25 Yaşında

Kar Kokusu

Ahmet Ümit

2023 50. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2023 16:17
Devrimcilerin hayallerini süsleyen bir kent: Moskova. Türkiye'deki askeri darbe sonrası Moskova'ya gelmiş ve hem örgüt içi hesaplaşmaların hem de çökertme operasyonlarının tam ortasında kalmış öğrenciler arasında işlenmiş bir cinayet. Türkiyeli devrimcilerin hakikati bulma çabası. ansiyonu anbean artan bir gerilim...
Kar KokusuAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 20239,4bin okunma
İnceleme
2024 1. kitabı
Ahmet Ümit'in Nevzat Komiser karakterinin olduğu kitaplara nazaran daha durağan. Solcu insanların yaşadığı bazı durumlardan behsediliyor. Bu tarz konulardan hoşlanmayan biriyseniz okumanızı tavsiye etmem.
Kar KokusuAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 20239,4bin okunma
2025 19. kitabı
Okunma: 10 Mart 2025 10:22
Açık pencerelerden içeri kar kokusu sızıyor. Ahmet Ümit’in klasikleşmiş ve otobiyografik öğelerle bezeli polisiye romanı Kar Kokusu, Türkiye’nin en karanlık günlerinde, tüm devrimcilerin cennet gözüyle baktığı Moskova’da geçiyor. Diğer kitaplarına kıyasla daha geride kaldığını düşünsem de, yazarının Ahmet Ümit olması kitabı okumam için yeterlidir. Keyifli okumalar, kitapla kalın... Gerçek olmayana evet diyebilirdi ama içten olmayana asla...
2025 77. kitabı
Ahmet Ümit, 1998 yılında kaleme aldığı ve ikinci romanı olan "Kar Kokusu" adlı romanıyla karşımızda... Eserin özelliklerinden önce bu romanın bir öyküsü var. Yazarımız, 1980 Darbesi'nin ardından sol ağırlıklı siyasi görüşünü fazlasıyla belirten bir isim. 1985-1986 yılları arasında üyesi olduğu Türkiye Komünist Partisi tarafından komünizmle ilgili eğitim görmesi için Moskova'ya gönderilir. Bu gruba seçildiği, hayallerinin peşinden gideceği için kendini şanslı hisseder. Yazar olmaya karar verdiği için bu yolu ona açan ve örnek aldığı kişi olan Nazım Hikmet'in Rusya'da oluşundan da ekstra heyecanlıdır. Burada Moskova Sosyal Bilimler Akademisi'nde eğitimlerini alır. Hatta şiir yazmaya bu döneminde başlamıştır. O dönem Sovyetler Birliği tüm görkemiyle varlığını sürdürmekte ve Rusların asayiş, istihbarat, yargılama gibi konularda KGB'nin yoğun iştirakıyla nasıl çalıştığı iyi bilinmektedir. Moskova'ya gitmeden önce politik eylemleriyle dünyayı değiştirebileceğine inanan Ahmet Ümit, Moskova dönüşündeyse artık dünyayı sanatla dönüştürebileceğinden emin bir karakterdedir. Bu araştırdığım ve bana göre romanı daha değerli kılan bilgiyle, "Kar Kokusu"nun otobiyografik özellikler taşıdığını söyleyebilirim. Ahmet Ümit, otobiyografik özellikler serperek oluşturduğu bu romanını, Moskova günlerinden gelen ilham ve Rusya'da karşılaştıklarının yardımıyla kaleme alır. TKP üyesi altı Türk gencin Rusya'da başına gelenleri anlatır. Romanında yalın bir üslup tercih eden yazarımız, bana göre kurduğu siyasi iklimin altından kalkar. Ancak sürükleyicilikten uzak bulduğum ve siyasi çerçevenin yorduğu bir roman oldu benim için. Karakterlerin fazla oluşu ve bazı detayların gereksiz uzatılışı beni soğuttu. Katilin kolay tahmin edilişi de kurguyu okura tam anlamıyla geçirtemiyor. Ahmet Ümit Moskova ve
2024 5. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2024 02:33
Ahmet Ümit'in 1998 yılında yayımlanan, polisiye/cinayet türündeki romanlarından biri. Ancak buradaki tek konu bu değil bu kez. Moskova'da başlayan ve devam eden bir cinayet serüvenini, soruşturmasını kapsıyor roman. Fakat cinayet bir kenara dursun, Türk devrimciler ve komünizm kitabın ana konularından. Moskova'ya eğitime giden TKP üyeleri ve onların macerasını anlatıyor. Kitabın başlarında gerçekleşen bir cinayet ve cinayeti gerçekleştiren katilinin bulunması üzerine devam ediyor. Ahmet Ümit'in biraz daha farklı bir anlatımı var burada. Her okuyanın beğeneceği ve sürükleneceği bir roman olduğunu sanmıyorum. Hâlbuki onun romanlarını sırasıyla okurken bu romanı da isminden çok etkilenmiş ve umutlanarak almıştım. Kitabı okurken akıp gittiğini söyleyemeyeceğim. Sıkıcı demek biraz sert kaçar belki ama soğuk geçen kısımlar oldu. Son sayfaları daha hızlı aktı. Yazar, bir karakter anlatımı için onun geçmişten başlayıp bu kurgudaki rolüyle nasıl bir alakası olduğu ana kadar gelip anlatırken sayfalar biraz ağır akabiliyor. Özellikle de parti, siyaset, devrimci olma duygusu, komünizm gibi konulara biraz uzaksanız ve o döneme ait bilgileriniz yeterli değilse biraz daha boğuklaşabiliyor roman. Keza yaşadığın, büyüdüğün ülkeye ve değerlerine sık sık değiniyor yazar. Ancak bunun yanında asıl cinayetin peşine düşülüp soruşturma sürdüğü zaman daha iyi akıyor, o zaman sayfalar daha hızlı çevriliyor. Tüm bunlarla birlikte Ahmet Ümit'in zaman, mekân ve karakter anlatma kabiliyetine diyecek bir şey yok tabii. Kitap Moskova'da geçiyor ve okurken orada, o kışın soğuk havasında ve karları üzerinde gibi hissediyorsunuz muhakkak. Ayrıca yazarın çok iyi bir araştırma yaptığını da düşünüyorum. Elbette okunulabilecek bir roman, şans verenlere keyifli okumalar dilerim. Ahmet Ümit
2020 36. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2020 13:33
Ahmet Ümit' in bir hayranı olarak kitaplarının tamamını okumaya çalışıyorum. Kar Kokusu kitabı' na da büyük bir heyecanla başladım. Fakat kitap bir türlü beni içine almadı. Bir birine benzer bir çok karakter , gizemli olmayan 2 cinayet , sürükleyici olmayan konu kitabı ve beni tıkadı. Kitap bitti fakat geriye sadece Ahmet Ümit ' in bir kitabını daha bitirmenin mutluluğu kaldı. Yine de iyi ki varsın güzel yazar...Başkomser nevzat serisine kıyasla daha basit bir kurguya sahip olan kitap siyasi görüşleri nedeniyle ülkeden kaçak yollarla çıkıp rusya'da siyasi eğitim gören kominizm yanlısı insanların hayatlarından kesitler sunuyor.Ahmet Ümit'in diğer kitaplarının heyecanına alışmış okurlar Kar Kokusu'nun başlarında biraz sıkılabilirsiniz ancak bırakmamanızı tavsiye ederim ortalarında merakınız artıyor, kitap sürüklüyor. Yeni dönem tarihe merakı olanlar ise severek okuyacaklar. Tavsiye ederim...
2025 1. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2025 10:22
İlk kez Ahmet Ümit kitabı okuyorum. Bir birine oldukça benzer karakter var aralarında ki farkı bulurken biraz kitaptan uzaklaştım. Ama anlamlandıramadığım kitabı bitirme isteği oldu bırakıp bırakıp tekrar elime aldım sanırım kafamda oturmasını bekledim ancak kitabın sonuna geldiğinde şaşırmadım. Çok beklentimi karşılamadı yinede Ahmet ümit kitaplarına tekrar şans vermeyi düşünüyorum.
Kar Kokusu İncelemesi
2019 15. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2019 01:48
Ahmet Ümit bu eserinde  12 Eylül 1980 darbesinden sonra TKP(Türkiye Kominist Partisi) üyelerinin eğitim için Moskova'ya gitmelerini, ve bu  eğitim sırasında yoldaşlarının gizemli cinayetini çözmek için yapılan girişimleri ele almıştır. Ve  bu yoldaşın TKP'nin içine sızan bir polis olduğu daha sonraları cinayet itirafıyla öğrenilmiştir. Yazar; " Kukla " adlı eserinde olduğu gibi 12 Eylül 1980 darbesini konu almıştır.Ancak "Kukla" daha başarılıydı Ahmet Ümit'in yazdığı ilk eserlerden olmasına rağmen kitap sürükleyici. Ancak ustalık ve çırak dönemi eserlerinde oldukça farkedilecek bir durumda.  İtiraf etmeliyim ki ilk başlarda karakterlerin çokluğu ve ayrıntılar kitabın sıkıcı olmasına neden olmuştu. Ancak daha sonra yazar bunu toparlayıp sürükleyici hale ustalıkla dönüştürmüş.
2018 7. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2018 00:42
Kitaplar bazen öyle yolculuklar yaptırır ki belkide hayatınızda hiç bu yolculuğa dahil olamazsınız. Kar Kokusu da böyle kitaplardan işte. İnsanlar gruplar oluştururken yasaklı olan kurallar vardır ve bu yasa asla bozulmaz eğer afaroz edilmemiş ise. Doğuştan kimse annen ideolojinde annen kadar değişmezdir. İşte burada kitapların tılsımı girer araya ve sen her yere girebilen bir hürriyet kartıyla dolaşırsın sayfa sayfa. Aslında yılların kavgasında kime neye göre yasaklıysa x grup içine girince içindekilerin insan ve duygularının olduğunu anlıyorsun. Hatta çok ilginçtir ki ağlamak gülmek gibi özellikleri de vardır. İki grubunda amacı gerçeğin doğrunun savunucusu olmaktır her ne kadar kabul görülmese de karşısındakiler için. Başkalarının dünyasına misafir olmak bazen anlayabilme gücünü geliştirir. Benim için güzeldi bu misafirlik her ne kadar ev sahibinin haberi olmasada.
Kar Kokusu
Puan vermedi··
Kitaba başladım anında sıkıldım bitiremedim... Hala elimde araya 3 kitap girdi ama bu kitaba elim gitmiyor. Ahmet Ümit’ten okumaya başladığım ilk kitap. Sanırım bu kitapla başlamakla hata ettim. Çünkü çok sıkıcı ve ilerlemeyen bir dil hakim kitapta.

Ahmet ÜmitYazar · 39 kitap
Ahmet Ümit, 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da, Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü. Şiirleri, 1989 yılında Sokağın Zulası adıyla yayımlandı. 1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı. Bunu Bir Ses Böler Geceyi, Agatha’nın Anahtarı, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi. Hem çocuklara hem büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve Olmayan Ülke kitapları ile farklı bir tarz denedi. 1996’da yazdığı ilk romanı Sis ve Gece, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından Kar Kokusu, Patasana ve Kukla yayımlandı. Bu kitapları Ninatta’nın Bileziği, İnsan Ruhunun Haritası, Aşk Köpekliktir, Beyoğlu Rapsodisi, Kavim, Bab-ı Esrar, İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek,Beyoğlu’nun En Güzel Abisi ve Elveda Güzel Vatanım adlı kitapları izledi. Ahmet Ümit’in, İsmail Gülgeç’le birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Çiçekçinin Ölümü ve Başkomser Nevzat-Tapınak Fahişeleri, Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) ile birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? ve Bartu Bölükbaşı ile birlikte hazırladığı Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi adlı çizgi romanları da bulunmaktadır. Eserleri yirminin üzerinde yabancı dile çevrilmiştir. Yazarın tüm yapıtları Everest Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.