Bir Ses Böler Geceyi Konusu

Dolunayın ışığında bir köy mezarlığı... Mezarlığın duvarına çarpan bir cip. Gecenin karanlığında uçuşan düşler. Issız köyün ortasında kocaman bir cemevi. Konuğunu yitirmiş bir mezar. Cem töreninde arınmayı bekleyen bir ölü. Bu olanların sessiz tanığı, bir araştırma görevlisi. Yıkılan idealleriyle, sürüp giden yaşamı arasında sıkışıp kalmış bir adam. Alevi inancına farklı bir bakış. Mistik bir gerilim romanı... "Gözüne kestirdiği dal parçasını çekerken çalılığın arkasında bir karartı fark etti. Feneri oraya doğru tuttu. Yanılmamıştı, az ilerde yeşil renkli bir mezar taşı mahzun bir edayla onu süzüyordu. Bu defa korkmadı, hatta içinde, 'Bu mezar neden mezarlığın dışında?' diye merak bile uyandı. Bir-iki adım daha yaklaştı. Ama bu mezar bozulmuştu, iki yanında toprak birikintileri yığılıydı. Yeni bir ürperti dalgası sardı bedenini. Mezarın içini görmemesine karşın, upuzun yatan ölünün yer yer etleri dökülmüş yüzü geldi gözlerinin önüne. Öte yandan aklı hâlâ mantıklı bir açıklamanın peşindeydi. Belki de bu mezar henüz ölmemiş biri için kazılmıştı. Neden olmasın? insanların ölmeden önce de mezarlarını hazırladıklarını biliyordu; iyi de, kazmakla hazırlamak arasında büyük fark vardı. Belki yeri alınır, hazırlıklar yapılırdı ama ölmeden mezar kazdırılır mıydı? Belki de bu mezarı aç kalmış vahşi bir hayvan açmıştı. Eğer öyleyse mezardaki ölüyü paramparça etmiş demekti. Doğrusu, böyle bir görüntüyle karşılaşmak istemezdi. Yine de merakı ağır bastı; cesaretini toplayıp el fenerini mezarın içine doğrulttu. Mezar gerçekten de boştu." (Tanıtım Bülteninden)
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 5 dk.Sayfa Sayısı: 144Yayınlanma Tarihi: Temmuz 2010İlk Yayınlanma Tarihi: 1993Yayınevi: Everest Yayınları
ISBN: 9789752897427Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

7.210 üzerinden
1.422 Puan · 207 İnceleme

Bir Ses Böler Geceyi Yorumları ve İncelemeleri

@pjasmine_
25 Şubat 17:51
Puan vermedi
2 farklı hikaye, benzer kader.. Süha ve İsmail.. Polisiye yazarımız Ahmet Ümitin ilk çalıştığı dönemin eserlerinden olan "bir ses böler geceyi" kitabı, hem alevîliğe farklı bir bakış açısı, hem de devrimcilerin hayatına uzunca bir bakış açısı oluşturuyor. Kitapta, asıl karakter olan
125 etkileşim
Pınar Taşan Cura

Pınar Taşan Cura

@Pnarlikesreading
23 Haziran 10:54
Puan vermedi
Ahmet Ümit’in ilk romanı.. Sinemaya da uyarlanmış bir eser.. Sinema filmini izlemedim ama bu kitabı ikinci okuyuşum.. Beğendim mi?? Evet, beğendim ama sonunu tam çözemedim.. Bir yanda 1980 darbesi döneminde öğrenciyken katıldığı eylemler yüzünden hapise girmiş ve hayatının en verimli dönemini hapiste geçirmiş Süha.. Bir yanda çocukluğundan beri öğrendiği Alevilik inancı ile daha sonra kendisine dayatılan Alevilik inancı arasında kalıp işin içinden çıkamayınca intihar eden İsmail.. Süha hapisten çıktıktan sonra bir süre işsiz dolaşmış daha sonra üniversiteden hocası onu yanına almış.. Bir araştırma yapmak için köy köy dolaşırken yağmurlu bir gecede hocasını almak için yola çıkan Süha bir kaza yapar.. Yardım bulmak için en yakındaki köye gider ama kimseyi bulamaz.. Köyün içinde dolaşırken bir cemevine rastlar ve herkesin içeride olduğunu görür.. İçeride ise İsmail’in tabutu, annesi, babası ve eşi de vardır.. İsmail’in cesedinin dualanmasını isterler.. Bu sırada anlatılanlar Süha’nın da kendi yaşamında yolculuk yapmasına neden olur.. Buraya kadar kitap çok akıcı bir şekilde gidiyordu ama sonunda ne oldu onu tam anlayamadım.. Okumak isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim.. Benim çözemediğim sonu onlar çözer belki
3 etkileşim
Gökçe Çiçek Çelik

Gökçe Çiçek Çelik

@gokcecicek28
09 Mayıs 12:28
8/10 puan verdi
Gece yarısı, ıssız bir köy yolunda mezarlık duvarına çarparak kaza yapan Süha, gecenin karanlığında yardım istemek için köyü bulmaya gider. Vardığı köyde kimsecikler yoktur. Çaldığı kapılardan sadece köpek havlamalarının geldiği bu ıssız köyde tek bir yapıda ışık yanmaktadır. Burası bir Cemevi'dir ve tüm köylüler burada toplanmış, bir tabutun başında hesap, hak muhakemesi yapmaktadır. Alevilik inancının hat safhasına kendini adamış, Hak yolunda kendi canına kıyan İsmail'in sonunda küçük çaplı bir korku yaşatan, hayal mi yoksa gerçek mi diye ayırt edilemeyen hikayesini okuyacaksınız. Ahmet Ümit'ten okuduğum ilk kitaptı ve kalemini sevdiğimi söylemeliyim. Ürkütücü bir havası olan bu kitabı sizler de seveceksiniz :)
8 etkileşim
B.

B.

@by41
03 Şubat 02:44
Puan vermedi
Bir komünist ile Alevi inancını anlatan bir kitap.Alevilerden birisi vefat ediyor ve Sünni bir hocanın cenazesini kıldırdı diye Alevi dedesi ve sofiler bunun duasını yapmıyor.Ayrıca bu komünist arkadaşın medet beklediği birisi de Yunan kökenli başka bir Alevi.Kitaba roman havası katılmış ama bence hiç başarılı değil.Akıcılığı yok ve daldan dala atlanmış.Yazarın tek derdi faşistlik ve sünnilere karşı tavır. Bu gibi düşünceler yüzünden bu ülkede birşeyler ilerlemiyor zaten.Övgüyle kominizmi anlatıyor baş roldeki Süha yakın arkadaşının eski eşiyle şehvetle birlikte oluyor.Yazar Yavuz Sultan Selim’e de eleştirilerde bulunuyor.Böyle zihniyetteki insanlardan ne aşkı ne sevdayı ne de vatan sevgisini öğrenecek değiliz.İnsan arkadaşının eşine yan gözle bakmaz.Ama bunlar ileri görüşlü .Milliyetçi görüşe sahip olan arkadaşların okumamasını tasviye ederim.Benim için zaman kaybıydı
7 etkileşim
Kendi hâlinde bir okur

Kendi hâlinde bir okur

@Aysenlik
12 Aralık 2021 14:52
9/10 puan verdi
Kitabın tesiri üzerimden gitmeden hemen incelememi yapayım dedim, hoş tesiri üzerimden gider mi o da ayrı bir konu ..
Bab-ı Esrar
Bab-ı Esrar
kitabında da çok fazla etkilenip diğer bir deyişle söyleyecek olursam korkttum bu kitabını da aynı usul ile yazmış normalde çok fazla polisiye roman tarzım olmasada ben Ahmet Ümit kalemini çok beğeniyorum ve soluksuz okuyorum hiç şiir sevmeyen ben
Sokağın Zulası
Sokağın Zulası
kitabındaki şiirlerini de içime çeke çeke okudum sen ne büyük nimmetsin Bizim için Ahmet Ümit
Ahmet Ümit
Kitapta neyden bahsedilmiyor ki ; 12 Eylül darbesi mi dersin , sağ sol çatışması mi dersin , hak , hakkikat arayışları mi dersin , hacı ,hoca , imam , süprüntüleri mi dersin ... Daha neler neler . Ahmet Ümit anlatacağı konuyu , vermke istediği mesajı o kadar güzel olay örgüsüyle harmanlaştırıyor ki mümkünatı yok anlamamanın ; Aleviliği o kadar güzel işlemiş ki ismini çok fazla duyup çok fazla hakkında bilgim olmadığım bir kavramdi Alevilik ama şu an sağ olsun zat ı muhterem sayesinde öğrenmiş oldum. Bir yerde kalbimi bıraktım fazla Sophie vermeden diyeyim ; Bir baba evladını bir dava yüzünden kaybetmiş çocuğu için diyor ki ; " Oğlumdan sonra oğlumun romanlarını , şiirlerini , öykülerini , felsefe kitaplarnı okudum , okudum çünkü oğlumun neden yaşamını tehlikeye attığını öğrenmek istiyordum . " Ah ah ... Hepinize iyi okumalar dilerim .
33 etkileşim

45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Ahmet ÜmitYazar · 39 kitap
Ahmet Ümit, 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da, Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü. Şiirleri, 1989 yılında Sokağın Zulası adıyla yayımlandı. 1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı. Bunu Bir Ses Böler Geceyi, Agatha’nın Anahtarı, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi. Hem çocuklara hem büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve Olmayan Ülke kitapları ile farklı bir tarz denedi. 1996’da yazdığı ilk romanı Sis ve Gece, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından Kar Kokusu, Patasana ve Kukla yayımlandı. Bu kitapları Ninatta’nın Bileziği, İnsan Ruhunun Haritası, Aşk Köpekliktir, Beyoğlu Rapsodisi, Kavim, Bab-ı Esrar, İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek,Beyoğlu’nun En Güzel Abisi ve Elveda Güzel Vatanım adlı kitapları izledi. Ahmet Ümit’in, İsmail Gülgeç’le birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Çiçekçinin Ölümü ve Başkomser Nevzat-Tapınak Fahişeleri, Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) ile birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? ve Bartu Bölükbaşı ile birlikte hazırladığı Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi adlı çizgi romanları da bulunmaktadır. Eserleri yirminin üzerinde yabancı dile çevrilmiştir. Yazarın tüm yapıtları Everest Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.

Bir Ses Böler Geceyi Sözleri ve Alıntılar

Hayrünnisa Mahitapoğlu

Hayrünnisa Mahitapoğlu

@Hayrunnisa_Mahitapoglu
26 Temmuz 22:34
"İnsan her şeye alışır diyorlar ya, öyle değil aslında. Başka çaren olmadığı için katlanıyorsun ama alışamıyorsun."
5 etkileşim

@pjasmine_
24 Şubat 21:53
Bizim inancımız insanı sevmeyi öğütler.
119 etkileşim
Cyln

Cyln

@Cylannn
27 Mayıs 00:24
...Görmek istemeyen gözden daha kör, duymak istemeyen kulaktan daha sağır olamaz.
77 etkileşim
Rüveyda

Rüveyda

@rvydaa_
24 Temmuz 23:26
"İnsan her şeye alışır diyorlar ya, öyle değil aslında. Başka çaren olmadığı için katlanıyorsun ama alışmıyorsun."
5 etkileşim
Şule

Şule

@Yrdbknn
18 Temmuz 13:10
İnsan herşeye alışır diyorlar ya; öyle değil aslında. Başka çaren olmadığı için katlanıyorsun ama alışamıyorsun.
13 etkileşim

Bir Ses Böler Geceyi İletileri