Ahmet Ümit

2024 88. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2024 14:54
Ama aşkta eşitlik olmaz ki zaten. Bazen kefelerden biri, bazen de öbürü ağır basar. Aslına bakarsanız genellikle hep aynı kefe ağır basar ya... Sis Ve Gece. Polisiye romanlarda sıkça rastladığımız aksiyon ve koşuşturma bu kitapta pek yoktu. Daha çok yasak bir aşk öyküsü üzerine odaklanmış yazar. Ahmet Ümit, kitapları içinde farklı yeri ve anlatımı olan bir roman. Üstadın kaleminden keyifle okuyacağınız şahane bir eser. Keyifli okumalar, kitapla kalın. Yaşam ağlamaya değmeyecek kadar saçmadır...
Sis ve GeceAhmet Ümit · Everest Yayınları · 201324bin okunma
İnsan'ı en çok içinden çıkamadığı duygular yorar.
2025 125. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2025 22:57
Ahmet Ümit ’in kaleminden Sis ve Gece , polisiye türünü çok daha derin, çok daha insanî bir zemine taşıyor. Yüzeyde bir kayıp vakasını ve istihbarat içindeki çürümüşlüğü anlatsa da, satır aralarında kaybolan kimlikleri, yarım kalmış sevgileri, bastırılan vicdanları buluyorsunuz. Ahmet Ümit ’in dili yalın ama çarpıcı. Olaylar kadar karakterlerin ruh hâline de odaklanması, kitabı klasik bir polisiyeden ayırıyor. Kitabı okurken, sadece “katil kim?” sorusunun değil, “insan ne zaman kaybolur?” sorusunun da cevabını aradım. İstanbul’un sisli sokaklarında geçen bu roman, sadece gerilim sevenlere değil; kaybolmuşluk, aşk, arayış ve vicdan gibi temalara ilgi duyan bütün okurlara hitap ediyor. Sevgiyle ve kitaplarla kalın keyifli okumalar dilerim.
2021 72. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2021 23:38
Kitaba daha başlarken bende bir hayal kırıklığı oluştu diyebilirim. Nevzat başkomiserle karşılacağımı beklerken, teşkilat mensubu Sedat yüzbaşıyla karşılaştım. Kitabın ana kahramanı Sedat yüzbaşı ve kitap onun kâbusuyla başlıyor. Zaten kitapta oldukça fazla kâbuslarına yer verilmiş. Evli ve iki çocuk babası olan Sedat, amiri olan amcası İsmet'le teşkilattan ve karısını Mine adında üniversite öğrencisi bir kadınla aldatıyor. Zaten kitabın başında da Mine kayıp ve ancak son iki sayfa kala bulunuyor. Kitap Mine'nin bulunması üzerine kurulu, beni çok etkilediğini söyleyemem. Hem psikolojik, hem de biraz gerilim tarzıydı bence. Ama tam anlamıyla polisiye değildi kesinlikle ve diğer kitaplarından dolayı beklentim büyük olduğu için bu kitabı o kadar sevemedim.
2025 15. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2025 18:05
Son sayfaları heyecanla ve biraz daha sabırsızlıkla okudum. O son neydi öyle çok şaşırdım hem böyle bir şey beklemiyordum hem de yani bu mu dedim içimden daha iyi olabilirdi o son . Ve aklımda bazı sorular kaldı . Mineyi o akşam vurdu mu ? Maria nasıl onu taşıdı ki ? Ve yani nasıl desem ki daha farklı olabilirdi. Sedat karakteri çok sinir bozucuydu . Yıldırımın hikayesine de yer verilebilirdi . Zaten polisiye bir romanda engelli bir birey varsa baş şüphelim o oluyor ve burda da öyle çıktı . Bu bana saçma geliyor açıkçası daha böyle Dexter ,hannibal gibi katil beklemiyorum ama yani bir tatmin olmak isterdim .
2022 25. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2022 23:57
Ahmet Ümit’in daha önce de bir kaç kitabını okudum ve onlara kıyasla en az beğendiğim kitabı sis ve gece diyebilirim. Polisiye kitap okurken kitabı elimden asla bırakmak istemem. Ama sis ve gece beni bir türlü içine çekemedi. Kurgu yönünden zayıf bulduğum bir eser. Kitapta sıklıkla istihbaratçı Sedat beyin monologlarıyla ve rüyalarıyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Sedat evli ve iki çocuk babası. Sıklıkla eşini sevdiğinden bahsediyor lakin Mine adında genç bir kızla da ilişkisi var. Sormadan edemiyorum bir kalbe iki kişi nasıl sığar? Ve kitabı okurken bu olay gayet olağan bir durummuş gibi okuyucuya yansıtılması beni rahatsız etti. Mine Sadatla sevgili ama Fahri adında birisiyle de sevgili. Kitap polisiyeden çok yasak aşk üçlemesi gibi. Genç kızımız bir gün ortadan kayboluyor ve her iki sevgiliden kaçmak için bir yere mi saklandı yoksa Fahri mi öldürdü gibi okuyucuyu düşündürmeye çalıştırılmış ama kitabın ortalarında olay anlaşılıyor. Sonu beni heyecanlandırmadı açıkçası. O yüzden siz değerli okuyuculara bu kitabı tavsiye etmemekle beraber yazarın Kırlangıç Çığlığı kitabını ve İstanbul Hatırası kitaplarını tavsiye ederim. İyi okumalar.:)
2025 27. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2025 17:22
Beklentim yüksek olduğu için, Sis ve Gece’yi fazla etkileyici bulmadığımı söyleyerek başlamak istiyorum. Ahmet Ümit’i elbette çok sevdim; bu kitabıyla ilgili hislerimle diğer eserleri için haksızlık etmek istemem. Hâlâ okumak istediğim pek çok kitabı var ve onlar için sabırsızlanıyorum. Bu roman özelinde, hikâyenin fazla uzatıldığını düşündüm. Olayın içine beni çeken ya da çarpıcı bir finalle sarsan bir durumla karşılaşmadım. Okurken, sürekli benzer senaryoların başka tanıklar ya da tanıdıklarla tekrarlanması nedeniyle bir süre sonra kısır döngüye sıkışmış gibi hissettim. Bu da zaman zaman kitaptan keyif almamı azalttı. Kısacası, Sis ve Gece benim için beklentilerimi karşılayan bir okuma deneyimi olmadı. Yine de Ahmet Ümit’in kalemine duyduğum ilgiyi koruyor, diğer kitapları için merakımı ve heyecanımı sürdürüyorum.
2023 17. kitabı
Ahmet Ümit'in okuduğum ilk kitabı. Kitap genel olarak akıcı ilerliyor. İstihbarat görevlisi Sedat'ın güzel sanatlar fakületsinde okuyan ressam Mine ile yasak aşkını anlatıyor.Mine'nin kaybolmasıyla başlıyan olaylar Sedat'ın onu bulmaya çalısmasıyla devam ediyor.Genel olarak heyecanlı ilerleyen kitapın sonu ise şaşırtıcı.Kitabın sonu insana vay be dedirtebilir.Yazarın diğer kitaplarına göre biraz daha sönük kalmış olabilir ama akıcı anlatımıyla bir çırpıda bitirilebilecek bir kitap.Fikrimi soracak olursanız okunmaya değer.Ben kitabı beğendim.
2020 43. kitabı
Sis ve Gece yazarın ilk polisiye romanıdır. Bir söyleşisinde de dediği gibi Ahmet Ümit polisiye yazarı olmaya hep mesafeli durmuştur. Fakat polisiye tarzı kendi edebi ustalığı ile farklı seviyeye taşımayı başarmıştır. Kitapta Mitte çalışan Sedat adındaki bir görevlinin yasak aşkı Mine'yiaraması ve gizli bir örgütün peşine düşmesi anlatılıyor.
2023 5. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2023 22:23
Polisiye romanlarını okumayı çok severim. Kitap ilk başlarda sıkıcı geçiyor, okumakta güçlük çekiyorum fakat devam ettikçe ilgini çekiyor. Kitap bir istihbaratçının ortadan kaybolan yasak aşkını bulmayı anlatıyor. Kafamda çeşitli senaryolar kuruyorum katilini bulmaya çalışıyorum fakat sonu bana büyük bir sürpriz oluyor baya şaşırtıyor hiç böyle bi son beklemiyordum yazar bizi şaşırtmayı ve etkilemeyi başarıyor bu noktada.
2022 1. kitabı
Kitabın içine öyle yavaş ama yoğun bir şekilde çekildim ki, sanki bu kitabı okuduğum bu birkaç gün boyunca Sedat isimli karakterin zihninde yaşıyormuşum gibi hissediyorum. Daha önce sonu böylesine rahatsız edici, böylesine çarpıcı olan başka bir kitap okuduğumu hatırlamıyorum. Doğrusunu söylemek gerekirse kitabın en çok da beni rahatsız eden bu sonunu beğendim. Sayfa sayfa geçerken bir düğümün içinde çaresizce tıpkı Sedat gibi çırpınıp hiç tahmin edemeyeceği köşelere çekiliyor insan. Ortaya çıkan, aydınlanan her ayrıntı; olayı çözüme yaklaştırmak yerine daha da karmaşık bir hale getiriyor. Ara ara karakterin rüyalarını okumaktan sıkılmış olsam da kitap bende çok büyük bir etki yarattı.

Ahmet ÜmitYazar · 39 kitap
Ahmet Ümit, 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da, Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü. Şiirleri, 1989 yılında Sokağın Zulası adıyla yayımlandı. 1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı. Bunu Bir Ses Böler Geceyi, Agatha’nın Anahtarı, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi. Hem çocuklara hem büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve Olmayan Ülke kitapları ile farklı bir tarz denedi. 1996’da yazdığı ilk romanı Sis ve Gece, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından Kar Kokusu, Patasana ve Kukla yayımlandı. Bu kitapları Ninatta’nın Bileziği, İnsan Ruhunun Haritası, Aşk Köpekliktir, Beyoğlu Rapsodisi, Kavim, Bab-ı Esrar, İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek,Beyoğlu’nun En Güzel Abisi ve Elveda Güzel Vatanım adlı kitapları izledi. Ahmet Ümit’in, İsmail Gülgeç’le birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Çiçekçinin Ölümü ve Başkomser Nevzat-Tapınak Fahişeleri, Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) ile birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? ve Bartu Bölükbaşı ile birlikte hazırladığı Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi adlı çizgi romanları da bulunmaktadır. Eserleri yirminin üzerinde yabancı dile çevrilmiştir. Yazarın tüm yapıtları Everest Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.