Kar Kokusu

Ahmet Ümit

2025 19. kitabı
Okunma: 10 Mart 2025 10:22
Açık pencerelerden içeri kar kokusu sızıyor. Ahmet Ümit’in klasikleşmiş ve otobiyografik öğelerle bezeli polisiye romanı Kar Kokusu, Türkiye’nin en karanlık günlerinde, tüm devrimcilerin cennet gözüyle baktığı Moskova’da geçiyor. Diğer kitaplarına kıyasla daha geride kaldığını düşünsem de, yazarının Ahmet Ümit olması kitabı okumam için yeterlidir. Keyifli okumalar, kitapla kalın... Gerçek olmayana evet diyebilirdi ama içten olmayana asla...
2020 36. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2020 13:33
Ahmet Ümit' in bir hayranı olarak kitaplarının tamamını okumaya çalışıyorum. Kar Kokusu kitabı' na da büyük bir heyecanla başladım. Fakat kitap bir türlü beni içine almadı. Bir birine benzer bir çok karakter , gizemli olmayan 2 cinayet , sürükleyici olmayan konu kitabı ve beni tıkadı. Kitap bitti fakat geriye sadece Ahmet Ümit ' in bir kitabını daha bitirmenin mutluluğu kaldı. Yine de iyi ki varsın güzel yazar...Başkomser nevzat serisine kıyasla daha basit bir kurguya sahip olan kitap siyasi görüşleri nedeniyle ülkeden kaçak yollarla çıkıp rusya'da siyasi eğitim gören kominizm yanlısı insanların hayatlarından kesitler sunuyor.Ahmet Ümit'in diğer kitaplarının heyecanına alışmış okurlar Kar Kokusu'nun başlarında biraz sıkılabilirsiniz ancak bırakmamanızı tavsiye ederim ortalarında merakınız artıyor, kitap sürüklüyor. Yeni dönem tarihe merakı olanlar ise severek okuyacaklar. Tavsiye ederim...
Kar Kokusu İncelemesi
2019 15. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2019 01:48
Ahmet Ümit bu eserinde  12 Eylül 1980 darbesinden sonra TKP(Türkiye Kominist Partisi) üyelerinin eğitim için Moskova'ya gitmelerini, ve bu  eğitim sırasında yoldaşlarının gizemli cinayetini çözmek için yapılan girişimleri ele almıştır. Ve  bu yoldaşın TKP'nin içine sızan bir polis olduğu daha sonraları cinayet itirafıyla öğrenilmiştir. Yazar; " Kukla " adlı eserinde olduğu gibi 12 Eylül 1980 darbesini konu almıştır.Ancak "Kukla" daha başarılıydı Ahmet Ümit'in yazdığı ilk eserlerden olmasına rağmen kitap sürükleyici. Ancak ustalık ve çırak dönemi eserlerinde oldukça farkedilecek bir durumda.  İtiraf etmeliyim ki ilk başlarda karakterlerin çokluğu ve ayrıntılar kitabın sıkıcı olmasına neden olmuştu. Ancak daha sonra yazar bunu toparlayıp sürükleyici hale ustalıkla dönüştürmüş.
2018 7. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2018 00:42
Kitaplar bazen öyle yolculuklar yaptırır ki belkide hayatınızda hiç bu yolculuğa dahil olamazsınız. Kar Kokusu da böyle kitaplardan işte. İnsanlar gruplar oluştururken yasaklı olan kurallar vardır ve bu yasa asla bozulmaz eğer afaroz edilmemiş ise. Doğuştan kimse annen ideolojinde annen kadar değişmezdir. İşte burada kitapların tılsımı girer araya ve sen her yere girebilen bir hürriyet kartıyla dolaşırsın sayfa sayfa. Aslında yılların kavgasında kime neye göre yasaklıysa x grup içine girince içindekilerin insan ve duygularının olduğunu anlıyorsun. Hatta çok ilginçtir ki ağlamak gülmek gibi özellikleri de vardır. İki grubunda amacı gerçeğin doğrunun savunucusu olmaktır her ne kadar kabul görülmese de karşısındakiler için. Başkalarının dünyasına misafir olmak bazen anlayabilme gücünü geliştirir. Benim için güzeldi bu misafirlik her ne kadar ev sahibinin haberi olmasada.
Kar Kokusu
Puan vermedi··
Kitaba başladım anında sıkıldım bitiremedim... Hala elimde araya 3 kitap girdi ama bu kitaba elim gitmiyor. Ahmet Ümit’ten okumaya başladığım ilk kitap. Sanırım bu kitapla başlamakla hata ettim. Çünkü çok sıkıcı ve ilerlemeyen bir dil hakim kitapta.
2018 49. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2018 23:35
1986 yılında Sovyetler Birliğin'de geçen bir hikaye. Türkiye'den kaçan komünistler sovyetlerde eğitim alırken yaşanan bir cinayet ve bunun üstüne yaşanan olaylar... Yazarın diğer kitapları kadar tat vermese de okunmayacak bir kitap değil. Kısa zaten sıkılmadan okursunuz.
Yoldaş
2020 30. kitabı
Okunma: 14 Mart 2020 22:45
Ahmet Ümit polisiye yazmaya ilk bu kitapla başladı sanırım. Ahmet Ümit 1985-1986 yılında üyesi olduğu Türkiye komünist partisi tarafından eğitim görmesi amacıyla Moskova'ya gönderilmiştir. Tabii o zamanlar sscb'nin henüz yıkılmadığı, Türkiye'de askeri yönetimin olduğu zamanlar. "kar kokusu" bu bakımdan yarı otobiyografik bir romandır. Olay 1986 yılında Moskova'da geçiyor. Eserde Rusya ve Türkiye sosyalistlerine, sosyalizme çeşitli eleştiriler yöneltiyor. Bunun dışında romanda Türkiye'de pek bilinmeyen sscb/rusya'daki dönemin değişim rüzgarı başarılı bir şekilde anlatılmıştır.
2023 76. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2023 08:15
Ahmet Ümit kitaplarını her zaman sevmişimdir, bunu hep söylerim. Lakin "Kar Kokusu" Başkomiser Nevzat'ın olduğu kitaplara göre biraz daha monotondu, temposu düşük kaldı sanki ya da yavan geldi nedense bilemedim. Bu, kitabın kötü olduğu anlamına gelmiyor elbette, gayet güzel ve akıcıydı kitap ama bir karşılaştırma yapıldığında Nevzat daha ağır bastı sanırım:) 1980 askeri darbesi zamanlarında gelişen olaylara dayanarak başlıyor hikayemiz. Sovyetler Birliği henüz dağılmamış ve Türk devrimcileri eğitim kapsamında Moskova'ya gitmişlerdir. Bir gün, Türk Devrimcilerden biri olan Mehmet'in cesedi korulukta bulunur ve olaylar bu şekilde gelişmeye başlar. Telaşlanan yoldaşlar, polisler, sorgular, aile özlemi, vatan hasreti, idealler, cinayetler, MİT, TKP, şüphe, intihar, güvensizlik, korku, doğrular, yanlışlar, Sovyetlerin soğuğu, yaşanamayan hayatlar ve elbette kar kokusu... Keyifli Okumalar!
2019 9. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2019 16:03
Ahmet Ümit' in okuduğum ikinci romanı. Ama ilk okuduğum Sultanı Öldürmek kadar kailteli bulamadım ne yazık ki. Politik köşe yazarı tarzında başlayışından mı konusundan mı bilemedim zor tutundum. Yarıdan sonra aldı götürdü allahtan (konuyu anca kavradım ben, belki ondan) da bitirebildim. Edebi bir cinayet romanı denemez yani bence üzgünüm sadece cinayet romanı . Duygusuz ve hissisliğinden, ağzımda bir tat bırakmayışından yani. Ama okudum da öğrendim değil mi sonuçta, yine de iyi ki okumuşum.
2019 25. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2019 15:38
Ahmet Ümit’in kitaplarından şimdiye kadar bir yanılma yaşamadım çok şükür. Ve bu kitabı okuduktan sonra bırakın yanılma ihtimalini, daha bir bağlandım onun yazdığı kitaplara. Bu kitapta geçen olay Moskova’da bir Kominist Teşkilatında etrafında vuku buluyor. Ciddi anlamda birbirine olan güvenin ya da güvensizliğin ne olduğunu neler ile sonuçlanabileceğini vs. anlatıyor. Tabi kitabı okuyacak olanlara söylemeliyim ki kitabın sonu(eğer kitabı bir solukta okuyorsanız) hiç de güzel bitmiyor. Çünkü yazar direk kesmiş olayı. Ben şahsen nefessiz kaldım. Hatta kitabın sayfalarını didik didik ettim. sonunu bulmak için. Yani demem o ki bu kitabı okuyun. Daha fazla bilgi verip heves kaçırmak istemem. İYİ OKUMALAR :)

Ahmet ÜmitYazar · 39 kitap
Ahmet Ümit, 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da, Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü. Şiirleri, 1989 yılında Sokağın Zulası adıyla yayımlandı. 1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı. Bunu Bir Ses Böler Geceyi, Agatha’nın Anahtarı, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi. Hem çocuklara hem büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve Olmayan Ülke kitapları ile farklı bir tarz denedi. 1996’da yazdığı ilk romanı Sis ve Gece, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından Kar Kokusu, Patasana ve Kukla yayımlandı. Bu kitapları Ninatta’nın Bileziği, İnsan Ruhunun Haritası, Aşk Köpekliktir, Beyoğlu Rapsodisi, Kavim, Bab-ı Esrar, İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek,Beyoğlu’nun En Güzel Abisi ve Elveda Güzel Vatanım adlı kitapları izledi. Ahmet Ümit’in, İsmail Gülgeç’le birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Çiçekçinin Ölümü ve Başkomser Nevzat-Tapınak Fahişeleri, Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) ile birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? ve Bartu Bölükbaşı ile birlikte hazırladığı Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi adlı çizgi romanları da bulunmaktadır. Eserleri yirminin üzerinde yabancı dile çevrilmiştir. Yazarın tüm yapıtları Everest Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.