Bir Ses Böler Geceyi

Ahmet Ümit

2024 72. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2024 21:55
Benim bu yaşıma kadar öğrendiklerim deryada bir damla misalidir. Bir Ses Böler Geceyi. Ahmet Ümit'in, genel tarzının dışında farklı bir kitap. Kitapta, Alevi yaşantısından ve hareketli geçen bir dönemden kesitler sunuyor yazarımız. Sonunun nasıl tamamlanacağını okuyucuya bırakmış sanırım. Nasıl bakarsanız, öyle görürsünüz. Keyifli okumalar, kitapla kalın. Zulmün altındayken bile umudunuzu kaybetmeyin...
2025 47. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2025 20:59
Ahmet Ümit’in Bir Ses Böler Geceyi romanı ilk bakışta kısa bir metin gibi görünse de içine adım atar atmaz insanı bambaşka bir dünyanın sessizliğine acılarına ve iç içe geçmiş inançlarına çeken bir derinliğe sahip. Kitabı okurken sürekli olarak hem kendi iç sesimi hem de karakterlerin taşıdığı yükleri duydum. Ümit’in satırları insanın yalnızca dış dünyayla değil kendi özüyle de bir hesaplaşma içinde olduğunu hatırlatıyor. Okudukça fark ettim ki romanda geçen her satır insana sadece bir cümle değil bir duygunun bir geçmişin ve bir yüzleşmenin kapısını aralıyor. Mesela kitap boyunca sıkça karşımıza çıkan “görev duygusu” “hakikat”“arınma” “yanlışla yüzleşme” gibi temalar. Her biri bende insanın hayatında ne kadar çok şeyi omuzlarında taşıdığını hatırlatan küçük yankılar bıraktı. Bir yerde geçen “görev duygusunun ağırlığı” bana şunu hissettirdi. Bazen insan başkası fark etsin diye değil kendi vicdanı rahat etsin diye doğru bildiğini yapar. İşte o satırlar kendi içimde yıllardır taşıdığım sorumlulukların nedenini açıklayan bir aynaya dönüştü. Başka bir bölümde “arınmanın meydanı” üzerine söylenen sözler karşıma dikildiğinde ise yüzleşmenin aslında bir özgürleşme olduğunu fark ettim. Kitap insanın kendiyle barışmayı ihmal ettikçe içinde nasıl bir kir biriktirdiğini çok sade ama çok vurucu bir dille anlatıyor. Romanın bir başka güçlü yanı ölüm ve yaşam üzerine kurduğu ince çizgi. “Ölmekten korkmak mı doğruyu savunmak mı?” diye soran o satır beni uzun süre düşündürdü. Çünkü kitabın birçok yerinde cesaret ile korku doğru ile yanlış hakikat ile gölge birbirine karışıyor. Bu karışıklığın içinde kendini arayan karakterler aslında bizden çok da farklı değil. Şehir ve taşra arasındaki kültürel uçurumun işlendiği bölümler ise bana şu hissi verdi. İnsan nereye giderse gitsin kendi
Alıntı
2025 37. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2025 21:43
Bugün Ahmet Ümit’in ilk dönem eserlerinden birinin yorumuyla geldim. Çok uzun zamandır listemde olan ve tabi ki bir türlü sıra gelmeyen kitaplardan biriydi. Bu yıl yeni kitap almamaya direndiğim bir yıl oldu. Bu direnmemde de başarılı oldum gibi Darısı önümüzdeki yıl da stok kitapları eritmeye… Bir Ses Böler Geceyi’nde karanlıkla aydınlığın, suçla vicdanın, geçmişle şimdi arasındaki o ince çizgiyi ustalıkla aralıyor. Hikâye, ilk bakışta bir cinayetin çevresinde dönüyor gibi görünse de, aslında insan ruhunun karanlık koridorlarına açılan bir kapı. Her karakterin taşıdığı yük, her sessizliğin sakladığı sır, anlatının içine sızıp okuru adım adım içine çekiyor. Süha’nın geçmiş ile şimdi arasında gel-gitleri, yaşadığı olaylar, anılar ve iç hesaplaşmları… Bu kısa ama yoğun hikâyede Ahmet Ümit’in sade ama derin anlatımı, okura “hakikatin sesi her zaman duyulmak ister” hissini veriyor. Roman bir polisiye olmaktan çok; inanç, adalet, korku ve insanın kendine karşı dürüst olma cesareti üzerine kurulmuş bir iç hesaplaşma. Kısacık hacmine rağmen büyük bir vicdan yükü taşıyan bu hikâye, Ahmet Ümit’in psikolojik derinlik ve toplumsal gerçekliği harmanlama gücünü bir kez daha hatırlatıyor. Kitabın etkisi o kadar uzun sürüyor ki… Sanki o gece hâlâ devam ediyor. Herkese keyifli okumalar
2024 95. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2024 00:25
Ahmet Ümit'in klasik tarzının dışında bir hikayesi olan, toplumumuzda hayli köklü olan ancak egemen kültür baskısı sebebi ile saklanmaya mecbur bırakılmış bir kültürü tema edindiği akıcı bir eser. Yazar kitabında 80'ler solculuğunun günümüzde geldiği içler acısı durumu da güzel yansıtmış. Tek eleştirim sonunun ikinci sınıf korku filmleri tarzında olmasıydı, daha tatmin edici bir şekilde kurgulanabilirdi.
2024 29. kitabı
Ahmet Ümit 1994’te basılan bu eserinde; sağ-sol gerilimi olarak başlayıp alevi-sünni çatışmasına dönen darbeyi(12 Eylül 1980 harekatını) işlemiştir. Süha 12 Eylül Dönemi sonrası hapis yatan devrimci bir gençtir. Kardeşliğin bozulmaması adına, her şeye rağmen(dayak-işkence-hapis-hücre) her türlü protestoyu yapmıştır. Görüşlerinin dinle eşitlenmesine sabrı olmayan Süha Alevilik köyüne giderek incelemesini bizlere de sunar. Gittiği köyde de bir kaza sonucunun hassasiyetiyle koşarken karşımıza İsmayil çıkıyor. İsmayil dedelerin sofuların inancının yanlışlığını bize okuturken, sıkça 4 kapı(şeriat-tarikat-hakikat-marifet) 40 makam ve Hak-Muhammed-Ali kavramlarıyla da çok sık karşılaşıyoruz. Cemevinde İsmayil’in tabutuyla, anne-babası-karısının onu onurlu bir şekilde savunmasıyla da gerçekleri, görüşünü, bakışını, yaşamını daha net bir şekilde öğreniyoruz. Çünkü İsmayil hakikatin peşindeydi ve bu hakikat yolunda da kendini feda etmişti. Bir Ses Böler Geceyi Ahmet Ümit
2021 48. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2021 17:20
Çalışmalarına hayran olduğum bir yazar. Hem edebiyat anlamında hem de kültür sanat anlamında büyük çalışmaları olan üretken bir yazar. Ahmet Ümit okurken sadece başlarsınız kitaba,yani zamandan ve mekandan bağımsızlaşıp romanın içinde kaybolursunuz. Okuduğunuz romana dönüşürsünüz
2015 316. kitabı
Alevî kültürünü çeşitli özellikleriyle satırlara yansıtan Ahmet Ümit, bu topraklarda inanç, mezhep, ırk farkı olmadan birlikte yaşayabildiğimizi gösteriyor.
2019 35. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2019 23:01
Ahmet Ümit'ten şahsına münhasır tarzı ile kaleme aldığı, alevilik ve komünistliği güzelce yoğurduğu, olaylar arasında harika geçişler yaptığı, yer yer güzel bilgi birikimi sunduğu, ana konularda (alevilik, komünizm) çekilen çilelerin okuyucuya güzelce aktarıldığı çok da uzun olmayan tatlı bir eser :)
·144 syf.·
2020 94. kitabı
Ilk kez bir Ahmet Ümit romanı okudum. Insallah okudugum en sıradan en heyecansız kitabı budur ve insallah okumaya yanlış kitaptan başlamışımdır. Normalde polisiye gerilim cok tercih ettiğim bir tür degil ama tek bir türe odaklanmaktansa başka türleri de okumak istediğim için Ahmet Ümit okumak istedim. Bu kitapta anlatılanların gerilimle bir ilgisi yok onu baştan söyleyeyim. Bir adamın mezarlık duvarına çarparak kaza yapmasıyla başlıyor. Yardım bulmak için Alevi insanların yaşadığı bir köye gidiyor. Bu arada kahramanımız da Alevi ve eski bir solcu. Köye ulaştığı zaman tüm köyün cemevinde olduğunu görüyor ve orada yaşanan olayları gizlice bir pencerenin arkasında izliyor. Arada bir kendi geçmişine de gidiyor bu sırada. Kitap bana göre havada kalan bir kitap. Düzgün bir sonu bile yok. Üzgünüm umduğumu bulamadığım için.
2021 7. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2021 00:32
Ahmet Ümit’in 1994 ‘ te yayınlanan polisiye romanıdır Bir Ses Böler Geceyi. Kitapta solcu kesimden Süha karakterinin bir gece mezarlık duvarına çarpmasıyla en yakın köye gitmesi ve gittiği bu köyün o esnada cem evinde törende olmasıyla başlıyor olaylar. Bu kitabı okurken Alevi inancına bakış açınızı değiştiriyorsunuz. Kitapta Süha karakteri köyde ölen İsmail karakteri ile aynı görüşleri taşır. İkisi de savundukları şey yüzünden toplum tarafından dışlanmışlardır aslında. Yazar anlatım dilini oldukça sade tutmuş, gayet akıcı bir dille anlatmış olayları.

Ahmet ÜmitYazar · 39 kitap
Ahmet Ümit, 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da, Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü. Şiirleri, 1989 yılında Sokağın Zulası adıyla yayımlandı. 1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı. Bunu Bir Ses Böler Geceyi, Agatha’nın Anahtarı, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi. Hem çocuklara hem büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve Olmayan Ülke kitapları ile farklı bir tarz denedi. 1996’da yazdığı ilk romanı Sis ve Gece, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından Kar Kokusu, Patasana ve Kukla yayımlandı. Bu kitapları Ninatta’nın Bileziği, İnsan Ruhunun Haritası, Aşk Köpekliktir, Beyoğlu Rapsodisi, Kavim, Bab-ı Esrar, İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek,Beyoğlu’nun En Güzel Abisi ve Elveda Güzel Vatanım adlı kitapları izledi. Ahmet Ümit’in, İsmail Gülgeç’le birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Çiçekçinin Ölümü ve Başkomser Nevzat-Tapınak Fahişeleri, Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) ile birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? ve Bartu Bölükbaşı ile birlikte hazırladığı Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi adlı çizgi romanları da bulunmaktadır. Eserleri yirminin üzerinde yabancı dile çevrilmiştir. Yazarın tüm yapıtları Everest Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.