Hikâye; sıradan, kendi halinde bir adamın inançla kurduğu saf ve kişisel bağın zamanla nasıl örgütlü bir yapının, gücün ve ideolojinin parçasına dönüştüğünü anlatıyor. Başlangıçta samimi bir arayış var: Aidiyet ihtiyacı, görünür olma arzusu, değerli hissetme isteği… Ancak bu arayış, adım adım onu farklı bir kimliğe taşıyor.
Romanın en çarpıcı yönü dönüşümün ani değil, yavaş ve neredeyse fark edilmeden gerçekleşmesi. Düşülen boşluk hissi… Küçük tavizler, “iyi niyetli” kabuller, sorgulamadan benimsenen söylemler… Derken karakter; kendi bireyselliğini kaybedip, bir yapının sesi hâline geliyor.
Ülsever burada yalnızca dini bir kimliği anlatmıyor; gücün insanı nasıl değiştirdiğini, kutsal olanın nasıl araçsallaştırılabildiğini ve bireyin nasıl kalabalığın içinde eriyebildiğini gösteriyor.
Roman ilerledikçe şu sorular ağırlaşıyor:
* Bir insan ne zaman “iyi niyetli” olmaktan çıkar?*İnanç hangi noktada kimliğe, kimlik hangi noktada zorbalığa dönüşür?
*İnsan değiştiğini ne zaman fark eder?
Toplumsal arka plan güçlü. Siyasi atmosfer, cemaat yapıları, güç dengeleri ve bireysel çıkarlar hikâyenin görünmez omurgasını oluşturuyor. Bu yüzden kitap sadece bir karakter analizi değil; aynı zamanda Türkiye’nin yakın dönemine dair bir sosyolojik okuma.
En etkileyici tarafı şu: Roman kimseyi tamamen “iyi” ya da “kötü” yapmıyor. Her şey gri. Ve belki de en rahatsız edici olan bu!
Okurken sık sık “bu işler böyle mi yürüyormuş” demekten kendimi alamadım.
Bazı gerçeklere ayna tutmak adına okuyunuz!