Bit Palas Konusu

Bazı romanlar bittiklerinde başa dönüp ilk sayfaları tekrar okumak istersiniz. Romanı birkaç günde okusanız bile, sanki ilk sayfaları okuyalı aylar, hatta yıllar geçmiş gibi, nasıl ve nerede başladığını anımsamakta zorlanırsınız. İşte Elif Şafak'ın Bit Palas romanını bitirdikten sonra bunları hissettim ve tekrar başladım okumaya...  -Asuman Kafaoğlu Büke / Cumhuriyet Kitap- Edebi ve yazınsal başarısı, Türk kimliğini ve ülkenin tarihine yaklaşımını edebiyat yoluyla yeniden tanımlamayan genç kuşak yazarlar arasında Şafak'ı temsilci olarak öne çıkarıyor... Bu roman enerji dolu ve gizemli bir yolculuğa davet ediyor insanı; tutkuyla, gülmeceyle ve Türkiye'ye dair bir dolu fotoğraf karesiyle... -The Independent- (Tanıtım Bülteninden)
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 384Yayınlanma Tarihi: 2023İlk Yayınlanma Tarihi: Kasım 2007Yayınevi: Doğan Kitap
ISBN: 9786051111223Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Elçin

@elchinnn
25 Aralık 2017 10:41
8/10 puan verdi
“Kapalı bir sandığın içinde gün ışığına çıkmayı bekleyen, kıymeti bilinmemiş bir define değilim ben. Hakkımda soracağın her sorunun cevabı üç aşağı beş yukarı sende saklı zaten. Beni keşfetmeye çalışmanı da keşfettiğini sanmanı da istemem. Tanımak zorunda değiliz birbirimizi, daha bir arpa boyu tanıyamamışken kendimizi…” Hayatımızdaki taşların tamamını yerinden oynatan öyle bir haksızlığa uğramışızdır ki, günün her anında bunu dile getirebilmek için çocuğumuzun adını “Haksızlık” koyarız. Neden olmasın? Olabilir. 1.Dünya Savaşı esnasında yıkılan çarlık rejiminin altında kalan, dağılan bir imparatorluktan, dağılmakta olan bir başka imparatorluğa kaçan Agripina Antipova ve Pavel Antipov.. Tattığı , dokunduğu, hissettiği her şeyin rengini gören bir sinesteziğin gözünden İstanbul ne renktir sahiden? Yenilginin ruhta yarattığı eziklikten kurtulmanın en iyi yolu, aynı mücadeleye farklı bir “ben” olarak dönmek değil midir? Bu hal, mutlak galibiyeti garanti etmese de, pek çoğumuz için gönül rahatlığıyla ölmeyi garanti eder. Kendi halinde bir apartmanın ve apartman sakinlerinin hikayesi ve daha öncesi ve daha daha öncesi. Unutmadan, buralar eskiden hep mezarlıktı.
24 etkileşim
Mavi Liman

Mavi Liman

@_mavi_liman_
24 Şubat 22:45
3/10 puan verdi
Elif Şafak severek okuduğum bir yazar. Fakat bu bol karakterli kitabı okuması zor geldi. Bana durağan geldi içine giremedim :/ . . . . .
3 etkileşim
Nesrin Tgrl

Nesrin Tgrl

@mabelll
11 Temmuz 14:35
10/10 puan verdi
Kitap bonbon palas adındaki bir apartmanın haksızlık Öztürk tarafından ilaçlamaya gitmesiyle başlıyor. Ve kitap hoop öncesine yani haksızlık Öztürk’ün adının neden haksızlık olduğunu geniş bir perspektiften anlatıyor. Hikaye buradan sonra daha öncesine gidiyor ve bonbon apartmanın yapışılını anlatıyor. Ve şimdiye dönüp bina sakinlerini tek tek anlatıyor. *çok güzel bir kitap okuduğunuz sürece sizde bu apartmanın sakiniymiş gibi bir hisse kapılıyorsunuz.
1 etkileşim

31 Ocak 22:43
Puan vermedi
Eserlerini severek , merakla , heyecanla okuduğum yazarlardan biri Elif Şafak. Soyadının da aslında annesinin adı olduğunu öğrendiğimde yeri daha farklı kaldı yüreğimin köşesinde Yazarın asıl adı Elif Bilgin .( Bu dipnot da burada dursun ) Bit Palas romanına değinmek istiyorum naçizane. Aslında binanın adı Bonbon Palas. Tabi ki apartmana bu ismin neden verildiğini eserde okuyabilirsiniz uzun uzadıya ;) Bina sakinlerini tek tek inceleyip , sonrasında birbirleriyle ilişkilerini ,ilişkisizliklerini, her evin , her ailenin , her bireyin aslında bir âlem (dünya) olduğunu , ama herkesin belki de tek ortak bir sorunu olduğunu anlıyoruz okudukça ; binadaki evlerin içini saran yoğun çöp kokusu :/ Ama bütün bina sakinlerinin , o yoğun çöp kokusunun binanın duvarının dibine dökülen çöpten kaynaklandığına dair kesin kanaatlerini alabora eden hiç ummadıkları bir sebepten olduğunu öğrenmeleri de ayrı bir şok . Tabi ki burada spoidi vermeyeceğim ;)) İncelememi şöyle bitireyim en iyisi : Buraya çöp dökmek yasaktır
26 etkileşim
Aslı Ateş

Aslı Ateş

@AsliAydAtes
26 Nisan 19:01
10/10 puan verdi
Muzip bir eser. Bazen tebessüm ettiren çok enteresan bir kurgusu var. Herkesin tuhaflığı, dertleri ve çabalarıyla yaşadığı bir apartman ve sizi etkisine alan olaylar..
3 etkileşim

45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Elif ŞafakYazar, Çevirmen · 29 kitap
Elif Şafak (d. 25 Ekim 1971, Strazburg) Türk romancı. İlk romanının yayımladığı 1997'den beri peş peşe eserler vermekte olan ve geniş bir okur kesimince tanınan sanatçı, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı ünvanına sahip olmuştur. Ayrıca kitapları otuzdan fazla dile çevrilmiştir. 25 Ekim 1971 günü, babasının o sırada doktora yapmakta olduğu Strazburg'da dünyaya geldi. Babası sosyal psikolog ve akademisyen Nuri Bilgin, annesi diplomat Şafak Atayman'dır. Doğumundan kısa bir süre sonra anne ve babası ayrıldı, annesi tarafından büyütüldü. Soyadı olarak annesinin adını kullandı. Ortaokulu annesinin görev yaptığı Madrid'de, liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümünde yaptı. "Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Döngüsel Evren ve Kadınsılık Anlayışı" üzerine master tezinin ardından; ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde doktorasını tamamladı. Doktora tezi, "Türk Modernleşmesinin Kadın Prototipleri ve Marjinaliteye Tahammül Sınırları" başlığını taşıyordu. Elif Şafak'ın İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkındaki yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi. Yüksek lisans çalışması sırasında Kem Gözlere Anadolu (1994) adlı öykü kitabını ve ilk romanı Pinhan'ı (1997) yayımladı. Bu eserle Kombassan Vakfı tarafından verilen 1998 Mevlana Büyük Ödülü'nü kazandı. Doktorasının ardından İstanbul'a taşındı ve Şehrin Aynaları'nı (1999) yazdı. Bir süre İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde "Türkiye ve Kültürel Kimlikler", "Kadın ve Edebiyat" konularında dersler verdi. 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü kazanan Mahrem romanı ile geniş okur kesimi tarafından tanındı. Bunu iki yıl ara ile yayımlanan Bit Palas (2002) ve İngilizce olarak yazdığı Araf (2004) adlı kitapları izledi. Sanatçılara verilen bir bursla doktora sonrası çalışması için ABD'ye giden Şafak, çeşitli üniversitelerde dersler vermiştir. 2003-2004 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak bulundu ve ders verdi. Ardından Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yaptı. "Edebiyat ve Sürgün", "Bellek ve Politika", "Müslüman Dünya'da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet" konulu dersler verdi. Şafak, 2004 yılında beş yazarın (Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker, Pınar Kür) ortak kaleme aldığı bir roman projesinde yer aldı, bu roman Beşpeşe adıyla yayımlandı. 2005'te Med Cezir adlı kitabında kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarını bir araya getirdi. Aynı yıl Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık ile Berlin'de evlendi. 2006'da yayımlanan "Baba ve Piç" adlı romanını İngilizce olarak kaleme aldı. Türk-Ermeni ilişkilerini inceleyen bu roman nedeniyle hakkında Türklüğe hakaret ettiği gerekçesi ile dava açıldıysa da, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti. Aynı yıl Şehrazat Zelda isimli kızı dünyaya geldi. Doğum sonrası yaşadığı depresyonu, İngilizce olarak kaleme aldığı Siyah Süt adlı otobiyografik romanda anlattı. İki yıl sonra oğlu Emir Zahir'i dünyaya getirerek ikinci kez anne oldu. 2009 yılının Mart ayında yayımlanan AŞK isimli roman, Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri ünvanına sahip olmuştur. 2009 yılı sonunda, sekiz romanı ve ilk deneme kitabı Med Cezir'den seçilmiş paragrafları bir araya getirdiği Kağıt Helva adlı kitabını yayımladı. 2010 Kasım ayında Firarperest adlı deneme türündeki ikinci eseri piyasaya çıktı. Eserin içindeki illüstrasyonlar M. K. Perker'e aittir. 2011 yılında Doğan Kitaptan "İskender" isimli eseri piyasaya çıkmıştır. Kitabın kapak resminde, makyajla erkek haline gelen Elif Şafak'ın kendi fotoğrafı vardır. Sanatçı, Türkiye'de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir. 1 Mayıs 2009 tarihinden bu yana Habertürk gazetesinde ve aynı gazetenin "HT PAZAR" adlı ekinde yazılarını yayınlamayı sürdürür. Bu gazetede yayımlanan deneme türündeki yazılarından oluşan bir seçki, M.K Perker illüstrasyonlarıyla birlikte 2012 yılında Şemspare adıyla yayımlandı.

Bit Palas Sözleri ve Alıntılar

Nursima Keskin

Nursima Keskin

@Nursima96
07 Haziran 23:28
Ne de olsa kadın gözü, benzerliklerden evvel ayrıklıklara meyleder çoğu zaman. Havuzun kenarında yan yana dizilmiş, at kuyruklu, mavi mayolu beş güzel genç manken fotoğrafını üç saniyeliğine gösterin bir erkeğe. Gördüğü resim muhtemelen şu olacaktır: (havuzun kenarında durmuş, at kuyruklu, mavi mayolu genç güzel bir manken)×(5). Aynı fotoğrafı, gene üç saniyeliğini bir kadına gösterin, bu sefer: Gördüğü resim muhtemelen şu olacaktır: Havuzun kenarında kimi daha dik, kimi daha kambur, at kuyruğu kimine gitmiş kimine gitmemiş, mavi mayo kimini zayıf kimini butlu göstermiş, kimi güzel ama kimi daha güzel beş adet manken.
58 etkileşim

@Volkansirci
05 Ekim 18:08
Yolu bu şehre düşenler için epi topu iki seçenek vardır: İstanbul'a ya bir şeylerden kaçarak varılır, ya da gün gelir, ondan kaçılır.
144 etkileşim

24 Ocak 11:48
Her insan yeryüzündeki aynasını arar.
53 etkileşim

@Volkansirci
08 Ekim 11:23
Sevmiyordu hengameyi kargaşayı, sabah akşam car car konuşulmasını. Elinden bir şey gelmiyordu ama.
144 etkileşim

21 Ocak 08:17
Etliye sütlüye karışmadan , karıncayı bile incitmeden kendi halinde yaşayıp gidermiş.
41 etkileşim

Bit Palas İletileri

Tümünü gör
"İnsan canı istediği zaman camı açıp ,mazisini çırpamazdı."
Elif Şafak
İnat ettim; tüm sıkıcılığına, durgun akışına rağmen bitireceğim seni!