2024 7. kitabı
Ne bekleyeceğimi bilmeden kitabı okumaya başladım ve 9.Kural'a kadar ancak dayanabildim. Peterson fikirlerini karmaşık ve ayrıntılı gibi göstermek için sıkıcı benzetmelere zorlanmış sonsuz İncil imaları ve anlamsız anekdotlara başvurmuş. Herhangi bir kuralın sonuna geldiğinizde başa dönüp kuralın ne hakkında olduğunu tekrar okumaya/hatırlamaya ihtiyaç duyuyorsunuz çünkü çok alakasız bir şekilde çok uzatıyor/sapıyor. "Sonunda insan psikolojisine ait bir cümle okuyorum!" der demez Havva Bahçesi'ne, Nuh'un gemisine, Tanrı, Adem ve Havva arasındaki konuşmalara dönüp duruyorsunuz. Aktarmaya çalıştığı her şeyi dini bir anekdota veya alıntıya bağlamak için gerçekten çok çabalamış olsa gerek. İncil okuyormuş gibi hissettim kendimi. Referanslardan herhangi biri anlamlı olsaydı veya anlatımına katkıda bulunsaydı, bunu gerçekten umursamazdım ve okumaya devam edebilirdim. Bilginin fazlası zarar değildir, farklı bir perspektif yakalarım diye de kendimi zorladım zaten. Davranışları daha çok bilim ile değil incil ile harmanlıyor: Örneğin, Peterson'a göre, kendi kendimizi tedavi ederken dikkatli olmamamızın, ancak evcil hayvanımız olduğunda çok hassas olmamızın nedeni, evcil hayvanların doğası gereği masum olması ve biz insanoğlu olarak "günahla doğmamız" ve bunu bilmemizdir. Bu argüman tek başına bu kitabı okumamak/yarıda bırakmak için yeterli bana göre. Kadınların manipülatif olduğu, erkeklerin kalbini kırdıkları ve Havva ve Elma olayına dayanarak Kadınları kaos, Erkekleri düzen yaratan kişiler olarak adlandırıyor, ki bana çok mantıksız geldi, sanki yeryüzünde zibilyon savaşı kadınlar çıkarıp dünyayı kaosa çevirmişler. Hiçbir kadın manipülatif doğmuyor, çok eski tarihlerde manipülasyon erkek egemenliğiyle başa çıkmanın bir anahtarıydı, sonraları erkekler de bunları kadınlara karşı kullanmaya başladı. Kitaptan alabileceğiniz motivasyon/tavsiye düzeyi oldukça düşük: "Yataktan kalk yürüyüş yap" veya "Evinizi düzenleyin" düzeyinde (Dini motiflerden yer bulabilirseniz). Robert Greene ve Robert Sapolsky'nin kitaplarını okuduktan sonra bu kitap gerçekten "şaka" gibi geldi ve düzeyi oldukça altta kalıyor bu iki yazara göre.
Hayat İçin 12 Kural: Kaosa PanzehirJordan B. Peterson · Pegasus Yayınları · 2021637 okunma
Okudum ama nasıl dayandım bu anlatım tarzına, düzensizliğe, laf kalabalığına bilemiyorum, zaman kaybı denebilecek kitaplardandı benim için.