmesi… Bunu kadınca bastırılamaz bir merhamet duygusuyla düşünmeden yapması… Kitabı okurken insanı şaşırtan ve Sarah’ya sempati duymayı sağlayan, bir yandan da “acaba ben olsam ne yapardım” diye düşündüren bir dönemeç. Batı’nın göçmenliğe bakış açısı ile ilgili Küçük Arı’nın anlattıklarını ve düşüncelerini okurken ise insan sık sık kitabı
2025 8. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2025 17:18
Israrla tavsiye edebileceğim bir kitap olmasa da farkındalık kazandırması açısından değerli bir kitap. Sonunun kötü bitmemiş olmamasına sevindim. Olay örgüsü ve edebi ozelliği daha nitelikli olsaydı daha başarılı bir çalışma olacağına eminim.
2017 47. kitabı
Yıllar önce okumama rağmen hala hatırladıkça ağlama isteği uyandırıyor bende. Acılarınıza bir acı daha katmak istemezseniz okumayın. Küçük arı sizinde acınız olarak kalacak çünkü. Ama yok bu acı zaten bizim acımız, tüm insanlığın, diyorsanız okuyun, hep birlikte ağlayalım.

Chris CleaveYazar · 5 kitap
1973 yılında, Londra''da doğdu. Gazeteci, yazar. Kamerun''da yetişti. Buckinghamshire, Balliol College ve Oxford''da psikoloji okudu. Halen yaşamını; İngiltere eşi ve üç çocuğu ile birlikte sürdürmekte.