Kar Kokusu Konusu

Yarı otobiyografik bir roman. Sovyetler Birliği henüz dağılmamış. Türkiye'de askeri diktatörlüğün en karanlık günleri. Moskova'daki uluslararası okulda eğitim gören Türkiyeli devrimciler. Askeri diktatörlüğün istihbaratçıları onların peşinde. Ve karlar üzerinde bir cinayet. Cinayet sorgusuyla başlayan iç hesaplaşma. Hayatın anlamı nedir? Gerçeği kim temsil ediyor? Sadece Türkiye Komünist Partisi'nin değil, uluslararası devrimci hareketin bir dönemine de farklı bir bakış. "Mehmet koruluğun sınırındaki dereye geldiğinde, Leonid yine yaklaşmıştı pencereye. Ama Mehmet onu görmedi. Gözleri geçeceği derenin üzerindeki küçük köprüye takılmıştı, yerler buzdan parıldıyordu. Köprüye doğru bir adım atmıştı ki, ayağı kaydı. Düşmekten son anda tahta korkuluğa tutunarak kurtuldu. Doğrulup yeniden yürümeye başlayacaktı ki, arkasında birinin varlığını hissetti. İrkilerek başını çevirmeye çalıştı ama geç kalmıştı; derinden gelen bir ses duydu, aynı anda sırtında şiddetli bir darbe hissetti; hızla öne savruldu ama elleri hâlâ korkuluklarda olduğu için yere düşmedi. Başını çevirip vuranı görmek istedi, başaramadı. Bakışları usulca aşağı, göğsüne kaydı, hiçbir şey göremedi. Ama sırtındaki ağırlık hissedilmeyecek gibi değildi. Birkaç saniye ayakta kaldı, başı dönüyor, kusmak istiyordu. Engellemek istedi, başaramadı, ağzından koyu bir sıvının boşaldığını fark etti. Elleri korkuluktan çözüldü, yüzüstü yere yıkıldı. Düşerken başını köprünün buzlanmış tahta döşemesine çarpmıştı, ama hiç acı duymuyordu. Yalnızca hızla uzaklaşan birinin ayak seslerini işitti."
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 288Yayınlanma Tarihi: 27 Temmuz 2018İlk Yayınlanma Tarihi: 2003Yayınevi: Everest Yayınları
ISBN: 9789752897410Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Sümeye Akar

@akarsumeye
02 Nisan 00:39
9/10 puan verdi
Ahmet Ümit kitaplarini hep anlatırlardı ben de mutlaka okumalıyım en az bir tanesini diye düşünürdüm ve yazarin okuduğum ilk kitabı ama bence son olmayacak çünkü ben beğendim. Hem kitabı beğendim hem de yazarın tarzini beğendim polisiye seven arkadaşlara tavsiye ederim okumak isteyenlere iyi okumalar..
8 etkileşim
Özlem

Özlem

@missdreamer
11 Kasım 09:14
Puan vermedi
Ahmet Ümit kitaplarını her zaman sevmişimdir, bunu hep söylerim. Lakin "Kar Kokusu" Başkomiser Nevzat'ın olduğu kitaplara göre biraz daha monotondu, temposu düşük kaldı sanki ya da yavan geldi nedense bilemedim. Bu, kitabın kötü olduğu anlamına gelmiyor elbette, gayet güzel ve akıcıydı kitap ama bir karşılaştırma yapıldığında Nevzat daha ağır bastı sanırım:) 1980 askeri darbesi zamanlarında gelişen olaylara dayanarak başlıyor hikayemiz. Sovyetler Birliği henüz dağılmamış ve Türk devrimcileri eğitim kapsamında Moskova'ya gitmişlerdir. Bir gün, Türk Devrimcilerden biri olan Mehmet'in cesedi korulukta bulunur ve olaylar bu şekilde gelişmeye başlar. Telaşlanan yoldaşlar, polisler, sorgular, aile özlemi, vatan hasreti, idealler, cinayetler, MİT, TKP, şüphe, intihar, güvensizlik, korku, doğrular, yanlışlar, Sovyetlerin soğuğu, yaşanamayan hayatlar ve elbette kar kokusu... Keyifli Okumalar!
11 etkileşim
Asuman Mete

Asuman Mete

@Okuyuculardan
08 Aralık 2022 12:40
8/10 puan verdi
#KİTAPTANIM #OKUDUMBİTTİ KİTAP ADI : KAR KOKUSU KİTAP YAZARI : Ahmet Ümit KİTAP SAY. : 294 syf. KİTAP TÜRÜ : Kurgu/ tarihi roman KİT.YAYN.EVİ : Yapı Kredi Yayınları #KITAPHAKKINDA: 12 Eylül 1980 ' de darbe sonrasında TKP ( Türkiye Komünist Partisi ) Türk devrimcileri Moskova' ya eğitim için giderler. Sovyetler Birliği henüz dağılmamıştır. Mehmet adındaki bir devrimcinin bir gece korulukta ölü bulunmasıyla esrarengiz cinayet soruşturulmaya başlanır. Rus istihbaratçısı Victor ve Nicolay olayın detaylarını ve soruşturmayı üstlenir. Mehmet sırtına bir demir parçasının saplanmasından dolayı ölmüştür. Olayın içinde bir köstebek olduğu ve MİT' in de bu iş içinde olduğu düşünülür. Aynı zamanda türk devrimcileri de sorgulanmaya başlanılır. Sorgu esnasındaki duygu karmaşası, ne olduğuna anlam veremeyen öğrencilerin ardından Kerem adındaki maktülün intihâr nedeniyle öldüğü sonucuna varılır. Kerem ölümü öncesinde cinayeti kendi işlediğini anlatan bir mektup yazmıştır. Herkesin kafası karışmıştır. Sorgular devam ederken, " Cinayet bu denli kolay çözülemez" düşüncesi hakimdir. Sorgulama sürecinde hayatın anlamını sorgulayan devrimciler, neden ve ne için buradadırlar? Cinayet, sorgulamalar ve arkası, daha fazlası bu kitapta! Sonucunda ters köşe olduğum ,okuyunca keyif aldığım harika bir eser. Evet beğendim. Tavsiye ederim.
£rk@n

Dara BAKIRCIOĞLU

@darabakircioglu
30 Mart 23:27
Puan vermedi
Türkiye’deki askeri diktatörlüğün en karanlık günleri. Moskova Uluslararası Okulunda eğitim gören Türk devrimcileri. Askeri diktatörlüğün istihbarat ajanları onların peşinde. Ve karda işlenen bir cinayet. Bir cinayet sorgulama ile başlayan iç hesaplama. Sadece Türkiye Komünist Partisi’nin değil, aynı zamanda uluslararası devrimci hareketin bir dönemine farklı bir bakışları konu ediniyor. TKP de dâhil olmak üzere çeşitli ülkelerin komünist partilerinin bazı üyeleri Moskova’daki Marksizm Enstitüsü’nde okuyor. Sıradan sayılabilecek hayat, TKP üyelerinden birinin öldürülmesiyle değişir. Herkes korku içinde birbirinden şüphelenmeye başlar; enstitü ve TKP grubunu KGB ajanları takip ediyor; Kaygı diğer öğrencilere de yayılır..
3 etkileşim
ѕνg∂ɱя✰

ѕνg∂ɱя✰

@Svgdmr
04 Mayıs 2022 11:21
8/10 puan verdi
. . ‌Sovyetler Birliği henüz dağılmamış. 12 Eylül 1980'de darbe sonrası TKP( Türkiye Komünist Partisi) Türk devrimciler Moskova'ya eğitim için giderler. Mehmet adındaki devrimcinin bir gece korulukta ölü bulunmasıyla esrarengiz cinayetin araştırılması için Rus istihbaratçı Victor ve Nikolay olayın detaylarını ve soruşturmayı üstlenir. Mehmet sırtından bir demir parçası saplanarak öldürülmüştür. . Cinayetin sebebinin bir köstebek olduğu aynı zamanda Mit'nde içinde olduğu düşünülür ve devrimciler sorgulanmaya başlar. Sorgu esnasında yaşanan duygu karmaşaları ve ne olduğuna anlam veremeyen öğrenciler yine Kerem adındaki arkadaşlarının bir intihar sonucu cesedini bulurlar. . Mehmet cinayeti kendi işlediğini anlatan bir mektup yazar. Herkesin kafası karışmıştır. Çünkü bir cinayet bu denli kolay çözülemez. Sorgular devam ederken hayatın anlamını sorgular devrimciler neden ve ne için burdalardır? Yaşanan duygu durumları bu tuaf cinayetin perde arkası hepsi ve daha fazlası kitapta. Ben Asaf adındaki karakterden şüphelendim. Ama ters köşe oldu. . Kitap da çok fazla karakter var. Aynı zamanda herkesin hayatına dair ufak ufak bilgiler var. İlk sayfaları okumak biraz zordu. Kopmamak adına biraz zorladı. Ama sonra kapılıp gidiyorsun. Alışıla gelmiş bir Ahmet Ümit kitabı değil çünkü yarı otobiyoğrafik bir roman. Kitabı okurken yabancı bir yazarın kitabı okuyormuş hissine kapıldım. Yerli polisiye de Ahmet Ümit kitapları her zaman farklıdır benim için. . #okudumbitti # .
32 etkileşim

45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Ahmet ÜmitYazar · 39 kitap
Ahmet Ümit, 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da, Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü. Şiirleri, 1989 yılında Sokağın Zulası adıyla yayımlandı. 1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı. Bunu Bir Ses Böler Geceyi, Agatha’nın Anahtarı, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi. Hem çocuklara hem büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve Olmayan Ülke kitapları ile farklı bir tarz denedi. 1996’da yazdığı ilk romanı Sis ve Gece, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından Kar Kokusu, Patasana ve Kukla yayımlandı. Bu kitapları Ninatta’nın Bileziği, İnsan Ruhunun Haritası, Aşk Köpekliktir, Beyoğlu Rapsodisi, Kavim, Bab-ı Esrar, İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek,Beyoğlu’nun En Güzel Abisi ve Elveda Güzel Vatanım adlı kitapları izledi. Ahmet Ümit’in, İsmail Gülgeç’le birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Çiçekçinin Ölümü ve Başkomser Nevzat-Tapınak Fahişeleri, Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) ile birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? ve Bartu Bölükbaşı ile birlikte hazırladığı Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi adlı çizgi romanları da bulunmaktadır. Eserleri yirminin üzerinde yabancı dile çevrilmiştir. Yazarın tüm yapıtları Everest Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.

Kar Kokusu Sözleri ve Alıntılar

UCRUB

UCRUB

@ucrubburcu
20 Aralık 2022 21:18
Değiştiremedikten sonra ne yararı var ki farkında olmanın…
72 etkileşim
Sibel

Sibel

@Sibel_07
25 Aralık 2022 01:12
Gerçeği bilmek bir ayrıcalıktır. Mutsuz olma ayrıcalığı.
56 etkileşim
Büşra

Büşra

@busrayenturk7
30 Nisan 13:32
Anlaşılmadığının farkında olan bir insanın umutsuzluğu içinde baktı yüzüme.
4 etkileşim
Fatmaa

Fatmaa

@Ppsikolog
16 Haziran 21:34
"Düşüncenizi yenilemeden kendinizi değiştiremezsiniz."
10 etkileşim

Kar Kokusu İletileri

Tümünü gör
Çizgi romanları da dahil tüm kitaplarını okumuş sağlam bir Ahmet Ümit hayranı olarak, kültür ve tarih kokan kitaplarını ortak bir gönderide incelemeyi uygun buldum. İlk kitaplarından itibaren, İstanbul’un tarihi semtlerini ve sokaklarını canlı bir şekilde tasvir etme yeteneğiyle ön plana
Ahmet Kar
Bitirmek her şeye çözüm olmayabilirdi oysaki ne çiçekler gönülde solmayı bekliyordu