Puan vermedi·329 syf.····Okunma: 14 Haziran 2024 14:25 20. yüzyılın basında yazılmış 1970'lerde basılmış çevirisini devrimci Sinan Cemgil'in babası Adnan Cemgil'in yaptığı ve benim sahafta bulduğum bir roman Baharlar Açarken. Bu roman filme de çekilmiş ve Şuh opera şarkıcısı Leonara rolünü Greta Garbo oynamış. Çok doğru bir cast. Güçlü Leonara karakterini ancak böyle baskın bir oyuncu oynayabilirdi.
Roman esas olarak üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Ispanya'daki siyasi ortam,güce tamah,el koyulan ,uckagitla ele geçen mallar,siyaseti manipüle etmek, gücün tek bir ailenin elinde toplanması konularından başlayarak yasak bir aşk anlatılmış. Rafael babasından miras kalan siyasi gücü kullanmak ,ahlaklı bir kızla evlenmek ve parasına para katmakla görevlidir. Ama onun akli bir karış havadadır. Bu sirada manastırda çok güzel bir kadınla karşılaşır ve onun pesine düşer. Bundan sonra hayatı tamamen değişmeye başlar. Ta ki annesi duruma el koyana kadar.
Ikıncı bölümde dönemin sanat ortamı anlatılır. Leonara büyük bir opera şarkıcısı olana kadar bir sürü badire atlatır, tecavüz de dahil. Hani Türk filmlerinde bir klişe vardır: Meşhur olmak için yönetmenle yatmak gibi. Işte Leonara da bunların hepsini yaşar. Klişe ama gerçek!!!!
Daha sonra her şeyi bırakarak ,memleketine, Alcira'ya döner ve Rafael ile tanışır. Başta bu aşka karşı koymaya çalışır ama fazla direnemez. Büyük bir aşk yasarlar.Ama toplum ve mahalle baskısı her şeyin üzerinde gelir....Romanın sonunu yazıp tadını kaçırmayayım ama Leonara 'nın her zaman güçlü bir kadın profili çizmesi romanın en güzel tarafıydı. Kadınlar her zaman erkeklerden daha dirayetli ve kararlı olmuştur. Bu romanda da yazar İbanez bunu çok güzel anlatmış.
Romanda natüralist özellikler olmakla birlikte (portakal ağaçlarının çiçeklerinin kokusu burnuma kadar geldi.)romantik özellikler,tesadüfler de çok fazlaydı. Yazar bir aşk romanı yazarken toplumsal mevzuları da es geçmemiş. Kendisi zaten siyasi nedenler yüzünden Ispanya'dan kaçmak zorunda kalmış. Bu arada da çok çapkın bir abimizmis
Farklı, eski,klasik,duymadığınız bir kitap okumak isterseniz tavsiyemdir.