Din alanında doğru bilgiye, kaynakların ve içeriğin sağlamlığı sorgulanarak ulaşılabilir. Çünkü kaynağı bilinmeyen bilginin içerik bakımından sağlıklı bir değerlendirilmesine yapmak her zaman mümkün olmaz. İslâm bilimlerinde "bilginin kaynağı" denildiği zaman ilk akla gelen, akıl ve vahiydir. Kur'an'ın dışındaki her türlü bilgi, aklın ürünü olup beşerî bilgidir. Vahyî bilgi, Kur'an'da yer alan bütün bilgilerdir. Hz. Muhammed (s.a.v.), kendisine gelen vahyi vahiy kâtiplerine yazdırmıştır. Bugün elimizde bulunan Kur'an, Hz. Muhammed'e gelen vahiylerden meydana gelmiştir. Kur'an dışındaki bütün bilgiler, Hz Muhammed'in söz ve fiilleri de dahil, beşeri bilgi kategorisindedir. Hz. Muhammed ile birlikte vahiy kapısı kapanmış olduğuna göre, artık hiç kimse İslâm'ın sınırları dahilinde kendisine vahiy geldiğini iddia edemez. Dolayısıyla, Müslümanların bütün tercihleri boyunca üretilen bütün bilgiler beşeri bilgidir; sonuna dek her türlü tenkit ve tahlile açıktır. Bir âlim, ne kadar bilgili olursa olsun, içinde yetiştiği koşullardan bağımsız değildir.
Sayfa 128 - Fecr Yayınları, 1. Baskı, Kasım 2023·Kitabı okudu